mostom Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zadałem pytanie w innym wątku ale nie doczekałem się odpowiedzi więc zrobiłem nowy. Czy lepiej kupić dobry zasilacz powiedzmy Chiefteca z aktywnym PFC i zabezpieczeniami p.zwrciowym, p.przeciążeniowym, p.przepięciowym, termicznym, czy lepiej gorszy zasilacz (bez tych zabezpieczeń - oczywiście nie jakiś szajs) i dokupić dobrą listwę przepięciową? W sumie cena przy obydwu rozwiązaniach jest taka sama. Czy zabezpieczenia przy zasilaczu robią to samo co w listwie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Moim zdaniem zasiłka lebsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 kup: - dobry zasilacz przy Twoim obecnym konfigu styknie dobra/prawdziwa 300W - UPS'a i po ptakach :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 nie ma co bierz lepszy zasilacz a listwa powinna być swoją drogą bo to ona bedzie ci ochraniać zasilacz :) szkoda wydać 200zł na zasilacz i żałować dodatkowe 40zł na listwe wybor należy do cIEBIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Najlepiej jedno i drugie. Listwa zlecana jest do kazdego kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 nie ma co bierz lepszy zasilacz a listwa powinna być swoją drogą bo to ona bedzie ci ochraniać zasilacz :) szkoda wydać 200zł na zasilacz i żałować dodatkowe 40zł na listwe wybor należy do cIEBIE Listwę mam - właśnie taką za 40 zł - niby z zabezpieczeniami. Tylko zaczynam się zastanawiać czy aby jeszcze te wszystkie zabezpieczenia działają. Dlatego zastanawiałem się nad jakąś lepsiejszą. Ale zrobię tak jak mi polecacie - kupię zasilacz Chiefteca i pojadę na starej listwie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 kup: - dobry zasilacz przy Twoim obecnym konfigu styknie dobra/prawdziwa 300W - UPS'a i po ptakach :P Ups - troszkę przy drogawy jest. A mój konfig się zmieni - chcę kupić Bartona 2500+, tego Athlonika mam na jakiś czas wyciągniętego z pracy (wysłużonego Athlona 2000+ palomino się już pozbyłem i musiałem sobie pożyczyć 1,7) - czekam kiedy troszkę Bartony ztanieją i wtedy wciągnę go. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 I to bedzie naprawde dobry wybór ja swoją kupiłem wczorej i jest bomba , cicha , napięcia stabilne , no i cóż zostało podkręcać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Czy zabezpieczenia przy zasilaczu robią to samo co w listwie?Ta Twoja listwa za 40 zł to zwykły przedłużacz z bezpiecznikami. Zabezpieczenia w zasilaczu nie mają nic wspólnego z zabezpieczeniami w listwach(ups'ach). W zasilaczu dobrym istotne są zwłaszcza zabezpieczenia po stronie wtórnej (na niskich napięciach) stabilizacja napięc i zabezpieczenie samego zasilacza przed przeciążeniem. W listwach(ups'ach) zabezpieczenia dotyczą 220V - również ich stabilnego poziomu oraz prawidłowego przebiegu. Rozwiązanie optymalne jest drogie i oznacza UPS+dobry zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 listwa przepieciowa okulary sloneczne maska gazowa :lol: :lol: :lol: ciekawe. pewnie ta listwa generuje przepiecia :lol: myslelem ze przeciwprzepieciowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 pewnie ze lepiej kupic lepszy zasilacz, musisz miec dobra (np. huntkey) 300-tke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Ups - troszkę przy drogawy jest. A mój konfig się zmieni - chcę kupić Bartona 2500+, tego Athlonika mam na jakiś czas wyciągniętego z pracy (wysłużonego Athlona 2000+ palomino się już pozbyłem i musiałem sobie pożyczyć 1,7) - czekam kiedy troszkę Bartony ztanieją i wtedy wciągnę go. ~200zl oczywiscie nie jest to 40-80zl jak za listwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 ja mam dobry zasilacz i listwe, ale jak tatus ciagnie 2000wat z gniazdka za pomoca opalarki to mi glosniki zaczynaja dawac fajne efekty, az je wylaczam. zastanawiam sie nad UPSem Nadi => widze, za kupiles chiefteca. zadowolony, na ile proca wykreciles?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Listwe przeciwprzepiąciową za 40 złotych możesz sobie od razu darować...dobra listwa, to wydatek rzędu 200zł :-/ Poza tym kumpel ostatnio tłumaczył mi, że zabezpieczenia sieci energetycznej dzielą się na (chyba) trzy klasy: pierwsza dotyczy sieci napowietrznej średniego napięcia, druga już tego 220V, a trzecia to właśnie zabezpieczenia końcowe typu listwa. Jeżeli dwie wyższe klasy nie są przyzwoicie zabezpieczone, stosowanie zabezpieczeń typu listwa/UPS na nic się nie zda, bo wprzypadku przepięcia w sieci nie są one wstanie przejąć całości impulsu, który normalnie "rozbijał" by się stopniowo na zabezpieczeniach wyższego stopnia. Wiem, że brzmi to lamersko, ale nie jestem wstanie przytoczyć tego używając stosownego żargonu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 No zasiłaka niepowiem bomba napiecia skała , i cisza razem z aero tworza zgrany duet ;ciszy , wczoraj odebrałem z Inki , a za kręconko wezmę sie jutro i zobaczymy co procek potrafi pozdrofka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOOJTAS Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Moim zdaniem lepsza bedzie listwa zasilajaca moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Listwe przeciwprzepiąciową za 40 złotych możesz sobie od razu darować...dobra listwa, to wydatek rzędu 200zł :-/ Przepiecia to jedno, filtrowanie drugie... wiec lepiej kupic listwe za 40zl niz zwykly przedluzacz z kilkoma gniazdkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Listwe przeciwprzepiąciową za 40 złotych możesz sobie od razu darować...dobra listwa, to wydatek rzędu 200zł :-/ Przepiecia to jedno, filtrowanie drugie... wiec lepiej kupic listwe za 40zl niz zwykly przedluzacz z kilkoma gniazdkami. Lepiej da troszke wiecej nawet za listwe. Polecam LESTARy, te z zabezpieczenien lini telefonicznej. LFT-2001A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 kup: - dobry zasilacz przy Twoim obecnym konfigu styknie dobra/prawdziwa 300W - UPS'a i po ptakach :P Popieram :!: Listwy (ok 40PLN) jako zabezpieczenie mają tylko zwykły warystor + 2 bezpieczniki, a jak voltage ci siądzie to i listwa nie pomoże - można nieźle zjarać parę podzespołów - znajomej tak właśnie zrobił się DyskPad. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Listwe przeciwprzepiąciową za 40 złotych możesz sobie od razu darować...dobra listwa, to wydatek rzędu 200zł :-/ Przepiecia to jedno, filtrowanie drugie... wiec lepiej kupic listwe za 40zl niz zwykly przedluzacz z kilkoma gniazdkami. Dobra, zgodzę się na listwę za 23 złote firmy "Ever", kupiona w media markt. Sam mam, nawet z zabezieczeniem linii tel :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 mi raz poszlo przepiecie po lini energetycznej i poszedl dysk i zasilacz a w listwnie nawet bezpiecznik nie poszedl...:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 mi raz poszlo przepiecie po lini energetycznej i poszedl dysk i zasilacz a w listwnie nawet bezpiecznik nie poszedl...:( Bo bezpiecznik nie od tego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 mi raz poszlo przepiecie po lini energetycznej i poszedl dysk i zasilacz a w listwnie nawet bezpiecznik nie poszedl...:( Układ przeciwzwarciowy Dwa bezzwłoczne bezpieczniki o szybkim czasie działania stanowią niezbędne zabezpieczenie urządzeń przed zwarciem. Układ przeciwprzepięciowy Trzy warystory o szybkim czasie działania 25ns i dużej wartości absorbowanego impulsu prądowego 6500 A zabezpieczają wszystkie żyły przewodu zasilającego. Zmodernizowany układ filtrujący Zwiększona możliwość eliminowania zakłóceń szeroko pasmowych i przemysłowych występujących w sieci zasilającej o wysokiej zdolności tłumienia w paśmie 100kHz ÷ 30Hz-60dB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganaw Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 A ja wolę moją listwę. Czasami gdy sieć szaleje to telewizor się wyłącza a komputer działa bez problemu. Najlepiej wydać troszkę więcej kasy na dobre zabezpieczenie kompa niż na jego modernizację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...