Kirk42 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam! Posiadam w moim MacBooku Pro 13 late 2011 dysk Seagate Momentus 5400.6 ST9500325ASG 500 GB, ale mam możliwość zmiany na całkiem nowy dysk Seagate Momentus 7200.5 ST9500423AS 500 GB. W teorii dysk 7200 powienien być szybszy w praktyce różnie bywa. Na korzyść obecnie posiadanego przeze mnie dysku przemawia fakt, że posiada on jakiś czujnik antywstrząsowy. Tak czy inaczej według tego: http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-25-cala/@@compare_products?sid=1040&compareproducts%3Alist=52952&compareproducts%3Alist=54904&compareproducts%3Alist= Dysk 7200 byłby lepszy. Pytania czy taka różnica będzie odczuwalna przy normalnym użytkowaniu. Proszę o opinię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Patrząc na testy w HD Tune, twój ma 40-82MB transferu, a np. Hitachi Travelstar Z7K500 ma 70-141MB, plus dostęp 2ms szybszy, więc różnice są spore, żeby nie napisać dwukrotne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Tak, ale mówimy tu o porównaniu dysków które napisałem powyżej, czy jest sens zamieniać jeden z drugim, głównie chodzi mi tutaj o to czy jakkolwiek odczuje różnice oraz czy nie lepiej zostać przy tym "słabszym" dysku ze względu na czujnik antywstrząsowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 ten Momentus jest cieńki, jak już to bierz to co napisałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Tak, ale mówimy tu o porównaniu dysków które napisałem powyżej, czy jest sens zamieniać jeden z drugim, głównie chodzi mi tutaj o to czy jakkolwiek odczuje różnice oraz czy nie lepiej zostać przy tym "słabszym" dysku ze względu na czujnik antywstrząsowy. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Nie chcę kupić nowego dysku. Mam w laptopie: Seagate Momentus 5400.6 ST9500325ASG 500 GB i mam możliwość darmowej wymiany na: Seagate Momentus 7200.5 ST9500423AS 500 GB Moje pytanie brzmiało, czy wymiana ma sens czy nie odczuje różnicy, oraz czy utrata czujnika antywstrząsowego będzie także wpływać negatywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) 7200obr będzie trochę szybszy, ale główną różnicę robi czas dostępu. Powinno być lepiej, wg mnie odczuwalnie. Co do tego systemu antywstrząsowego to nie wiem jak działa więc nie będę się wypowiadał. http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-25-cala/seagate-momentus-7200-5-st9500423as-500-gb/specification?switch_t=t http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-25-cala/seagate-momentus-7200-5-st9500423as-500-gb/specification?switch_t=t masz porównanie obu dysków- popatrz głównie na testy PCMark tam masz jakieś realne różnice widoczne. edit: wstawiłem dwa razy ten sam trst, tu jest ten wolniejszy: http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-25-cala/seagate-momentus-5400-6-st9500325asg-500-gb/specification?switch_t=t ale przypuszczam że poradziłeś sobie Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Na papierze wyglada jasno, że 7200 obrotów jest lepszy, a jak to wygląda w praktyce? Czy różnica będzie jakkolwiek odczuwalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Jak dla mnie to różnica w realnych pracach (reakcja systemu, szybkość działania aplikacji) zmieni się nieznacznie - poprawa będzie, ale niewielka (benchmarki są tu dość mało obiektywne). Na pewno lepszy byłby dysk hybrydowy (Momentus XT, Scorpio Blue), ponieważ korzysta z wbudowanego SSD jako pamięci podręcznej - jego wydajność po uruchomieniu kompa wraz z czasem by rosła, gdyż przerzucałby użytkowane procesy na pamięć nand. Jeśli możesz wymienić za darmochę na 7200, to można by się nad tym zastanawiać, a jeśli musiałbyś zapłacić, to moim zdaniem nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zależy co rozumieć przez "nieznacznie". PcMark najlepszy może nie jest ale podaje różnice dla symulowanego normalnego użytkowania(start xp, aplikacje).Różnice są ok 10-20%, w sumie łapie się na "niewielkie", ale z kolei do tego 7200 każdy , nawet najszybszy i najnowszy standardowy dysk talerzowy będzie miał podobną różnicę jaka była pomiędzy tymi dwoma podanymi. Oczywiście hybrydy będą wyraźnie lepsze, z kolei jakikolwiek prawdziwy ssd zje je żywcem, tylko to jest kilka stów do wydania, a my mówimy o wymianie za 0zł. W poprzednim poście podałem dwa razy test tego samego dysku,dodałem edit z poprawnym, ale przypuszczam że sam dałeś radę odszukać właściwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...