Skocz do zawartości
kino

Co zrobić z tych rzeczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny setup to:

MSI p35neo2(nie ma ddr3 i sata3)

q8300

2x2+2x1gb ramu ocz

radeon 6850

2x250gb w raid 0

graty:

2x4gb dobrego ramu ddr3

płyta gigabyte 970a-ds3

ssd 64gb adata sx900(6gb/s wiec jak myślę sata3)

Ram i płyta maja 4 miesiące więc można je sprzedać. Najbardziej zależy mi na dysku, ram też byłby chyba spoko, mało gram w gry. Myślę żeby sprzedać płytę i kupić jakąś obsługującą ddr3 bo na sata3 chyba nie ma co liczyć dla tego procka i zamontować na niej ssd+ram. Dobry pomysł? jak wygląda sprawa raid przy zmianie płyty? odrazu mogę formatować czy jest szansa że będą działać jak na starej płycie? Dysk ssd na sata2 to chyba niewielka różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze co chcesz osiągnąć? Jaki jest cel tych Twoich pomysłów?..

Raid będzie działał jak przesiądziesz sie na płyte z chipsetem Intela.

Po co chcesz dokładać ramu, 6 czy 8 to dużo, szczególnie jak ktoś nie gra. Zajmujesz sie czymś profesjonalnie?

Co to są te "graty"? Już je masz, zamierzasz kupić?

Zmiana tylko DDR2 na DDR3 nie da Ci kompletnie NIC! Jak chcesz jakiegoś przyspieszenia potrzebujesz nowej płyty z nowym procesorem - np Pentium na Haswellu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te rzeczy i zastanawiam się co mogę sprzedać a co zamontować żeby było optymalnie finansowo i wydajnościowo. Nie potrzebuje raczej super mocnej maszyny, czasami zagram w jakaś gierke ale czesto w coś starszego więc działają. Już praktycznie postanowiłem że zamontuje tylko ssd do tego co mam, będzie zdecydowanie najtaniej a komfort używania komputera powinien się znacząco zwiekszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komfort zwiększy się znacząco, masz rację. SSD na złączu SATAII będzie działał normalnie. Może i max transfer będzie troszkę ograniczony, ale przewaga SSD nad HDD polega głównie na czasie dostępu do danych, nie na transferze liniowym.

Zmiana płyty, zeby założyć DDR3 do tego procesora, który masz to bezsens, nie da ci to nic, albo jakieś 1 czy 2% różnicy w testach syntetycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi