Matius Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Cześć, Chcę zmodernizować trochę peceta mojej narzeczonej, która sporo czasu poświęca na AutoCAD-a, trochę na Photoshopa, a w najbliżej przyszłości planuje również zacząć naukę 3ds max-a. Budżet niewielki, bo do 300zł, ale udało mi się namierzyć trzy karty na allegro, konkretnie: - Quadro FX 4600 - Quadro FX 1800 - Quadro 600 Z czego '600' jest najnowsza technologicznie, a '4600' najstarsza. Karta ma przyspieszyć działanie CADa itd., komp nie będzie służyć do grania (a przynajmniej nie w nowe tytuły). Wykorzystywany AutoCAD to 2011, 3ds max również nie będzie instalowany najnowszy. Z moich poszukiwań wynika, że najlepiej sprawdzi się FX 1800, ale chciałbym się upewnić. :) Parametry peceta: AMD Phenom II X4 840 1x4GB DDR3 667 Jakaś zintegrowana grafika Jak sądzicie, która z tych kart da najlepszy skok wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Ostatnia na pewno odpada, pracowałem na karcie klasy low-end i to była tragedia. Wydajność CAD-a najbardziej zależy od procesora, a także tego, czy ma się włączone przyspieszenie sprzętowe. Wpisz sobie w menu poleceń w cadzie '3dconfig' a jak pojawi Ci się nowe okno to wybierz 'dostrajanie ręczne'. W następnym oknie powinieneś zaznaczyć opcję 'uaktywnij przyspieszenie sprzętowe' (o ile nie jest już zaznaczone). Po uruchomieniu tej opcji znacznie wzrasta wydajność CAD-a, zwłaszcza przy wprowadzaniu dynamicznym i edycji właściwości obiektów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluska Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 witam tak jak pisze @Dammeron, procesor najwiecej przyśpieszy AC obejrzyj filmik I5 bez zewnętrznej grafiki http://www.youtube.com/watch?v=FUwNm9_2et0&feature=player_embedded#t=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matius Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 Dzięki za podpowiedź, zajrzę do ustawień CADa. Chciałbym jednak dokupić też grafikę do tego kompa, by chociaż trochę poprawić wydajność w 3ds maksie. Jeżeli dostosować się do opinii @Dammerona, to wygląda na to, że najlepiej zainwestować w FX 1800. Według nV jest to mid-range, może już nie najnowszy, ale skoro moja kobieta nie zamierza korzystać z najnowszego oprogramowania... to chyba się nada. :) Zastanawiałem się też, czy nie dorzucić drugiej kostki RAMu. Koszt niewielki, a jednak te programy potrafią być pamięciożerne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 Z tych trzech, co podałeś, to najlepsza pod względem wydajności będzie 4600. Ma ten sam układ, co 8800 GTX. Jej wadą jest to, że bierze znacznie więcej prądu, niż 1800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...