Negocjator Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam Mam taki oto pc: procek: DualCore Intel Core 2 Duo E7400 płyta gł.: Gigabyte GA-EP43-S3L grafa: NVIDIA GeForce 9600 GT (512 MB) ram: 2 x 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM zasilacz: patrzeć na zdjęcie gram na full hd (1920x1080) całość nie kręcona i na standardowym coolerku Już od dawna szykuje się do zmiany i wywalę z 5000 zeta na nowego pc ale ostatnio zebrało mi się kilka wydatków i jeszcze pewnie z rok mi zajmie lub więcej nim go kupię. Na chwilę obecną mój pc jest tragiczny a chciałbym pograć w nowe gry na tyle na ile się da... poza tym w przyszłym roku będą na rynku konsole które wymuszą postęp, mają być ramy ddr4, w grafach mają być gddr6, amd coś myśli nad architekturą w pc podobną do konsol, więc siłą rzeczy wydaje mi się bezsens teraz ładować kasę na nowy sprzęt i za rok znów być o epokę w tył. Proszę o poradę max tak do 1000 zeta. Wydaje mi się że powinienem wymienić procka na q6600, grafę np. r7 (jakiś tani)... Pure pc czytam od około pół roku więc w temat kompów się dopiero zagłębiam (wcześniej kumpel zawsze mi składał) więc jeszcze nie grzebałem nigdy przy pctach. na allegro widziałem coś takiego: http://allegro.pl/komputer-do-gier-intel-core-2-quad-q6600-2-40ghz-i3676631596.html http://allegro.pl/intel-core2quad-q6600-4x2-4ghz-ms-7502-cooler-i3667476983.html http://allegro.pl/asus-p5e-vm-do-intel-core-2-quad-q6600-cooler-i3677693330.html ewentualnie złorzyć coś za 1000zł (tylko musiał by mieć 4 rdzeniowy procek) a stary sprzedać w całości... z góry thx za rady Edytowane 3 Listopada 2013 przez Negocjator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negocjator Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam W przyszłości chce kupić high endowy zestaw a w następnym roku ma się pojawić dużo nowości więc szkoda szaleć już dziś i być mocno w plecy a jak narazie moje finanse są ograniczone. Swoją drogą mam dosyć stary komputer i musze go wymienić bo nie idzie grać nawet na minimum. Zestaw ma posłużyć na minimum 2 lata dobrej zabawy Będę grał na win7 64 bit w rozdziałce Full HD i pewnię będę chciał się brać za OC ale narazie nie dodaje chłodzenia na procka ze względu na finanse (czy może już trzeba?). Sugerowałem się przy wyborze polecanymi zestawami oraz starałem się wybierać maksymalną jakość przy minimalnej cenie. Procesor + mobo - wybrałem AMD ze względu na koszt inwestycji i drzemiący potęcjał (nowa generacja konsol) choć nie powiem że nie martwi mnie prądożerność ale może przesadzam. Dysk - starałem się wybrać jak najlepszy żeby w przyszłości jak zmienie zestaw dokupić tylko ssd Zasilacz - tu mam problem, chciałbym jak najlepszy żeby wszystko śmigało prawidłowo ale nie wiem ile wat trzeba (również przy OC) czy jak jest lekki nadmiar to komputer zużywa więcej prądu niż potrzebuje? (denerwuje mnie że w polecanych zestawach polecane są produkty bez żadnych testów...) Proszę o ocenę zastawu i ewentualne sugestie: http://www.morele.net/inventory/info/ALHuNS/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hashirama Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 AMD to najgorszy wybór do gier. Polecam http://www.morele.net/inventory/info/mESs7N/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Mimo że sekcja została przeniesiona do CPU, to nie liczyłbym na długie działanie płyty przy takich ustawieniach OC :) Procesor Intel Core i5-4440 (6M Cache, do 3.30 GHz) BOX BX80646I54440 Zasilacz Corsair VS 450W ATX 80 PLUS 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU Płyta główna Asus H81M-PLUS H81 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX - H81M-PLUS Pamięć Crucial 2x4GB Ballistix sport 1333MHz DDR3 CL9 NON-ECC DIMM 1.5V Heat Spreader LG DVD -/+ R/RW x24 GH24NS95 - SATA BLACK bulk bez softu /LG GH24NS95 Wewnętrzny PC Karta graficzna Asus GTX 760 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (1072/6008) (wer. O.C. - OverClock) Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) Obudowa Zalman Z3-Plus Midi-Tower - schwarz Cena: 2744 PLN. i5 z zablokowanym mnożnikiem, ale stratę z tego powodu odrabiamy kartą graficzną - fabrycznie podkręconym GTX 760 od Asusa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Nie najlepszy wybór , koszt inwestycji wcale nie jest lepszy - za procka i płytę AMD płacisz 263 zł . Za tą ceną masz szybszego i chłodniejszego I5 4440 + MSI B85M-E45 i jeszcze zostanie kilka zł . Choć to rozwiązanie ma 1 wadę - brak OC , ale jest wydajniejsze . A co do nowych konsol i czy będzie to wykorzystane to nie był bym taki pewnien - procki siedzące w konsolach to nadal to samo co ww. FX . Wszystko zależy od devsów a na to się raczej nie za nosi aby nagle zaczęli robić gry wykorzystujące 6-8 rdzeni . @Hashirama U Ciebie też nie najlepszy wybór - I5 4670K + płyta na H81 ? To już lepiej brać płytę na Z87 + I3 , przynajmniej kolega będzie miał bazę pod OC w przyszłości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hashirama Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 A czemu na tej płycie nie może OC zrobić, bo nie rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Po prostu nie można. Nie ma takiej możliwości. Jak chcesz kręcić to kupujesz płytę na Z87. Edytowane 5 Listopada 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Uśmiałem się. Oczywiście że może ;) Intel z tego co wiem jeszcze nie wypuścił mikrokodu blokującego OC na H81. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Dysk bym wymienił na WD Caviar Blue, tańszy 2zł i mniej awaryjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Na płytach Hx1/Hx7 nigdy nie można było zrobić OC ( mowa o płytach z czasów SB+ ) . Tylko Asrock w modelu H87 Performance Fatality złamał blokadę OC Intela , procki można kręcić tylko mnożnikem . Choć Intel ma ponoć coś z tym zrobić . Jak robić OC to już lepiej brać płytę na Z87 , podstawowe konstrukcje nie są już takie drogie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Really? :) Płyta za 180 PLN na chipsecie H81: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-ga-h81m-s2pv-test/strona/20867.html Nie chce nikogo obrażać, ale trzeba zderzyć się za faktami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Jw. Auto OC ( 4 opcje do wyboru , zapewne brak regulacji Vcore , VDIMM czy innych napięć ) oraz słaba sekcja zasilania . Wyżej wymieniony Asrock jest tu o klasę lepszy . Choć obie płyty to i tak substytuty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hashirama Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 4.4 GHz na płycie za 180 zł czy 4.6 GHz na płycie za 370 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 To, że jest opcja oc, nie znaczy jeszcze, że płyta nadaje się do oc, płyta ma lichą sekcję zasilania i opcja oc na niej to fikcja jeśli ktoś ceni trwałość i stabilność. Do tego wystarczy, że intel wykombinuje coś w sterownikach lub zażyczy sobie usunięcia funkcji oc z biosu i pozamiatane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Nie można wprowadzać w błąd użytkowników i pisać, że na tych mobasach nie da się kręcić. Sekcja akurat w tych płytach ma niewielkie znaczenie. Tak jak pisałem w innym temacie, kontroler napięcia został przeniesiony do CPU i to głównie on obciążany jest jego transformacją. Intel miał już dawno wprowadzić mikrokod i od lipca nic się nie zmieniło. Tylko MSI na H81 nie ma możliwości zmiany Vcore. "Pragniemy jednak uprzedzić, że z taką sekcją zasilania nie tylko nie poszalajemy, ale także wypada wykazać się daleko posuniętą ostrożność" - jest to przypuszczenie redaktora. Warto podkreślić, że ten Pan nie jest akurat wybitnym specjalistą w tej dziedzinie Tak czy siak do prawdziwego OC wypada się zaopatrzyć chociażby w jakiś B85. Edytowane 5 Listopada 2013 przez piterr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...