Skocz do zawartości
Kowa1

Zasilacze - jak oceniać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest na PurePC "rewelacyjny" test zasilaczy z wprowadzeniem do tematu oceny zasilaczy z którego nic nie wynika.

Nawet "wyjaśnienie" różnicy pomiędzy OEM a ODM niczego nie wyjaśnia:

Płytka drukowana wg projektu OEM/ODM

OEM (Original Equipment Manufacture) i ODM (Original Design Manufacture) to dwa określenia, które postaramy się wytłumaczyć w kilku zdaniach. Projektowanie, testowanie oraz wprowadzenie na rynek zasilacza może potrwać nawet dwa lata. Szybko zmieniające się trendy rynkowe i coraz to nowsze dyrektywy wymuszają na producentach zastosowanie sprawdzonych rozwiązań budowanych na projektach OEM/ODM. Fabryk produkujących zasilacze jest tylko kilka na świecie, wiele marek decyduje się więc skorzystać z projektu PCB, często wyposażając je w wydajniejsze podzespoły niż zapisano w specyfikacji technicznej. Dodatkowo stosuje się inne typy wentylatorów czy zmienia wygląd obudowy, inaczej planuje wiązki albo zmienia szatę graficzną pudełka. Taka wartość dodana odróżnienia produkty od konkurencji oraz często pozwala uzyskać lepszą funkcjonalność, sprawność i stabilność napięć od początkowego projektu.

Definicji OEM i ODM nie znajduje, co do tego ma PCB i płytka drukowana, tylko płytki dotyczą różnice ?

Co do parametrów elektrycznych możliwych do ocenienia bez testowania, na podstawie danych technicznych to ważny jest prąd i napięcie +12V no i tyle napisano.

Ponieważ po tych informacjach jestem tak samo zorientowany jak byłem bez nich jestem zmuszony dopytać o całość zagadnienia np. co z napięciami 3,3 i 5 V jaka jest ich "waga" i jakie są priorytety, dlaczego w jednym zasilaczu mamy podane kilka razy wartości prądowe dla 12 V a w innych tylko jedną ... najlepiej na przykładach trzech zasilaczy pośledniej marki ograniczając się do podstawowych napięć.

1) Gembird  CCC-PSU5-12 420W

+3,3V = 28A
+5,0V = 34A
+12V1 = 14A
+12V2 = brak

2) Modecom  FSP350-60PN 350W

+3,3V = 28A
+5,0V = 30A
+12V1 = 16A
+12V2 = brak

3) iBOX SL-8360BTX 350W

+3,3V = 20A
+5,0V = 12A
+12V1 = 10A
+12V2 = 13A

Gembird mimo że 420W ( Modecom i iBOX 350w ) ma tylko 14A na 12V no ale za to na 5V swoimi 34A bije na głowę iBOX-a ( zaledwie 12A ) ale również jest lepszy od Modecom-a ( 30A ).

Na 3,3V Gembird łeb w łeb z Modecomem ( 28A ) lepsze do iBOX-a ( 20A)

Natomiast przy 12V iBOX bezwzględnie wyprzedza swoimi 23A ( 10 + 13 ) Modecoma ( 16A ) i Gembirda ( 14A ).

No i ostatecznie który lepszy ??
Jakoś przeczytanie artykułu http://www.purepc.pl/zasilacze/test_25_zasilaczy_650_750w_jaki_zasilacz_komputerowy_dla_gracza rozwiązania nie przynosi.

Może te zróżnicowania prądów dla różnych napięć wynikają z przystosowania zasilaczy do różnych konfiguracji komputera ( rodzaju płyty głównej, procesora, pamięci, karty graficznej i innych peryferii - np inaczej przy starych inaczej przy nowszych inaczej przy najnowszych ).

Generalnie ten artykuł "daje rybę" ( gotowe rozwiązania ) tym którzy chcą kupić wypasiony zasilacz do wypasionego nowego komputera zamiast "dać wędkę" ( wiedzę ) wszystkim tak by mogli sami dobrać właściwy zasilacz.

Może ktoś uzupełni tutaj i np. wyjaśni różnice pomiędzy opisanymi wyżej zasilaczami.

Edytowane przez Kowa1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linia +12V jest ważna bo dzisiejsze komputery są zasilanie praktycznie tylko z niej , linia 5V używana jest przez HDD , SSD czy napędy CD/DVD/BR choć wymagane natężenie prądu w typowym komputerze ( 1xHDD + 1XDVD-RW ew. do tego 1xSSD ) to 3-5 A . 

Nie wiem czy czasem wentylatory pracujące na niskich obrotach nie są zasilanie z tej linii , normalnie przy pełnych obrotach wentylator czerpie moc z linii +12V . 

Nie wiem czy w dzisiejszym komputerze ( młodszym niż 5 lat ) linia +3,3V jest w ogóle używana .

Co do podanych zasilaczy , nr. 1 leci na dzień dobry , nie dość że czarna lista to niska moc na linii +12V - jakieś 170W , zasili sprzęt który nie potrzebuje dużo mocy - np. nowoczesne 2 rdzenie + karty w rodzaju HD7750/HD7770 .

Nr. też leci , zasilacz z czarnej listy .

Zostaje tylko Modecom  a właściwie Fortron bo to konstrukcja FSP/Fortron , inni jak Modecom czy Spire dają swoją naklejkę i tyle . 

Choć ten konkretny model pochodzi chyba z czasów kiedy komputery były zasilane z linii 3,3V / 5V . 

Nowoczesne i markowe  zasilacze są w stanie dostarczyć 90+% swojej mocy maksymalnej z linii +12V , do tego jak zasilacz ma układy DC-AC to lini 3,3 V / 5 V w zasadzie nie ma , jak jakiś sprzęt wymaga takowego napięcia to ten układ przekształca napięcie 12V na odpowiednie wymagane . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys bylo tak, ze dane elementy zasilania dzialaly na roznych napieciach.

Byla wiec tabelka z napieciami i maksymalnymi obciazeniami dla danej linii - podawano w amperach, ew w watach.

Wtedy tez byly czesto rozne moduly w zaleznosci od linii. Niektore kmputery potrzebowaly jednak wiecej pradu wiec dodawali w zasilaczach dodatkowe linie.

Dlatego powstaly linie 12V1, 12V2 itd.

Z czasem jednak producenci zauwazyli, ze lepiej jest wszystko zasilac z 12V, i konwertowac napiecie do wybranych parametrow.

Przy okazji zdjeto ograniczenie 20A na linie 12V - niemniej standard wtyczek zostal.'

Tak wiec teraz w wiekszosci przypadkow wszystkie linie 12V1, 12V2 itd lacza sie w zasilaczu w jednym punkcie.

Dlatego przy wyborze zasilacza patrzy sie aktualnie na sumaryczne obciazenie tej linii.

Dla osob nie znajacych sie - przewaznie jedna linia 12V jest tylko na procesor i pdostawowe elementy komputera (wentylatory).

Dodatkowe linie 12V1, 12V2, ich liczebnosc i rodzaj wtyczek (i wiazacy sie z tym obciazalnosc pradowa) definuja jaka ma zasilacz moc i na jaki sprzet jest nakierowany, przy czym ogolnie mozna przyjac ze 1 linia to na 1 wtyk w module komputera typu karta graficzna. (tak wiem bardzo generalizuje)

Patrzac wiec na podane przez Ciebie zasilacze:

1. wyglada na jakis archaizm - pewnie jest to dostosowany stary zestaw do nowej technologii (ot, dorzucili port SATA) - tego rodzaju komputer raczej sie nadaje na jakis sprzet tyu kasa fiskalna - czyli karta graficzna ma wyswietlac tylko tekst - to sie pewnie bierze, jak w starym kompie spali sie zasilacz i trzeba znalezc nowy, najlepiej tez taki stary ;)
2. najbardziej sensowny, ma linie 12V1 ale z bardzo niskim prądem, wiec pewnie nadaje sie tylko na komputer klasy HTPC, biurowiec, ale do sprzetu z dedykowana karta graficzna bym nawet tego nie bral.

3. niby ma 2 linie 12V ale jakos tak nierowno skonfigurowane, pewnie dlatego ze pierwsza linia jest rozdzielana na pozostale 3V i 5V, a do tego tez nie grzeszy wydajnoscia, wiec zmniejzyli jej obciazalnosc - badziew, unikac.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziękowania

Komputer jest faktycznie stary GA-8IRXP + P4 2.0G 400 FSB KVR266X64C2/1G + GV-N66T128VP i ma chodzić tylko na internet ale ponieważ TV online vod już wyciska z niego ostatnie poty dołożyłem drugie 1G takiej samej pamięci i chciałem podkręcić procesor do 2.66 przez podniesienie częstotliwości ze 100 na 133MHz.
Procesor daje się podkręcić bez podnoszenia napięcia bios daje możliwość ustawienia mnnożnika dla DDR 2.0 tak że pamięć idzie na swoim i wszystko działa bez żadnych zacięć ale tylko z pamięcią 1G.
Po dołożeniu drugiej identycznej pamięci 1G po praca na fabrycznym 2.0 GHz procesora bez problemów ale o podkręcaniu mowy niema nawet przy maksymalnym podniesieniu napięcia dla procesora i pamięci.

Pomyślałem że może braki w zasilaniu, zacząłem szukać jakieś informacji i tak znalazłem się tutaj.
W komputerze siedzi Gembird ale mam do dyspozycji pozostałe dwa i doszedł jeszcze

4) Tracer 4Life 450

+3,3V = 25A
+5,0V = 29A
+12V1 = 17A
+12V2 = brak

Który z dwóch wybrać Tracer cz Modecom - ciekawostka że tracer 450W a Modecom 350 a parametry dla napięć prawie że identyczne, różnice raptem 1-3A i to poza 12V na korzyść niby tego o 100W słabszego !

Doszedł Tracer bo dostałem od znajomego komputer na części który niby startował ale się wyłączał czy zawieszał więc znajomy kupił nowy.

Zasilacz, podobnie jak inne części: procesor, grafika ... wyglądał tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Może się ostatecznie nie uszkodził tylko działały zabezpieczenia to wtedy będę miał "nowy" komputer do internetu.

Swoją drogą jakby ludzie zachowywali się wobec wszystkich posiadanych rzeczy jak zachowują się wobec komputerów to po ugotowaniu obiadu musieliby wyrzucać garnki.

Gdzieś mi nagle zżarło "edytuj" no to moderator musisz sam

Jest - drugiej identycznej pamięci 1G po praca na fabrycznym

Ma być - drugiej identycznej pamięci 1G praca na fabrycznym

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej 4 to tylko Modecom , bo ma przynajmniej markową elektronikę , czego o pozostałych 3 trudno powiedzieć . Linie +3,3V oraz 5V też nie wyglądają źle , choć pewnie już nie trzymają podanych wartości prądowych .Pakuj do skrzynki tego Modecoma i odpuść sobie kolejne pytania , chyba że znajdziesz jakąś Deltę , Fortrona ( FSP ) , Huntkeya , Chiefteca , Seasonica itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu nie mam edytuj !!!!!!!!!!!

Urwał urwał co to jest za shit ?

Wcześniej miałem i korzystałem

Panowie adminowie co jest grane ?

Może coś ze wzrokiem?

Najedź kursorem na post, który chcesz edytować, następnie rozglądaj się za przyciskiem "edytuj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktyczne monitory wzrok mi "wypiły" ale mam dobre okulary.
Ja jestem stara solidna firma z dawnych czasów, a że stara to i sił mniej, na zbędne ruchy ich nie tracę.
Dla mnie jak coś jest wy-grey-owane

Dołączona grafika

to jest nieaktywne i jak napisałem wyżej na pustokliki sił nie tracę.
Sorry że nie nadążam za nowatorskim rozwiązaniami i ich nie pojmuję ale jak skorupka za młodu logiką nasiąknie to już do końca nią trąci.
Teraz prędzej umrę z wyczerpania i obklikam wszystko co tylko się da zanim zgłoszę zastrzeżenia.
I zrobię to z pełnym zaangażowaniem. Bo choć riposta moderatora cięta to w przeciwieństwie do innych forów jednak bana: "za głupotę i brak szacunku do administracji" nie dostałem - dziękuję za wyrozumiałość.

PS
Uprzedzam ripostę: "wystarczy najechać kursorem" - ale trzeba najechać.

Edit--- już umiem !!!!!

Linie +3,3V oraz 5V też nie wyglądają źle , choć pewnie już nie trzymają podanych wartości prądowych . Pakuj do skrzynki tego Modecoma i odpuść sobie kolejne pytania , chyba że znajdziesz jakąś Deltę , Fortrona ( FSP ) , Huntkeya , Chiefteca , Seasonica itp.

A dlaczego mam odpuszczać ? Dużo informacji zostało podane a może być ich jeszcze więcej choćby właśnie o tym co napisałeś ale nie do końca. byłem dzisiaj w jednym ze skleposerwisów i dokładnie usłyszałem to samo co tutaj zostało napisane.

Ale o tym zaraz teraz dygresja - "Pakuj do skrzynki tego Modecoma". To jest mój piewszy zasilacz a zmieniłem go bo oferowano mi i polecano lepsze - jak się okazuje "lepsze". Robili to znajomi specjaliści administratorzy systemów, serwisanci których znam od podstawówki.
Jak myślicie może powinienem ich przestać odwiedzać.

Wracając do tematu - dzisiaj w jednym serwisie też usłyszałem taki tekst że zasilacz mógł "zgubić" parametry.
No to może ktoś napisze jak można je  zweryfikować/skontrolować. Napięcia pokazuje bios ale prądy ?
A może jest jakiś algorytm/wzór pozwalający na określenie trzymania parametrów przez zasilacz a dokładniej ich utraty w funkcji czasu użytkowania ?

Edytowane przez Kowa1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz zamiar się pytać czy wynalazki w stylu Gambird czy I-BOX etc. z czarnej listy , to się najlepiej nie pytaj wcale .

Bo odpowiedź będzie z reguły jedna i ta sama - każdy będzie ci takowy zasilacz odradzał . 

To że kogoś znasz od X lat to nie znaczy że ma odpowiednią wiedzę itp. np. sprzedawcy w sklepach czy serwisanci ( choć nie wszyscy ) - ich głównym zadaniem jest sprzedać to co mają na stanie , więc powiedzą ci byle co byle ci wcisnąć jakiś badziew . 

Co do gubienia parametrów - zasilacze jak i cała reszta elektroniki w kompach i nie tylko starzeją się , po latach nie trzymają już pierwotnych parametrów ( szczególnie jak sprzęt długo pracuje w kiepskich warunkach - wysokie temperatury i brak wentylacji , kurz czy pył , duża wilgotność itp. ) . 

Zasilacz mający już kilka lat , szczególnie jak to będzie średniej klasy konstrukcja ( do tego z czasów gdzie RoHS i inne eko badziewie jest ważniejsze niż wytrzymałość sprzętu ) to może już mieć połowę zakładanej mocy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi