Skocz do zawartości
wodzpl

Zasilacz pod GTX 760

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

Na co dzien pracuje w branzy ale przy nieco innym bo rackowym sprzecie. Desktopa daaaawno nie skladalem to i oglady w dzisiejszych technologiach za duzo nie posiadalem.
Troche musialem poczytac aby wiedziec czego mozna wymagac od nowego zestawu. Musze przyznac, ze ogrom testow i danych oraz postow z purepc.pl w ciagu ostatnich kilku tygodni troche mnie rozkojarzyl w zakupach.

OC masterem nie zamierzam byc, choc delikatne ale oszczedne [Wat] OC wchodzi w gre. Jak w tytule maszyna ma sluzyc do codziennej pracy ale rowniez do grania. Ulubione tytuly raczej niesamowicie na dzien dzisiejszy wymagajace nie sa [skyrim, Fallout New Vegas] ale chcialbym uruchomic w lepszych parametrach rowniez nowe pozaycje [np Metro last light czy nadchodzacy Watch dogs]. Nie sugerujcie sie tytulami chodzi poprostu, zeby przez chociaz 2 lata odpalac w miare przyjemnych i plynnych ustawieniach rozgrywki. Oprocz tego filmy HD na TV, czy to przez 3-cie wyjscie z grafy czy przez WIDI 2.0. W sumie tego drugiego nie mialem okazji zobaczyc na wlasne oczy ale z testow niby daje rade.

Ogolnie przy zakupie mialem mysl, aby zestaw byl dobrany z uwzglednieniem ceny do jakosci i do tego wzoru wybrac cos z gorka w parametrach i osiagach. ;] Najlepiej, zeby posluzylo na pare lat.

Przesiadam sie z rupiecia:
Athlon X2 64 5000+
Kingston 8GB DDR2 1066
ASUS GTS 250
mobo jakies na sztuke szybko dobrana aby reszte spiac w calosc bo mi poprzednie mobo padlo
Chieftec 450W.

W budzecie zawiera sie wylacznie obudowa, psu, cpu, mobo, gpu, audio.
Poza budzetem jest RAM i PSU choc i o ich propozycje poprosze Was drodzy forumowicze - dla tych 2 komponentow max 1.5k zl

Budzet na obudowe, CPU, GPU, MOBO to 2.5-3k zl

Obudowa: w zwiazku, ze OC to nie priorytet to moze jakas dobrze wyciszona jednoczesnie funkcjonalna [beznarzedziowy montaz urzadzen, 4x USB 3.0 na froncie+audio, mile widziany choc nie priorytet 3.5''-2.5'' zatoka HDD, wygodny montaz kabli, dobre filtry kurzowe] A i zeby grafa weszla ;]
PSU: Aby zostal mu zapas mocy na przyszlosc ale zeby byl oszczedny [Wat] wiec solidna z wysoka sprawnoscia [platinium?] jednostka ktora wystarczy na dlugie lata. 
RAM: myslalem o DDR3 16GB w dual channel, 2400Mhz
CPU: intel i5, i7 raczej z mniej pradozernych i nie ciepluch, zeby chlodzenie za glosno nie musialo chodzic. Mysle, ze pojde w LGA 1150.
MOBO: 2x LAN 1GBit albo PCI-e 2x sloty[1x na LAN drugi na inne urzadzenie] Pod powyzszego proca. Dobry kontroler SATA3 pod SSDka i RAID1 pod talerze. Jak ciezko o sensowny kontroler to pomysle o zewnetrznym na PCIe. Nie wiem czy oplaca sie pojsc w SLI czy planowac wymiane grafy [takie ruchy tak czy siak dopiero za rok, moze bardziej dwa]. Kontrolery i urzadzenia zintegrowane musza byc w pelni kompatybilne z linuxem [najlepiej otwarte stery]. Wyjscia pod USB 3.0 do frontu.
AUDIO: zintegrowana raczej wystarczy co najmniej 5.1 pod filmy/giery
GPU: w zaleznosci co sie bardziej oplaca SLI czy zmiana gpu w przyszlosci. Zawsze mialem Nvidie i nie narzakalem nigdy ale jestem otwarty na propozycje. Wazne aby dalo sie 2 monitory i TV podlaczyc i oszczednie [Wat]. Jak widzialem testy to roznice w poborze pradu sa tak duze, przy tej zblizonej wydajnosci, ze oniemialem. Idealnie by bylo jakby wiekszosc obecnych tytulow ruszyla na wysokich ustawieniach i przyszlosci nie czuc dyskonfortu z giercowania na low. Wiem, ze tak by kazdy chcial. Marzyc nikt nie zabroni ;]
chlodzenie: tutaj w sumie ewentualny fan do obudowy pewnie z duzych 120mm-140mm aby cichy byl albo porzadne mniejsze. Na cpu cos sensownego cena/jakosc.

Typy to mam tylko na obudowe Fractal Design Define R4, Bitfenix Ghost, Gladius x80 [choc jest meshowa i na pewno duzo glosniej wypada od reszty to mi sie podoba]. 
Reszta 

Zdaje sobie sprawe z moich zagmatwanych wymagan. Chetnie przyjrze sie dokladniej kazdej propozycji.

To moj pierwszy post, dlatego przepraszam za ewentualne bledy. 
Widze kilka dzialow dla siebie na forum wiec na pewno odwdziecze sie w dzialach tematycznych linuxa/sieci osobom rownie zdezorientowanym jak ja przy tych zakupach ;] 

Edytowane przez wodzpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak gry i filmy HD to I5 + 8GB ramu DDR3 1 333 mhz / 1600 mhz , 2 400 mhz nie ma sensu brać - nie wykorzystasz ich .Określ jak oszczędne/delikatne chcesz OC robić - ~0,5 Ghz to można zrobić na I5 non-K + płyta na Z77, wyżej to procek w wersji K + płyta na Z77/Z87 .Karta - najlepiej pojedyńcza , GTX660Ti / GTX760 / GTX770 . Trochę przesadzone jest kupować PSU z certyfikatem 80+ Gold / Platinum , różnica w poborze prądu nie wielka w stosunku do 80+ Bronze a cena dużo wyższa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z i5 to masz racje. Co do pamieci to planuje dobre kosci z mozliwoscia krecenia w przyszlosci. Bo raczej DDR4 predko do pospolitego uzywania Z pamiecia poczesci tez. DDR4 to jeszcze piesn przyszlosci, takze kosci DDR3 >2k MHz  posluza na lata. 

W temacie krecenia ciezko sie wypowiedziec, poniewaz nie znam przyrostu poboru pradu do MHz zyskanym przez OC. 

Natomiast komp bedzie dualbootem miedzy linuxem na win7 tylko pod gry. Nie bedzie dla mnie problemem przy reboocie wejsc do BIOSu i zaladowac profil do gier.

Przez to maszyna nie bedzie ciagle podkrecona co wplynie na oszczednosc Watow i zywotnosc komponentow.

Co do PSU to zauwaz, ze mam oddzielny budzet na RAM i PSU. Roznice w cenie faktycznie duze. Chce kupic produkt sprawdzony/ z wysoka sprawnownosci/modularny/oszczedny ktore posluzy na lata jak nie przy tej konfiguracji to w przyszlej mojej fanaberi jak np. SLI ;] Dla tych dwoch komponentow przy 1.5k budzetu mysle, ze nie ma mowy o kompromisach typu cos kosztem czegos 

Poniewaz mam na polce niesmigany intel i5 2500 non-k na lga1155 w boxie z wentylatorem, pomyslalem czy nie warto zbudowac na tym platformy na chwilowe przeczekanie. Zawsze to zaoszczedzony grosz a przy zmienia na lga1150 zostanie mi tylko plyta, ktora bede w plecy.

Wiele osob chwalilo sobie 1-2 lata temu, zestaw gtx 760 z i5 2500k. A co w przypadku non-k? 

Ile gtx 760 2GB a 4GB to 400zl roznicy warto ta roznice doplacac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje non K spokojnie pogonisz do tych 3.8 ghz. Więc to starczy. Pamięci wyżej niż 1333 sobie daruj bo po prostu tego nie wykorzystasz. Popatrz sobie na testy pamięci w grach np w przypadku platform Sandy/Ivy Bridge. Różnica w granicach 1%.  Nie wiem jak to się ma do Haswell'a.  Myślę że zbudowanie teraz czegoś na i5 2500 nie jest takim głupim pomysłem. Do tego wziąłbym ASrocka P67 PRO 3 i  Najtańsze ramy oraz zasilacz 450 500 W. Do zestawu wziałbym też GTX 660Ti ew. dołożył do 760.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki co mam takie typy:

obudowa: silentiumpc x80 pure black

cpu: i5 2500 non-k [bo juz mam na polce]

ram: hynnix 2x 4G 1666Mhz

gpu: gigabyte gtx 760

mobo i zasilacz zostal.

Szukam jeszcze zasilacza i mobo takiej co bedzie miala 4x SATA3.0 pod 2x ssd i 2x talerzowce, piny na wewnetrzne podpiecie usb 2.0  w 4portach i usb3.0 2 porty. Tak aby w pelni obsluzyc panel obudowy. 

Nie jestem jeszcze pewny czy nie bedzie problemu z wydajnoscia takiego GPU przy 2-giej generacji mojego CPU ktory obsluguje tylko PCIe 2.0 a 760 to PCIe 3.0.

Jak to z tym jest? 

Edytowane przez wodzpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo takiej co bedzie miala 4x SATA3.0 pod 2x ssd i 2x talerzowce

Jeśli do HDD musisz mieć SATA 3 to idź w lga 1150.

HDD nie potrzebuje SATA 3, nawet jak dowiesz mobo z 4x sata 3 na lga1155, dwa kanały będą na jakimś egzotycznym chipie i wydajność będzie niższa, niż na sata 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skladam kompa dalej teraz mam problem z zasilaczem. Co polecicie pod gtx 760?

Planuje zestaw:

OBUDOWA: silentiumpc gladius x80, ze standardowymi wentylami i podswietlaniem, [2x molex], 

CPU: i5 2400 non-k, chlodzenie na poczatek box bez OC bo przy tym procku wiadomo, ze ma limitowane OC.

MOBO:  tu jeszcze nie wiem jaka, szukam takie co by miala na intelowym chipsecie 4x SATA3 [aby obsluzyla moje dyski samodzielnie bez dodatkowego kontrolera]

Podpietych bedzie ~5x urzadzen pod usb2

RAM: 4x 2 GB hynnix 1600Mhz - ale pewnie zamienie na 2x * 8 GB

GPU: raczej gtx 760 chyba, ze cos znajde co bedzie duzo tansze a stosunkowo nie wiele slabsze [1x6pin + 1x 8pin], myslalem o wersji Gigabyte OC rev2.0.

PCIe: kontroler raid LSI

SATA: 2x 2TB talerze i 2x ssd 

Nie gram codziennie wiec maszyna wiekszosc czasu bedzie mniej obciazona, ewentualnie net/muza filmy HD.Duza sprawnosc w idlu bedzie atutem.

Zasilacz ma sluzyc latami z zapasem mocy na zmiane podzespolow przejscie na 4 albo dopiero 5 generacje Intelow. Dlatego potrzebuje sprawdzona i porzadna konstrukcje. 

Poczatkowo chcialem BQ Straight power E9 CM 680W [482zl] ale wydajac tyle na zasilacz mozna juz wybierac z wielu modeli.

Pozniej poczytalem troche, ze Be quite jest przereklamowany i w tej cenie sa lepsze zasilacze.

Moze Seasonic X-series x-650 KM3 Gold 650W?

Co mi doradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi