Zielony Buszmen Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Wiatm! Otóż poszukuję jakiegoś twardziela SATA pod dane. Jakie dane będę przechowywał? Filmy, muzykę, zdjęcia, obrazy ISO, itp (ogólnie kilkugigabajtowe pliki). Dysk nie musi być szybki, priorytetem jest cena. Pojemności które mnie interesują to od 500 GB do 1 TB. Na allegro znalazłem taki dysk: http://allegro.pl/seagate-st31000528as-1tb-sata-3-5-barracuda-i3422570548.html Czy jest on warty zakupu? Czy może są jakieś ciekawsze propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Ciężko coś powiedzieć o stanie dysku.Napisz do sprzedającego aby przesłał zrzut z testu dysku.Jeśli będzie dobry to za tą cenę może być.Możesz też poszukać jakiegoś dysku od WD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Napisałem do sprzedawcy. Jak odpowie, wstawię SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Jeśli jesteś w stanie dołożyć około 30-40zł to możesz kupić nowy dysk z 2 letnią gwarancją np taki http://allegro.pl/dysk-twardy-wd-500gb-sata-3-gw-24m-ce-wys-gratis-i3409837546.html Moim zdaniem warto dołożyć,przynajmniej będziesz miał sporą gwarancję a nie rozruchową.Sam posiadam ten dysk i sprawuje się całkiem dobrze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 no myślę że z dyskiem nie ma co kombinować i faktycznie lepiej brac cos na gwarancji tym bardziej że różnica niewielka, 500GB z gwarą nawet za 150zeta idzie wyrwać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Tylko że tamten to 1 TB, a ten co podałeś to 500 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 tak, tylko jak ten 1TB ci zdechnie po pół roku to zostaje co zero giga :D a tamten ma gware 2 latka więc śpisz spokojnie, pamiętaj że dyski to delikatne urządzenia i różnie bywa ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Co fakt to racja. W ciemno lepiej nie brać. Mam trochę kasy (400 zł) i myślałem, że albo kupię teraz dysk HDD na dane, albo SSD, a twardziela potem. Tylko, że przez ostatnie kilka miesięcy ceny SSD stoją. Myślałem nad Plextorem M5S 128 GB. Tylko ta cena... Co o nim myślicie? Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakieś 2 TB. Obecnie w kompie siedzi mi st1000dm003. Czy opłacałoby się brać ST2000DM001? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Ja kupowałem dwa dyski SSD 128gb z współdzieleniem pamięci cache i ma ogromną szybkość na systemie 550mb/s, dwa razy dłuższą żywotność odczytu i zapisu IOP, pozostały dysk HD Black WD 1TB sprawdza świetnie na wymianę plików 185mb/s :-)( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) Edytowane 26 Lipca 2013 przez dakar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Raczej nie sądzę że SSD stanieją, ja kupowałem swojego samsunga rok temu i ceny nawet od tamtego czasu są podobne, dyski na dobrych kontrolerach nawet używane trzymają cenę (na allegro też) i nie masz co liczyć na jakieś cudowne promocje (tym bardziej że złotówka leci na twarz) więc jak chcesz kupić to kup bo warto :) tego twardziela co masz na magazyn daj (filmy, muza itp.) a SSD na system-gry i będzie szybko i miło ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Ok. Czyli aktualną kasę wydam na SSD. Czyli najlepszą opcją jest Plextor M5S 128 GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Tak ( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Ok. Czyli aktualną kasę wydam na SSD. Czyli najlepszą opcją jest Plextor M5S 128 GB? pewno że tak tym bardziej że masz już SATA3 to nie warto sie zastanawiać tylko brać :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 To po niedzieli biere Czy to prawda, że trzeba optymalizować system pod SSD? Czy trzeba to robić ręcznie, czy można jakimś programem? Co myślicie o SSD Fresh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 na stronie głównej jest "Poradnik SSD - jak usprawnić i przyspieszyć pracę dysku SSD" ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 Jeszcze się spytam, który z tych dwóch dysków jest lepszy: - Kingstone V300 120 GB: http://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-ssdnow-v300-120-gb-7mm-sv300s37a-120g-odczyt-zapis-450-450mb-s-534804/ - Plextor M5S 128 GB: http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-2-5-128gb-sata-iii-520-200mb-s-9-5mm-px-128m5s-promo-506401/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 toć na pierwszej stronie tematu o SSD masz wszystko napisane ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 To po niedzieli biere Czy to prawda, że trzeba optymalizować system pod SSD? Czy trzeba to robić ręcznie, czy można jakimś programem? Co myślicie o SSD Fresh? Nic nie trzeba robić. Podłączyć i używać. Olej poradniki dla dysków z przed 4 lat! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Dobrze, dobrze Tylko który dysk lepszy: Kingston V300 120 GB czy Plextor M5S 128 GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 logika że plextor ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Dobrze, dobrze Tylko który dysk lepszy: Kingston V300 120 GB czy Plextor M5S 128 GB? Już cztery razy padło wskazanie na Plextora ;) mam pisać po raz piąty?.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...