Skocz do zawartości
Sandman87

Pytanie o modernizację i nowy zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Od miesiąca noszę się z zamiarem zmiany sprzętu. I tutaj już mam jakieś swoje pomysły. Głowię się nad czymś innym. Ajkualnie posiadam PC o takich parametrach:

CPU: E8200 2x 2.66

MOBO: ASUS P5K, mostek P35, 

GPU: GF 8800 GTS 512

RAM: 4GB

Właściwie to nie taki najgorszy sprzęt. Do niedawna jeszcze Wiedźmina 2 katowałem, z całkiem niezłym rezultatem :) i tak myślę czy by jeszcze coś z tej maszyny nie zrobić. Chodzi mi po głowie centrum rozrywki pod TV. Albo chociaż jako komp rezerwowy. I tutaj pojawia się pytanie. Czy to pudło jeszcze się do czegoś może przydać? Warto trochę w to doinwestować? 

Planowałem wrzucić 8800 GTX w najwyższej formie i procek zmienić na E8400. Wrzucić w mała obudowę i dać do TV 40". Do tego padziochy i pseudokonsola jest. 

CO o tym myślicie? Warto coś z tym robić. Taki sprzęt ma szansę popracowaćjeszcze z rok dwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GTX nie ma sensu tam wrzucać , nie dość że wolniejsza niż 8800GTS 512MB to bardziej prądożerna i gorętsza .Jak ten 8800GTS zachowuje się dobrze to go zostaw , a jak już dogorywa to zmień go na jakiegoś HD7750 DDR5 i po sprawie .Wymiana E8200 na E8400 też średnio sensowna , tego E8200 spokojnie podkręcisz do zegarów E8400 .Jak chcesz wymienić procka to na Q6600 i go kręć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bym był taki pewny - cała seria 8800/9800 od NV miała wadę fabryczną zwiększające znacznie szanse na zimne luty .Choć jak karta pracowała w sensownych warunkach i nie była non stop katowana to powinna jeszcze trochę popracować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wydaje mi się że grafika dogorywa. 6 lat żyje to ma prawo powoli zdychać :) System ją ostatnio zatrzymał z takim komunikatem w menedżerze "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)". Stało się to w trakcie gry więc karta cieplejsza. System stanął tak że tylko reset pomógł (w trakcie pojawiały się liczne artefakty). Po restarcie karta już nie wykrywana. Pojawił się wyżej opisany komunikat. Reinstal sterów nic. Rozebrałem całego kompa bo już dawno konserwacji nie miał. Rozbebeszyłem wszystko. Grafika rozebrana, oczyszczona, nałożona nowa pasta (arctic silver) na wszystkie punkty styku. Wróciła do kompa, z nowym systemem, sterowniki wrzucone... I tak chodziła jakiś czas. Zacząłem monitorować temp. Było 72-74st na biegu jałowym (uf, chyba deko za gorąco :)). I tak hulało czas jakiś. Podejrzewam że do zagrzania bo wywaliło w trakcie jakiegoś filmu. I znowu karta odłączona z powodu błędów. Obraz się wyświetla. W trakcie ładowania biosu widać małe artefakty (takie kropkowanie w tle). System działa tak jakby był po prostu bez sterowników. Z dirextem nei zagram. Filmy lagują. Przesuwanie okienka laguje. Zniknęła opcja hibernacjji. Ogolnie lipa. Moim zdaniem to wina umierającej karty. Ale czy jest pewność? Nie znam sięna tyle. A wszystkie podzespoły mają już pod sześć lat. Także... Co wy o tym sądzicie?

Z drugiej strony... Patrzyłem na te Radeony http://allegro.pl/sapphire-amd-radeon-hd7750-2048mb-ddr3-128-promo-i3420519536.html . Jeśli u mnie jest rzeczywiście problem z kartą, to możę wymiana na tego radka. Podkręcenie procka i (tak myślę) dokupienie RAMU (jeszcze jednego kompletu 2x2GB) pozwoliło by mi jeszcze pokrozystaćz kompa przez jakiś rok. Nowe maszyny prezentują się wyśmienicie. Jednak nie kupię pudła tańszego niż 4k bo komp ma wytrzymać te parę lat bez zmian. TO moja opinia ofc :) Tak miałem z tym teraz, 6 lat i właściwie mnie wystarcza bo na gry coraz mniej czasu. W sumie nie ma tytułów w które bardzo chcę a nie mogę zagrać. Tyle że posiadam monitor 19 cali i to w formacie 4:3 :) Na który już nie mogę patrzyć. Jest upatrzony 24 cale FH ale obawiam się żę wtedy mój PC to jednak się całkiem poślizgnie. Czy te zmiany coś dadzą? Czy raczej zainwestować nowy sprzęt? Doradźcie drodzy koledzy :) No i czy te objawy które u mnie występują wyglądają wam na padającą kartę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz HD7750 DDR3 tylko wersję na pamięciach DDR5 , 1GB spokojnie wystarczy .Ramu też nie widzę za bardzo sensu dokładać - masz już 4GB , a E8200 + HD7750 są trochę za słabe aby wykorzystać 6-8 GB ramu , chyba że robisz coś co tyle ramu wymaga .Tanim kosztem z tego staruszka można jeszcze coś wyciągnąć - Q6600 to nadal dobry procek , po OC daje jeszcze radę z kartami pokroju HD7770 / HD7790 . Choć sprzęt na nowych podzespołach będzie chłodniejszy , bezpieczniejszy w użytkowaniu ( gwarancja ) i do tego szybszy ( jak na sprzęt przeznaczysz 1,5+ k zł ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak styku na którymś z lutów GPU - typowa usterka kart GF8800, "ekologiczna cyna" Dołączona grafika

trzeba wygrzać/przelutować procesor graficzny, google it (właściwie każda karta tej serii tak kończy, dzięki niej powstało "grzanie w piekarniku" )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę to wszystko przemyśleć .Marzy mi się nowy zestaw. I chyba było by mnie stać. Ale to zawsze obciążenie finansowe. Poczytałem o wypiekaniu kart, chyba spróbuję. Niewiele do stracenia. Może kupie tym sobie kilka miesięcy :P A jeszcze jedno. Trochę robię w grafice wektorowej. Co w tym przypadku jest najistotniejsze. Mniemam że ważny RAM i dobrze dyski w RAID albo SSD albo jedno i drugie. Czy zrobienie modernizacji tak jak pisał reyden (wrzucenie quadcore'a) plus dorzucenie ramu i przyspieszenie dysków dobrze zrobi temu celowi jakim jest tworzenie grafy? Czy w tym przypadku raczej warto zainwestować w nowy przystosowany sprzęt, zamiast wywalać kasę na trupy. Co prawda nie robię tego zarobkowo, ale różnie może się w życiu zdarzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi