Ponury Asasyn Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie! W przeciągu kilku najbliższych tygodni zamierzam złożyć wydajny komputer, a także zakupić nowy TV, który w moim przypadku będzie zastępował monitor. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie głównie dlatego, ponieważ jako zagorzały konsolowiec, przyzwyczaiłem się po prostu do większych przekątnych oraz wygody. Obecnie zagłębiam się w segment podzespołów PC i zasięgam porad na licznych forach, gdyż chciałbym wybrać jak najlepszy sprzęt w danym przedziale cenowym, który wynosi 12 000 zł. Komputer wykorzystywany będzie głównie do gier oraz multimediów, chociaż nigdy nie wiadomo co będę musiał zrobić na nim w przyszłości. Liczę na wasze propozycje dotyczące podzespołów, a także porady oraz sugestie. Jeżeli chodzi o TV, to skłaniam się w stronę LG 47LA740S, jego cena w chwili obecnej oscyluje w granicach 4200 zł, więc na budowę komputera z peryferiami pozostanie mi około 7800 zł. W tej cenie oprócz składania PC, chciałbym również zakupić porządną klawiaturę i myszkę, bezprzewodowego pada od X360 oraz pomniejsze bzdurki. Jak na razie spędziłem dużo czasu zagłębiając się w segment GPU oraz CPU, a swój zestaw najprawdopodobniej chciałbym oprzeć na GTX 780 oraz i7 4770k. Niby i5 na chwilę obecną wystarcza, jednak skoro dysponuję odpowiednim budżetem, to wolałbym się zabezpieczyć, dotyczy to również karty graficznej. Wiem, że Titan jest teraz niezbyt opłacalny względem 780-ki, ale pomiędzy nimi znajduje się jeszcze możliwość zakupu dwóch 770-ek do SLI i może warto byłoby pójść tą drogą? Wybór płyty głównej również jest problematyczny, nadmienię, że raczej nie chciałbym Asrocka - takie moje osobiste uprzedzenie w odniesieniu do tego producenta. MSI Z87-GD65 Gaming, Asus Sabertooth Z87, może jeszcze coś innego? Obudowa - najprawdopodobniej Fractal Design Define R4 Napęd - Combo napędu BD i nagrywarki DVD, najpewniej coś od LG. Co do pozostałych komponentów (zasilacz, chłodzenie procesora, dyski, pamięć itd.) - jeszcze brak faworytów z mojej strony. Czekam więc na Wasze propozycje zestawów - budżet 12 000 zł musi zostać wykorzystany (oczywiście w możliwie jak najlepszy sposób), wliczając w to koszty przesyłek i nie może zostać przekroczony. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do TV zamiast monitora (za wielki piksel/za duża ziarnistość ... przynajmniej przy odległości z której chciałbym korzystać z wyświetlacza do PC). Tak że gdzie sens? Wielkość ekranu chcesz mieć dużą? - postrzegana wielkość się liczy i tutaj monitor 22" oglądany z odległości 75 cm będzie "większy" od 47" oglądanego z np. 3 metrów. Jak chcesz mieć coś w miarę wielkiego, ale sensownego, to pomyśl nad jakimś 27" z rozdziałką 2560x1600. Napęd - Combo napędu BD i nagrywarki DVD, najpewniej coś od LG. I tutaj ponownie zapytam: po co dwa urządzenia? Ja bym kupił po prostu nagryware Blu-Ray (skoro chcesz mieć) i tyle (Blu-Ray, DVD i CD też odczyta). ... chyba że źle Cię zrozumiałem, i właśnie chcesz kupić po prostu nagrywarkę Blu-Ray (?) Edytowane 19 Lipca 2013 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Asasyn Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Podłączałem kiedyś laptopa pod TV przez HDMI i według mnie jest w porządku. Teraz często przesiaduję przed 23" monitorem i wiem że to nie dla mnie. Ponadto, nawet jeśli bym się przełamał, to umeblowanie pokoju oraz odległość od ekranu uniemożliwia mi zakup monitora. Co do napędu - coś, co odtwarza płyty BD i nagrywa DVD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moskil Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 ehh porady porady, Ponury napisał jakiego sprzetu oczekuje dlaczego od razu wciskacie mu cos czego nie chce. Napisal ze proc 4770k bo go stac i chce zaszalec, wciskacie mu 4670k, Nie chce asrocka, oczywiscie proponujecie asrocka mimo ze wyraznie zaznaczyl jakie konstrukcje mu odpowiadaja Chcial fractala musicie go wymienic na corsara Woli pracowac na duzym ekranie ustawionym daleko, oczywiscie nie, wymien go na 13' bo patrzac z 10cm ekrany i tak beda tak samo duze, no w koncu "jak tak wole, ty nie mozesz lubic czegos innego" A juz walkowany z postu na post temat typu -"chce kupic ferrari, stac mnie i chce miec full wypas" -"nie to sie nie opllaca, kup pande, odloz kase a za rok znowu bedziesz mial nowa pande, ferrari i tak nie wykozystasz" Ludzie czy wy wogole czytacie to co ktos pisze czy od razu walicie zestawami i oklepanymi sloganami czytaliscie to? budżet 12 000 zł musi zostać wykorzystany 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Kyle ma rację... Ja do neta mam 24" , do całej reszty 42" plazmę panasa... Po mimo super jakosci plazmy nie wyobrazam sobie braku monitora. Komputer to nie konsola Za 12k kupiłbym monitor choćby nawet za 600zł NT... Dobry TV to koszt rzędu 3500zł-5000zł (>40") Edytowane 19 Lipca 2013 przez HeatheN 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Jako zagorzały konsolowiec od autora, stanowczo doradzam Haswell-E wyprzedza wszystko 4gen o jedną generacje w stosunku do IVB-E o 55% 8 rdzeniowy 12 wątki z Hyperthreading, nowy 4 kanałowy DDR4 2133mhz z TurboBoost ale z kolei znowu planują Broadwelle w 2015 roku w procesie 14nm z kolei Procesory Intel Skylake z obsługą DDR4, PCI-E 4.0 i SATA Express Skylake to nowa platforma firmy Intel, której premiera odbędzie się najwcześniej w 2016 roku. Procesory z tej rodziny zastąpią układy Broadwell… które także się jeszcze nie pojawiły, niech przeczyta 3 razy zanim kupi.http://m.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2013/25/8-rdzeniowy-haswell-e-z-obsluga-ddr4-juz-w-przyszlym-roku.aspx Edytowane 19 Lipca 2013 przez dakar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moskil Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Skoro ma do wydania od tak 12k na kompa to raczej nie jest juz dzieckiem w dodatku sposób w jaki formułuje zdania przekonuje mnie do stwierdzenia ze jest dorosły, poza tym to nie jest temat typu "jupi mam kase co moge z nia zrobic?" tylko "mam 12k i takie wymagania" 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Doradziłbym mu w złożeniu kompa, to uwierzę :-) ( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja bym doradził nie przepłacać za kompa, a zainwestować przynajmniej 2000 w dobre nagłośnienie (cyfrowy amplituner + kolumny 2.1). Zestaw od tesela bardzo fajny, szarpnąłbym się jeszcze na dysk SSD 256GB w tym budżecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Asasyn Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 Widzę, że wywiązała się tutaj dyskusja, dziękuję więc za zainteresowanie @tesel Dziękuję za Twoją propozycję, jednak nie licząc karty graficznej, zestaw ten odbiega od moich wymagań. Bardzo bym prosił o zastosowanie się do pierwszego wpisu oraz moich oczekiwań. Komputer składam na dłuższy okres czasu i zależy mi na lepszych podzespołach. Jeśli chodzi o TV, to właściwie już się zdecydowałem i raczej na pewno będzie to wyżej wymieniony 47" od LG, tak więc na komputer wraz z peryferiami* zostaje 7800 zł i chciałbym całą tę kwotę jak najlepiej rozdysponować. @moskil Jesteś bardzo bezpośredni, to trzeba przyznać @HeatheN To wszystko kwestia przyzwyczajenia, korzystałem z monitora oraz TV i naprawdę preferuję to drugie rozwiązanie. Ponadto nie chcę zagracać sobie pokoju, jeśli zajdzie kiedyś taka potrzeba, to monitor zakupię i jakoś go upchnę. @dakar Haswell-E to dopiero rok 2014, patrząc na to w taki sposób, raczej nigdy nie złożyłbym PC-ta, ponieważ za rogiem zawsze czai się coś nowego. Myślę, że duet i7 4770k oraz GTX 780 , spokojnie wystarczy na zadowalający dla mnie okres czasu. @humanoidal Na razie wolałbym się skupić na TV oraz PC. Czekam na dalsze propozycje! * klawiatura, myszka, bezprzewodowy pad X360, kabel HDMI i to chyba tyle (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Za tą kasę z twoimi wymaganiami złożyłbym coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/IP6BvF/ Edytowane 20 Lipca 2013 przez XeNoN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Małe sprostowanie my chcemy AMD, kolega chce Intela. Ja czekam na Haswell-E to już standard.( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) Edytowane 20 Lipca 2013 przez dakar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Asasyn Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) @XeNoN Dziękuję za propozycję, na pewno ją rozważę. @tesel Zmieniam teraz większość sprzętów i stare kino domowe wylądowało już na strychu. Nowym systemem audio zajmę się w przyszłości. Zastanawiam się jeszcze, czy kosztem PC nie dołożyć do TV LG 55LA691S, co o tym myślicie? Zawsze to osiem cali więcej, a na komputer wraz z peryferiami zostałoby wówczas 6700-6800 zł. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Ponury Asasyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Asasyn Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Pozwoliłem sobie podbić ten temat, ponieważ mam jeszcze trochę czasu do zakupu. Może ktoś coś jeszcze zaproponuje? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...