Skocz do zawartości
smiglo83

[post #14]Wymiana procesora i karty graficznej jak najmniejszym kosztem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zawracam sie do was z prosba.

Dostalem polecenie kupic bebechy za max 1000 zl. Wiem mniej wiecej co i gdzie chce kupic, tylko mam dylemat. Podstawka 1155 czy 1150? W obu przypadkach bylyby procesory ok 3 ghz, 4 gb ram, plyta i albo hd7770 z lepsza plyta, albo hd7790 z podstawowa plyta. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Komp ma byc kupowany w okolicach 8-12 listopad.

Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na s1155 myslalem nad g2120, plyta na z68, 2x2 gb patriot i hd7770. Na s1150 g3220 najtansza plyta jaka znajde, ten sam ram i hd7790.

Ktory z tych zestawow bedzie lepszy? Bardziej "przyszlosciowy"? Zapewne proce po ok roku pojda do wymiany na cos mocniejszego pokroju i5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz(OCZ SXS500) jesy dysk WD aaks 500 gb jest, buda i naped tak samo.

A moglbys cos do 1000 zl polecic? I gdzie brac? Agito? Morele? Dostalem jeden warunek, sprzet musze odebrac osobiscie i przyszlemu wlascicielowi przywiezc i zlozyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znany jest mi temat sterownikow do gforce i ich narzut.

To podziel się wiedzą. Jak to rzeczywiście wpływa na wydajność, spada bardziej maksymalny czy minimalny fps? Dotyczy to których sterowników? Tych sprzed 3 lat? Nowe poprawiły sprawę czy jest jeszcze gorzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem kilka testow gdzie wychodzilo im, ze sterowniki do kart gforce od serii 4xx w gore ogolnie lepiej wspolpracuja z procesorami 4 rdzeniowymi lub nawet 2 rdzeniowymi z ht. Stad moje pytanie czy to aby napewno lepsza opcja? Bo pozniej bede mial milion pytan dlaczego gry chodza na nim tak slabo. Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez smiglo83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że 4 rdzeniowe cpu jest lepsze niż dwu, nie budzi wątpliwości. Wiadomo, że 2 rdzeniowe cpu będzie kulą w niektórych tytułach. Mimo wszystko wolałbym wydajniejszą kartę niż słabszą. 

A powiedz mi czy zakup używki HD7750 i 60 GB SSD nie byłby lepszym wyborem w kwestii wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi czy zakup używki HD7750 i 60 GB SSD nie byłby lepszym wyborem w kwestii wydajności?

nie w grach, w grach ssd daje tylko tyle że gra/poziomy gry szybciej się wczytują natomiast nie ma wpływu na wydajność podczas rozgrywki

Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i zwracam się do was z prośbą.

Ok 2 miesiące temu dostałem zlecenie na kupno podzepołów do kompa: procesora, płyty, pamięci i karty garficznej. Miałem na to wszystko 1000 zł w którym się zamknąłem kupując następ[ujące podespoły:

Intel G3430

Asrock H81m

Kingston 4 GB 1600 Mhz jedna kość

Club 3D HD7790

Nie dalej jak wczoraj dostałem info że sprzęt nie pracuje jak powinien. Gry się tną, Nie są wcale płynne jak na sprzęt tej klasy. Wyjaśniłem jakiej klasy jest to sprzęt, jakie wymagania mają teraz gry itp.

Zapadła decyzja o wymianie procesora i karty graficznej.

Co do procesora to z tego pentiuma będzie wymiana najprawdopodobniej na i3 4130 (choć czy między nimi jest aż taka różnica w wydajności?)

Mam dylemat co do karty. Lepiej wziąć trochę słabszą, ale nową czy poszukać czegoś na rynku wtórnym?

Kupywać GTX 650 Ti Boost czy może poszukać czegoś ze starszych serii? (GTX 470? GTX 560 Ti? HDd 6950?)

Pentium i radeon pójdą na handel tylko najpierw mam nabyć podzespoły na wymianę.

Edytowane przez smiglo83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie gry i jakie detale że się tną ?

Co prawda G3430 i HD7790 demonami wydajności nie są ale powinny sobie poradzić z większością gier na high .

Może problem leży w czym innym np. dysk .

Co do zmian to I3 + GTX650Ti Boost , ew. I5 4440 i zostawienie HD7790 na razie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypadałoby ustalić jaka gra. jaka rozdzielczość, jakie ustawienia itd., bo jak wspominał reyden problemów może być wiele. Moim zdaniem, o ile w tym nie pomagałeś, może być chociażby kwestia sterowników, lub ogólnego systemowego syfu i jak ktoś jest mało ogarnięty w tym temacie, to mu wymiana sprzętu nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Z gier to: najnowszy assasyn, Darksiders 2, choć z pierwszą częścią też widziałem drobne ścinki, no bug tego roku czyli BF4 :-)

Dysk jaki tam siedzi to jakiś WD z serii blue, chyba AAKS ale głowy nie dam.

System i stery instalowałem mu sam bez żadnego badziewia typu CCC od grafy czy programy od asrocka.

Chłopak u którego to siedzi gra w 1680x1050 na 22 calowym Dellu. Czy ta rozdzielczośc może być za duża do karty pokroju HD7790?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja grałem w BF3 na hd4850 w fullhd na low z ~40-50fps więc na takim 7790 powinno być tylko lepiej. Jedynie co to 2 rdzenie w BF kuleją ale zmiana na i3 wg mnie jest bez sensu. To dalej są dwa rdzenie i HT nic super nie wniesie. Chcesz zmieniać CPU to szukaj używanego i5. Karta powinna sobie poradzić na medium w 1680x1050. Wyłącz mu AA, pewnie gra na ustawieniach AUTO a tam standardowo jest włączone wygładzanie krawędzi.

edit. Teraz widzę dopiero, że to Haswell więc z używkami będzie słabo. W takim razie niech dozbiera do nowego i5. Następnie niech sprzeda tego pentiuma+radka i dołoży do czegoś mocniejszego jeśli marzy mu się high w 1680x1050.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi ogolnie zebys zobaczyl co ta karta potrafi jak widzisz w rozdzialce 1680x1050 w ultra z msaax4 karta wyswietla okolo 30fps przy bf3 takze przy czyms pokroju i3 lepiej nie bedzie wrecz przeciwnie. Napisalem wczensiej to co napisalem, bo jesli zmienic detale na high wylaczyc msaa i inne niepotrzebne ciach!ly to gra wygladala by praktycznie tak samo a mialaby kolo 40fps nawet z obecnym procesorem czyli umowmy sie, ze wystarczajaco plynnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.youtube.com/watch?v=-jjud-QlopY

Pentium G860 + HD7770 czyli sprzęt słabszy od tego Twojego kolegi i w 1680x1050 na high ma 50fps. Wyłącz po prostu AA i zjedź z niektórymi detalami. Nie da się grać? Jeśli nie potrafi się ustawić opcji graficznych to tak jest.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziekuje za wszystkie porady. Przyczyna wszystkich problemow z grami a i w konsekwencji z systemem byl dysk twardy. Siedzial tam WD AAKS 500 gb ktory zdechl w drugi dzien swiat. Zostaje zakup nowego dysku.Myslalem nad 1 tb tylko jakiej firmy by byl jak najmniej awaryjny?Wysyłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi