Skocz do zawartości
erni_k

Czas a wymianę kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, praca na moim komputerze wywołuje u mnie albo salwę śmiechu lub białą gorączkę. Czas go zmienić na nowszy model. Nie mam zbyt dużego budżetu, ale musi wystarczyć. Przejrzałem gotowe zestawy na grudzień w przedziałach 1300 i 1500zł. Jak na razie jestem skłonny do:

proc: Intel G3420
płyta główna: Gigabyte GA-H81M-HD3
R
AM: 4GB GoodRam Play 1600 MHz

zasilacz: Aerocool VP-450 450W

Dysk i napęd CD mam więc nie uwzględniam. Pytanie będzie dotyczyć karty graficznej. 518zł za7850 to ciut przy dużo, szukałbym raczej czegoś poniżej 500zł. No i jeszcze obudowa. Ogólnie to nie jestem za bardzo w temacie sprzętu, zatrzymałem się na pentium 4 i nvidii 8600 chyba. Tak więc nie wiem do czego są zdolne dzisiejsze maszyny. Komputer będę wykorzystywał do: amatorskiej obróbki filmów i zdjęć, pracy w programach typu solidworks/autocad/abaqus itp. Do gier też czasami, Wiedźmin 2 (chciałbym w końcu móc zagrać), WOT itd. Karta która jest w zestawie za 1300zł (Gigabyte HD 7790 OC) cenowo wygląda bardzo miło, tylko czy nie warto trochę dołożyć, aby czuć się bardziej komfortowo? Ogólnie też monitor jaki posiadam i tak zakłada kaganiec w postaci ograniczonej rozdzielczości, więc tak czy innaczej nie będę karty używać z jej maksymalną rozdzielczością.
Proszę o porady fachowców, gdyż kiedyś nieświadomie się naciąłem i kupiłem procesor który znowu zakładał kaganiec na pamięci RAM i się zraziłem do zakupów, bez wcześniejszej konsultacji...
Pozdrawiam i wesołych Świąt wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten i3

4 603030 Procesor Intel Core i3-4330 4MB Cache, 3.50 GHz BOX - (BX80646I34330) 469,00 469,00 Usuń

Do tego i3 jestem bardzo nieprzekonany, we wszelkich testach itp wypada lepiej, ale żeby płacić 2x więcej za ok 20% wydajności... chyba że się mylę

Tak, napęd CD mam ATA, ale dysk(i) SATA, naped CD jest mi w sumie zbędny. Nie pamietam kiedy z niego korzystałem. Obecnie to nie gram za bardzo bo nie mam na czym :p ale jak pisałem :
P4 3.0Ghz HT (dziadostwo), GF 8600GT, 2 albo 4GB ramu, nie pamietam a poza domem jestem. Ogólnie padaka, jak gram np w WOT'a to na minimalnych i rozdzielczość 1024 x ileś tam, a i tak fps'y marne. W jakiejś tam przyszłości jest w planach monitor, ale póki co musi wystarczyć to co jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On chce grać w WOT. Zupełnie skopanej grze pod względem optymalizacji (ponoć aktualizacja 9.0 ma w końcu przynieść prawdziwą wielowątkowość), gdzie liczy się siła pierwszego rdzenia. Nie mam przekonania do i3 przy takich założeniach, czyt. czy przez HT nie "zgłupieje". Z drugiej strony na horyzoncie jest aktualizacja, która może na HT skorzystać.

Gdybym nie widział w przyszłości możliwości dopłaty do i5, a jednocześnie chciał mieć większą swobodę w grach, to brałbym i3. W przeciwnym wypadku Pentiuma i zbierałna i5. Moim zdaniem i3 jest dobry, tylko jako "docelowy" procesor dla platformy. Jako przejściowy do i5 to nie bardzo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On chce grać w WOT. Zupełnie skopanej grze pod względem optymalizacji (ponoć aktualizacja 9.0 ma w końcu przynieść prawdziwą wielowątkowość), gdzie liczy się siła pierwszego rdzenia. 

Tak wiem WOT pod względem optymalizacji jest tragiczny (P4 z HT kompletnie sobie nie radzi, aż z ciekawości założę starego celerona dla porównania)... Ale komputer docelowo nie będzie wykorzystywany tylko do tego. Ogólnie granie to tak "po godzinach", mówię, chciałbym sobie w końcu zagrać w wiedźmina 2, innych gier raczej nie planuje, bo zwyczajnie nie mam tyle czasu. Z tego co piszesz Frasier, G4320 będzie się nadawał jako przejściówka do i5? Taki układ by mi pasował.

Edytowane przez erni_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to też jest jakieś rozwiązanie... HD4600 z i5 (choć też jest w mocniejszym i3) radzi sobie nie najgorzej, nawet z WoT, z Wiedźminem II pewnie sporo gorzej, ale wiele może zależeć od rozdzielczości (tu test dla 1080p, może 720p byłoby grywalne, ale wątpię). Tyle, że z tak mocną podstawą można sobie spokojnie przeczekać do zebrania na dedykowaną kartę graficzną (może coś opłacalnego używanego).

PS Tu jednak pokazuje, że nie musi być tragicznie w 720p. Kwestia poczytania na temat więcej, ale przejściowo i5-4440 i jego iGPU może wystarczyć.Pamięci 1600 i teoretycznie niewielka korzyść z dual channel RAMu powinna być, ale jeżeli budżet masz tylko na 4GB, to lepiej kupić 1x4GB niż 2x2 (drożej i trudniej sprzedać). Do tego środków starczyłoby ci na płytę na B85, czy to MSI G43, czy Asrock Pro itd.

Edytowane przez Frasier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wogole na Twoim miejscu darowałbym sobie narazie grafike i brał i5. integra całkiem żwawa jest w g3xxx a co dopiero w i5 - dodam ze dzialam na 1360x768.

hmm no to jest ciekawa myśl... rozejrzę się w tym temacie :) a potem jak Frasier piszesz, poczekać i coś używanego nawet chapnąć. Dzięki. A płyta główna? Nie trzeba jakiejś lepszej do i5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra w takim razie będzie chyba tak:
i5 4440 - 659

Gigabyte GA-H81M-HD3 205

4GB GoodRam Play 1600 MHz 145

Corsair VS 450W 149

zostaje ta płyta bo ma 2xPCI a to może mi się przydać, dodatkowa sieciówka, albo tuner DVB

dysk zostawiam MAXTOR 6L120M0 120GB, zewnetrzny mam 500GB. Tylko się zastanawiam nad obudową, bo ten stary chciałbym jeszcze sprzedać za jakieś grosze może, pewnie cały kompletny sprzeda się prędzej niż same bebechy...

Edytowane przez erni_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, bardzo dziękuje wszystkim, którzy zadali sobie trud i podpowiedzieli mi w temacie :) Temat uważam za zakończony. Ewentualnie po złożeniu (przełom grudnia/stycznia) mogę skrobnąć jak ten układ graficzny z i5 sobie radzi.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak jest pewien problem, otóż płyta http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-ga-h81m-hd3-606110/ jest niedostępna :/ co w takim razie wybrać? jest tego od groma i jeszcze trochę, nie chcę się wepchać w coś czego będę żałował, może coś doradzicie? Powiedzmy że ok 250zł niech ta płyta mnie wyniesie. Powinna mieć PCI bo to mi się przyda.
edit: np ta http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-intel-b85-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-ga-b85m-d3h-582757/ dobra będzie?
a może ta lepsza? http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85m-pro4-581431/

Edytowane przez erni_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asrock też ok.

d3h nie obsługuje funkcji multi-monitor (praca iGPU & GPU jednocześnie) - jak większość płyt od gigabyte.

a widzisz to ciekawe... Taka funkcja (praca iGPU i GPU) również by mnie interesowała, często pracuje na dwóch monitorach, więc fajny bajer, nie obciążałbym tak GPU. Ten asrock takową funkcję posiada rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak,

przy 2 monitorach to nie ma problemu na samej karcie graf.  Przy 3+ się przydaje (zwłaszcza że haswellowe iGPU obsługuje aż 3 monitory).

Do tego iGPU coś tam policzy w openCL ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi