Skocz do zawartości
Kaczorowaty

Intel GMA3150 jak ustawić rodzielczość na 1280x720 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam matrycę w netbooku Asus X101H, standardowo to 10,1" 1024x600 jako, że komputerek jest całkiem fajny to chciałem zamontować coś o większej rozdzielczości.

Po uprzednim sprawdzeniu czy obsłuży matrycę z rozdzielczością inną niż 1024x600 (sprawdzałem jakąś matrycę 12,1" 1366x768 - odpaliła bez problemu) zdecydowałem się na zakup.

Jako, że CLAA101WB03 (10,1" 1366x768) - faworyt i jako jedyna, która pasowała, była droga w zakupie poszukałem czegoś innego, tańszego i udało mi się znaleźć AUO B101EW01 (10,1" 1280x720). Matryca stosowana m. in. w Lenovo S10-3S, Nokia Booklet 3G i w jakimś Acer Aspire One 522.

Matryca przyszła z Chin cała i zdrowa. Zamontowałem podłączyłem i działa, komputer się odpala, ekran POSTu na pełnym ekranie i tyle. System się ładuje ale obrazu już nie ma, słychać tylko dźwięk uruchamianego windowsa. Wczoraj wyczyściłem system i zainstalowałem na nowo i obraz był dopóki nie zostały zainstalowane sterowniki od grafiki, po zainstalowaniu znowu obraz znika. W trybie awaryjnym się odpala. Generalnie w trybie 800x600 matryca chodzi i wyświetla obraz na pełnym ekranie w każdym wyższym już nie.

Próbowałem instalować też sterowniki dla tego Lenovo, które ma podobną specyfikację i też jest na GMA 3150, ale nie działa. Sterowniki od intela i te od Lenovo wydają się być takie same także nie wiem gdzie może być problem.

Szperałem trochę w sieci, ale ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat. Znalazłem informację, że pod linuxem da radę ustawić taka rozdzielczość, czyli teoretycznie na windowsie też powinno działać.

Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?

Może jakaś ingerencja, zmiana wpisu gdzieś w sterownikach pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach sterowników, nie ma opcji ręcznego ustawienia rozdzielczości? Rozdzielczości niestandardowe itp.

ech, nie da się, bo po odpaleniu systemu nic nie widać na ekranie. W trybie awaryjnym jest tylko 800x600, spróbuję podłączyć jeszcze na zewnętrznym ekranie i tam coś pokombinować, ale wątpie, że uda się coś zdziałać. Dodam tylko, że na tej matrycy 12,1" odpaliło bez problemu i wyświetliło 1366x768.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT. Na Linuksie powinno działać więc spróbuj LiveCD odpalić na natywnej. Czytam właśnie że na starych intelowskich GMA można było edytować rejestr celem dodania innej niż natywna rozdzielczość. Czyli wszystko rozchodzi się o sterowniki ;/

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta integra obsługuję tą rozdzielczość, jest tochę netbooków firmowo z taką rozdziałką. 

Bawiłeś się advenced settings w intel HD? Musi się dać, tylko o refresh rate pamiętaj - prawdopodobnie musi być 50Hz. Poza typ jak dobrze pamiętam PowerStrip wspiera tą grafikę, w nim na pewno się da.

Po pierwsze, w jakiejś wspieranej rodziałce zainstaluj na tym komputerze vnc server, ustaw to nieszczęsne 720p i zobacz, co tam się dzieje z innego komputera.

I faktycznie spróbuj zabootować z jakiegoś linuxa czy na nim będzie obraz - bo może ta matryca tylko udaje, że działa albo przez EDID zgłasza błędne informacje grafice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi