Skocz do zawartości
piotreek

laptop dla studentki budownictwa

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, Padło na mnie, aby wybrać laptopa dla studentki budownictwa, a co się z tym wiąże laptop musi sprawnie ogarniać autocada 2013. Odnośnie ceny, to wiadomo, im mniej tym lepiej, ale okolice 2000 pln. Rozmiar ekranu to chyba niestety 15 cali, bo to jest optymalny rozmiar pomiędzy wygoda przenoszenia a komfortem pracy. Dysk twardy minimum 500, z racji wymogów ramu też chyba mniej jak 6 gb nie warto brać, na grafice i procesorach się nie znam, więc tutaj liczę na waszą pomoc.Bajery jak dysk ssd były by wskazane, ale jestem świadomy, że nie za tą kasę, a jeśli już, to kosztem ramu i procka, więc nie wiem, czy warto. Jeśli chodzi o firmy, to nie ma jednej wybranej, aczkolwiek sympatyzujemy z dell, lenovo i ewentualnie toshiba, bo właśnie będzie to następca toshiby z roku 2007. Zakupy będą robione przez internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być bez systemu, bo na uczelni działa msdn aa.

A znalazłem też coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/126814-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-g580-i3-2348m-16gb-500-dvd-rw.html

do tego dokupic dysk ssd, będzie to sprawnie działać? Jak zamontować ssd i zwykły w laptopie? Są jakieś kieszenie w zamian za napęd dvd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten?

http://www.x-kom.pl/p/148700-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-b590-i3-2348m-8gb-500-dvd-rw-msata.html

Jest od razu ssd i matowa matryca

też bym wolał wziąć jej della, bo sam mam i jestem zadowolony, ale lenovo to też dobra firma a odrobiną tańsza i tą różnicę można wyłożyć na lepsze parametry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten lenovo to może być dość ciekawa propozycja. Wprawdzie procek średni a karta graficzna to dno, ale ma ssd i duzo ramu. No i jest lekki i ma matową matrycę. Ale Na Twoim miejscu spróbowałbym go najpierw "obmacać" na żywo. Lenovo ma dobrej jakości lapki, ale głównie thinkpady, wykonanie zaś ideapadów pozostawia sporo do życzenia (sam korzystałem z trzech, w tym z jednego właśnie piszę tego posta).

Jeżeli chodzi o zalety, to przede wszystkim gniazdo msata do ssd (który też już jest w komplecie) oraz klawiatura, wg. mnie najwygodniejsza, jaką można spotkać w laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dysk musi być 500 minimum. Tak czytam o tych kieszeniach i sprawa jest taka, że to raczej nie jest plug and play i mogą być problemy z gwarancją. Na chwilę obecną chyba ten lenovo z hybrydowym dyskiem będzie wzięty. Co do karty graficznej, to chyba nie ma tutaj aż takiego znaczenia, bo filmy w full hd na bank będą działać, a autocad również powinien śmigać sprawnie. Grać na nim nikt nie będzie. 

Ten dysk hybrydowy to działa tak, że najczęściej otwierane pliki wrzuca na tą pamięć ssd, czy jest to widoczne jako osobna partycja, a hybryda polega na tym, że w jednej obudowie są te dwie pamięci? 

A tak przy okazji, jaki polecicie dysk zewnętrzny 1 - 2 TB? Nie zależy mi na szybkości, mobilności, ale na żywotności. Dysk będzie podłączany raz na jakiś czas, aby zrobić backup fotek i innych ważnych dokumentów. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk hybrydowy posiada w sobie ok. 32GB SSD jako cache.

Arozwiązanie ze zwykłym dyskiem i ssd na msata jest lepsze od kupowania tańszego lapka plus osobnego ssd, ponieważ nie musisz zamieniać napędu dvd na kieszeń do dysku.

Co do cada, to najważniejsze jest, by włączyć ręcznie sprzętową akcelerację (wiele osób nie wie o tym i potem się dziwi, że nie da się pracować np. z dynamicznym wprowadzaniem na laptopie, ponieważ wszystko się zacina).

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie jest, że ten dysk na mSata ma 120 gb, więc wystarczy na system (win8) oraz aplikacje. Reszta na standardowym dysku. 

Teraz pytanie techniczne, ten dysk jest widziany jako osobny w systemie, czy widać 500 gb, a dysk sobie sam ogarnia sprawę, co ma na nim być? Interesuje mnie przypadek wyżej podlinkowanego laptopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinny być widoczne 2 osobne dyski, każdy z własnymi partycjami. Lenovo w modelu y570 robiło tak, że był dysk 750GB i 32GB SSD, z czego ten drugi był niewidoczny dla użytkownika, ponieważ służył jako cache (dało się go odblokować usuwając funkcję rapiddrive).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dysku. M-SATA jest standardowym gniazdem rozszerzeń więc dysk będzie tam pracował jak normalny podłączony do komputera. Oczywiście jak ktoś chce może stworzyć hybrydę przez funkcję Intel Rapid. Nawiązując do laptopów. Wszystkie powyższe sprzęty są na procesorach drugiej generacji i ze słabą albo zintegrowaną grafiką. Matowa matryca nie powinna być wyznacznikiem w tym wypadku bo w Cadzie lepiej mieć mocniejszy procek i grafikę. A na świecącej matrycy będzie lepsze odwzorcowanie. W tych granicach cenowych najlepszym rozwiązaniem będzie:

http://www.sferis.pl/produkt/72112-lenovo-ideapad-z500-59-358419-i3-3110m-15-6-4gb-1tb-gt645m-dvd-dos-bialy.html

Testowałem go osobiście i muszę przyznać, że grafika 645M ma ogromny potencjał. No i oczywiście jest procesor 3 (aktualnej) generacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już za późno, jutro ten laptop przyjedzie: http://www.x-kom.pl/p/148700-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-b590-i3-2348m-8gb-500-dvd-rw-msata.html

Powiem tak, to, czy procesor jest aktualnej, czy poprzedniej generacji nie ma dla mnie znaczenia, tak samo jak i karta graficzna (w takim sensie, że i tak pomimo tego, że nie jest to top wydajność będzie bardziej niż zadowalająca), a ten ma dwie, więc całkiem słabizna to nie jest i do zastosowań dla tego laptopa to i tak jest pewnie za mocna, ogólnie cały sprzęt mógłby być odrobinę słabszy, ale osoba, dla której jest to sprzęt chciała, aby laptop był bardzo responsywny, więc kosztem najnowszej generacji procesora, wybrałem taki z dyskiem ssd, bo to zapewnia szybkość odpalania programów. 

Odnośnie cad, to będą to projekty studenckie, więc spokojnie wystarczy. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi