Skocz do zawartości
Miltenf

Zestaw dla programisty około 3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym złożyć zestaw do zastosowań programistycznych:
Środowiska programistyczne eclipse, visual studio, deweloperskie i testowe serwery aplikacji iis, java ee, deweloperskie bazy danych, virtual boxy, emulatory urządzeń mobilnych i masa innych programów przydatnych przy programowaniu.

W przyszłości może także programy do obliczeń matematycznych typu mathematica

Budżet 3000zł w uzasadnionych przypadkach może być parę stówek więcej

Tylko komputer bez monitorów, myszy itp.

Moje częściowe propozycje:

CPU: Intel Core i7 4770K 4x3.50 GHz BOX (LGA1150, 8MB, HD4600, 84W) 1389zł

Z tego co widzę to chyba najlepszy dostępny 4 rdzeniowy procesor.

Trochę drogi ale mam nadzieję zaoszczędzić na innych podzespołach

GPU: Zintegrowany z procesora, ewentualnie w przyszłości w razie potrzeby jakaś inna karta

Pamięć: DDR3 16GB 1600MHz Kingston HyperX Blu XMP (2x8GB, DualDDR, CL10) 499zł

16GB brzmi rozsądnie a jeśli na płycie będą 4 sloty to można potem dokupić drugi taki zestaw

Dyski:

Systemowy i na podstawowe programy: Kingston SSDNow V300 120GB SSD, 2.5", SATA3 359zł

Na dane: Seagate Barracuda 7200 1TB, SATA-III, 64MB cache 245zł

Bez napędu optycznego, karty dźwiękowa i sieciowa albo zintegrowane z płyty albo jakieś najtańsze

Jak widzicie brakuje płyty głównej i obudowy/zasilacza

Co do płyty to LGA1150, obsługę pamięci 1600MHz, najlepiej  chociaż 4 sloty do 32GB

Dobrze jakby było usb3, jakiś raid na przyszłość, obsługa 2 monitorów przez tą kartę i co tam jeszcze zaproponujecie jako potrzebne

Niestety na tym zupełnie się nie znam dlatego proszę Was propozycje jak i ewentualne sugestie w sprawie wcześniejszych elementów

Z góry dziękuję za pomoc

ps.  nie zamierzam podkręcać, nie interesuje mnie wydajność w grach, nie mam specjalnie potrzeby używania zaawansowanych programów graficznych, oprócz programowania normalny użytek domowy do internetu, czasem może jakiś film

pps ceny przykładowe z jednego ze sklepów internetowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje częściowe propozycje:

CPU: Intel Core i7 4770K 4x3.50 GHz BOX (LGA1150, 8MB, HD4600, 84W) 1389zł

Z tego co widzę to chyba najlepszy dostępny 4 rdzeniowy procesor.

Trochę drogi ale mam nadzieję zaoszczędzić na innych podzespołach

Po co programiście taki procesor? - pytam z ciekawości. Coś tam dłubię z programowaniem i w sumie szybkie 2 rdzenie (!!!) są w pełni wystarczające. Szybkie 4 rdzenie bez HT to overkill ... a Ty chcesz 4 rdzenie z HT - tak trochę wątpię by to miało sens. No chyba że masz jakieś mega programy, co kompilują się całymi minutami/godzinami (?), a kompilator wykorzystuje przy tym 8 wątków. ... tak tylko pytam z ciekawości.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kompilacji programistycznych chyba miał na myśli Intel Core i7-980 Processor (12M Cache, 3.33 GHz, 4.8 GT/s QPI) 6 rdzeniowy kompilator z 12 wątkami, niestety cena niezbyt kusząca prawie 2480zł w dobrym segmencie socket 1366. Ale kto wie, chyba nie zdecyduje na mocarny socket 2011 albo lepiej poczeka na energoszczędnego Haswella ale znowu planują Broadwelle w 2015 roku w procesie 14nm z kolei Procesory Intel Skylake z obsługą DDR4, PCI-E 4.0 i SATA Express Skylake to nowa platforma firmy Intel, której premiera odbędzie się najwcześniej w 2016 roku. Procesory z tej rodziny zastąpią układy Broadwell… które także się jeszcze nie pojawiły.Moja rada jest taka, za 3 tys zł poczekałbym do premiery na Haswell-E to najlepszy sprzęt wszechczasów, wyprzedza wszystko o jedną generacje PC. Stanowczo czekam na taki sprzęcik do wszystkiego same nowości Haswell-E w stosunku do IVB-E jest mocniejszy o 55%. ( socket LGA 2011-3 z chipsetem X79)Haswell-E są pierwszymi ośmiordzeniowcami (z obsługą 16 wątków dzięki Hyper Threading) Intela dla desktopów. Z informacji na slajdach wynika, że układy mają oferować do 55% lepszą wydajność w wielowątkowości względem Core 4 generacji. Mało tego, gdyż w procesorach zostanie zintegrowany czterokanałowy kontroler pamięci DDR4 2133 MHz, a więc nowego standarduDołączona grafikahttp://m.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2013/25/8-rdzeniowy-haswell-e-z-obsluga-ddr4-juz-w-przyszlym-roku.aspx

Edytowane przez dakar
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może cos takiego

1 432403 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM 235,00 235,00 Usuń

2 580233 Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black SPC090 138,30 138,30 Usuń

3 581506 Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL 325,00 325,00 Usuń

4 546531 Procesor Intel CORE I7-4770 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770 1199,00 1199,00 Usuń

5 472802 Pamięć Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU 485,00 485,00 Usuń

6 527959 Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC082) 186,01 186,01 Usuń

7 506401 Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S) - PROMO! 128 GB 374,00 374,00 Usuń

Suma 2942,31 z morele

Dzięki. bardzo fajny zestaw i chyba skuszę się na większość cześci

Mam jeszcze 2 pytania:

Ile zapasu mocy ma jeszcze ten zasilacz? Czy jeśli w przyszłości dodam jeszcze powiedzmy 2 dyski. napęd optyczny kartę graficzną i jakieś drobiazgi to wystarczy czy może lepiej wybrać więcej niż 500w?

Z racji że zaoszczędzę na procesorze jakieś 150zł zastanawiam się czy nie dołożyć trochę do płyty głównej i kupić np

MSI H87-G43 albo MSI Z87-G43

Z tego co widzę obsługują RAID co jest plusem ale innych dużych zmian nie widzę

Czy sam chipset w jakimś stopniu przełoży się na lepszą/szybszą pracę?

Albo może jest jakaś inna lepsza płyta w odrobinę wyższym przedziale cenowym niż MSI B85-G43 nad którą warto się zastanowić?

Moja rada jest taka, za 3 tys zł poczekałbym do premiery na Haswell-E

Po pierwsze raczej mi się śpieszy z zakupem więc nie mogę czekać do przyszłego roku a poza tym nie sądzę żebym zdołał zmieścić się z czymś takim w 3000.

Po co programiście taki procesor?

Nie przeprowadzam jakiś strasznych kompilacji ale często używam wielu powiedźmy średnio zasobożernych aplikacji. Podejrzewam że jak robi się ich coraz więcej to dobrym rozwiązaniem są dodatkowe rdzenie i ram. Czasami też zdarza się coś co ma większe wymagania. Poza tym nie jestem osobą która zmienia komputer co rok i chciałbym aby mi służył co najmniej 4-5 lat a wymagania software ciągle rosną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty z RAID wolałbym Gigabyte z slotem mSSD na system lub baza danych RAID1 i dodatkowo RAID5 z dyskami SAS jako dysk Hotswap RAID5 na zapasowe kopie I/O( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 )

Edytowane przez dakar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym MSI Z87-G45

( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 )

Dorzucenie 20 zł do RAID nawet jeśli nie wiem czy je w przyszłości użyję jest ok

ale płacenie 120 zł więcej bo lepszy chipset mnie nie przekonuje no chyba że ma jakieś inne możliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem sprostuję sobie, tym lepszy chipset tym lepsza jest rewizja biosu, na przyszłość jak będziesz sobie wymieniał np Haswell I7 I5, nie będziesz musiał wymieniać całej płyty, chodzi o kompatybilność z rewizją CPU.( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 )

Edytowane przez dakar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi