pieczara Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Po dłuższej przerwie wróciłem na forum, wypadłem trochę obiegu bo poprzednie moje wypowiedzi dotyczyły sprzętu na socket 939. Mój pecet od jakiegoś czasu miewał problemy aż w końcu zasnął i się nie obudził, nawet nie popiskuje Nie chcąc długo szukać budżetowego rozwiązania wybrałem http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/polecane_zestawy_komputerowe_na_maj_2013_poradnik?page=0%2C1# z zestawu mam zamiar kupić: procesor: AMD A6-5400K BOX płytę: ASRock FM2A75 Pro4-M ram: Kingston HyperX 4GB 1866 MHz (jakaś alternatywa? ) ze starego zestawu został: obudowa: Cooler Master Elite mATX chłodzenie: Arctic Freezer 64 Pro (czy będzie pasowała do procka i FM2?) zasilacz: ModeCome MC-300ATX 2.0 PFC (czy te 300W uciągnie nową konfigurację bez OC?) grafika: Palit 8600GT Sonic PCI-E 256 DDR3 (chyba będzie lepsza od zintegrowanej? a zintegrowaną będę miał w odwodzie) dwa dyski sata: Seagate 250 GB Baracuda 7200.10 Samsung HD502HI (500GB/16M) Podstawowe pytania czy stare podzespoły dadzą radę z nowym zestawem, czy warto byłoby coś jeszcze zmienić? Edytowane 12 Maja 2013 przez pieczara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Jak masz kartę to nie ma sensu brać platformy AMD .Z wydajnością u nich nie najlepiej , od czasów S939 wiele się zmieniło - Intel dominuje w każdym segmencie tak wydajnościowo jak i cenowo , AMD od jakiegoś czasu jest w odwrocie .Proponuję :Pentium G2020 - 219 zł MSI B75MA-E33 - 212 zł .Geil 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 110 zł .Ceny z morele.net , różnica jakieś 90 zł w stosunku do FM2 i A6-5400K , szybciej , taniej i chłodniej .Do tego lepsza perspektywa zmian w przyszłości , minusy - brak OC .Reszta bebechów ze starego kompa powinna działać z nowymi częściami , choć nie jest w 100% pewien zasilacza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 A co z cichym chłodzeniem? ;-) Tej grafiki nie jestem w 100% pewny w sumie nie wiem co do końca padło w poprzednim zestawie, choć podejrzewam mobo. Do AMD mam sentyment nigdy nie miałem intela, trzy pecety na AMD. Oczywiście nie mówię nie, ale będę musiał doliczyć koszt cichego coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Cooler z intela jest cichy, nie ma potrzeby wymiany na inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 A jak wygląda ewentualna przyszłość w rozbudowie? Szybsze ramy i proc? Czy może ten socket nie ma przyszłości ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Socket 1155 jest już obecnie martwy , nowsze i szybsze procki na niego nie wyjdą choć masz jeszcze możliwość rozbudowy w przyszłości .Max. co wsadzisz to I7 3770K .Procek ogólnie dużo lepszy niż G2020 - wyższy zegar , 4 rdzenie + HT , możliwość OC ale też sporo droższy - jakieś 5x .Realnie dobre Quady masz mniej więcej za 3x tyle co G2020 .Szybszych ramów nie ma sensu brać , procki nawet na to nie reagują . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Czyli jak ewentualnie zmienię nawet na i7 to ram będzie ok? Z AMD liczę na ewentualny rozwój czy może się niepotrzebnie mamię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 AMD i rozwój - w obecnym czasie te dwa słowa nie bardzo do siebie pasują .Od czasów wyjścia Conroe AMD ma problemy z dogonieniem Intela jeżeli chodzi o wydajność , a już jak wyszedł szumnie zapowiadany Bulldozer to AMD dało ciała na całej linii , procki wolniejsze od tego co było wcześniej , "8" rdzeni mające wydajność jak 4 rdzenie Intela a mające spory apetyt na waty ( po OC szczególnie ) . Nawet jego następca Vishera nie wiele zmieniła , choć np. poprawiła pobór mocy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 To jeszcze zapytam czy ram pracujący w dualu da kopa? O ile dobrze doczytałem to ta płyta ma także zintegrowaną grafikę, a nie zagłębiając się to CPU ma w tym swoją rolę i podobnie z AMD? Jutro chyba będzie zamówienie. Może w alternatywie podasz zamienne mobo i CPU, ram? Tak +20-30 pln max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_War Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Ja też 1,5 roku temu przesiadłem się z S939,.tyle, że na S775 (ślepa uliczka), natomiast to, co Ci mogę polecić, to dokupienie dysku SSD. System wstający poniżej minuty to fajna sprawa. W takim wypadku ponoć intel też jest szybszy w obsłudze. Co do reszty zestawu - też bym postawił na G2020. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Myślę o tym od dłuższego czasu, choć 3 dysk w budzie mi się nie uśmiecha, prędzej zależy mi na szybkości przeglądarki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) Czy warto dorzucić 20 pln do g860 zamiast g2020? Edytowane 13 Maja 2013 przez pieczara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Nie, g860 jest starszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi. Pierwotny zestaw AMD miał być za 646 pln, po zmianie na Intela wyszło 541 pln, a u konkurencji (agito) za okrągłe 520 pln. Bardzo lubię morele i wielokrotnie kupowałem u nich, ale jak to mówią "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać". Mam nadzieję, że pad starej płyty nie był związany z zasilaczem i że uniesie nowy/stary zestaw. Jakby co to na zakończenie zaproponujecie cichy, tani i mocniejszy niż 300W zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...