Skocz do zawartości
Azanath

Monitor 27' Prolite XB2783HSU lub inny do 1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Napaliłem się na monitor 27 cali, jednak nie jestem pewny swojego wyboru. Po długim wertowaniu padło na ten:

Jeżeli chodzi o parametry, to raczej wszystkie monitory z tej półki mają podobne, plusem tej iiyamy jest mały czas reakcji, ale moją wątpliwość budzi jasność - 250 cd/m2.

W tej chwili mam starego assusa:

Teraz pytania:

1. Czy róznica tych 50 cd/m2 (monitory w tym przedziale cenowym mają zazwyczaj 300 cd/m2) jest na tyle istotna żeby skreślić ten monitor?

2. Czy generalnie odczuję różnicę na plus jeżeli chodzi o jakość miedzy moim starym monitorem a nowym?

3. Czy macie jakieś inne propozycję na monitor 27' (tylko i wyłącznie 27' :)  ) do kwoty 1400zł?

4. Jakieś uwagi i spostrzeżenia? :D

Dodam jeszcze  że monitor przeznaczony jest głównie do gier. Ale nie stać mnie na monitor "gejmingowy" a koniecznie chce mieć monitor 27' :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD.1 Podobno mniejsza wartość jest lepsza od wyższej. Stare monitory CRT świeciły z jasnością 100 cd/m2. Obecnie jasność na poziomie 250- 300 cd/m2 jest tak wysoka, że bardzo mocno męczy oko ludzkie i dzięki temu skraca efektywny czas pracy przy monitorze.

AD.2 Czy odczujesz...hmnn..skoro miałeść TN to niby czemu nie, jak ten jest na AMVA+

AD.3 Rozważ ewentualnie ten monitor Asus VN279QLB. Jest podobny do tej iiyamy Prolite, tyle że ma 5 ms reakcji a iiyama posiada 16 ms (topowy) oraz wyższą jasnością 300 cd/m2. 

Wg opisu model XB2783HSU ma zapewnić zastosowanie do fotografii i obróbki grafiki...tyle nie podaje czy to jest do gier również.

AD.4 jak w AD.3 Nie ma lub nie mogę znaleźć recenzji tego produktu, więc za wiele nie napiszę Dołączona grafika

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :)

No własnie z tą jasnością to dziwnie, bo w opisie iiyamy jest iż 250 cd/m2 a w specyfikacji poniżej jest iż 300... 

Apropo tego assusa, skąd masz informację iż czas reakcji u iiyamy jest 16 ms? W opisie jest iż 4ms (zakładam że gtg)

Co do recenzji to opierałem się o recenzję modelu 24' - jest identyczny tylko mniejszy a wszyscy zachwalają że do gier super :)

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Również rozglądam się za monitorem w podobnych pieniądzach, więc pozwolę się podpiąć do tematu.

Chcę kupić 27cali.

Do wydania 1000-1500zł im mniej tym lepiej...

Odległość od monitora +/- 1.5m

Zastosowanie:

-25% internet, txt. itd.

-40% filmy

-35% gry

Nie znam się za bardzo na rzeczy nie wiem która matryca lepsza idt. z tąd prośba o pomoc.

Co sądzicie o tym?:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/8088761

a może lg z polecanych?

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/4944965

Proszę też o małe rozjaśnienie:

IPS vs AMVA+ vs TN

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azanath Sorry, miało być 12 ms a nie 16 ms.

Stąd.

szuwar1 Lektura IPS vs AMVA+ vs TN

Co do LG posiada 8-bitową palete kolorów, za tą samą cene można znaleźć 10-bitową, np. Eizo FS 2333.

Już wcześniej wspomniałem tego Asusa, więc myślę że dla ciebie będzie w sam raz.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie do końca. Wg opisu producenta, na stronie producenta monitor Asusa (link podałem wyżej) ma czas reakcji 5ms  grey to grey a nie topowy :< niestety nie znalazłem wartości topowej dla tego monitora. Dlatego trudno porównać te dwa monitory (iiyama i asus) wg wartości topowej. A dla wartości GtG walkę wygrywa iiyama, przynajmniej w teorii Dołączona grafika

Pozdrawiam!

Edytowane przez Azanath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Napaliłem się na monitor 27 cali, jednak nie jestem pewny swojego wyboru. Po długim wertowaniu padło na ten:

Osobiście nie kupiłbym monitora 27" o tak niskiej rozdzielczości, jak 1920x1080 czy nawet 1920x1200.

AD.1 Podobno mniejsza wartość jest lepsza od wyższej.

Ale nie wartość maksymalna. Inna sprawa, że i tak zwykle nie ustawia się monitora na max jasność, więc 50 cd mniej nie będzie bolało, tylko po prostu będzie mniejszy margines jasności.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szuwar co do tego Della, to  na mojej uczelni w paru pracowniach są monitory della, chyba nawet ta seria którą podałeś i jest całkiem nieźle jeżeli chodzi o jakość obrazu i komfort pracy,  aczkolwiek wielu miejscach czy to pod recenzjami czy w komentarzach produktu w sklepach, krążą opinie, że mimo wszystko w dellu płaci się za markę i można kupić monitory tej samej 'jakości' czy o zbliżonych parametrach ale w niższej cenie (np iiyamę, nad którą sam zastawiam się w tym temacie) . Jeżeli chodzi o delle to na pewno plusem, (przynajmniej dla mnie) jest wygląd. Moim zdaniem naprawdę ładnie się prezentują Dołączona grafika

Tyranxp Na stronie producenta jest napisane że czas reakcji wynosci 5 ms GtG, nastomiast na morele.net że topowy (czy raczej, że nie wiadomo jaki Dołączona grafika). W związku z tym skłaniam się raczej w stronę opisu producenta,  wątpię iż asus kłamałby na swoją niekorzyść, gdyby monitor ten miał czas reakcji 5ms topowy to byłby to całkiem dobry wynik jak na monitor tej klasy i na pewno na stronie byłoby wyraźnie napisane że jest to czas topowy. a jako iż sam Asus! napisał iż jest to czas reakcji grey to grey, to raczej jestem skłonny uwierzyć w tą wersję Dołączona grafika

Kyle: A ja kupiłbym Dołączona grafika dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy. Przemyślałem tą przekątną i rozdzielczość. Jak będzie źle to będę żałował ^^. Zresztą i tak na monitor o większej rozdzielczości mnie nie stać, a mniejszego nie cę! Dołączona grafika

Edytowane przez Azanath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocyDołączona grafika

Znalazłem jeszcze coś takiego stylistycznie ideał jak dla mnie:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5658970

jak wypada na tle:

Asus VN279QLB

polecanego przez  tyranxp  ?

Ogólnie to prosiłbym o podanie kilku modeli 27cali 1000-1500zł wartych uwagi.

Pozdrawiam!

Edytowane przez szuwar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę i zawsze będę brał pod uwagę z opini z serwisu prad.de. Mogę wam polecić ten serwis, jeśli ktoś chce dokładniejsze informacje o monitorach (ten serwis właśnie temu poświęca).

Azanath chodziło mi o iiyama a nie o Asus-ie. Zerknij jeszcze ten link co podałem w tym poście

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyranxp: Widzę że nie możemy sie dogadać :P w pierwszym Twoim poście napisałeś:

AD.3 Rozważ ewentualnie ten monitor Asus VN279QLB. Jest podobny do tej iiyamy Prolite, tyle że ma 5 ms reakcji a iiyama posiada 16 ms (topowy) oraz wyższą jasnością 300 cd/m2. 

Wynika z niego że Asus, który proponujesz ma czas reakcji 5 ms a iiyama 16, przy takim porównaniu nasuwa się od razu fakt że chodzi o takie same typy czasów reakcji (w tym wypadku topowe), w dalszych moich postach starałem się udowodnić iż takie porównanie jest bez sensu, gdyż czas reakcji który podałeś dla asusa jest czasem GtG a dla iiyamy Topowy. Dlatego trafniejszym porównaniem jest 5ms (GtG) asusa kontra 4ms (GtG) iiymay.

szuwar1:  Tak naprawdę to można by tu wysyłać dziesiątki propozycji monitora. Musisz sobie po prostu wyznaczyć próg cenowy i znaleźć monitory o jak najlepszych w tej cenie parametrach (ja bazowałem na czasie reakcji głównie) do tego określić jaki rodzaj matrycy sobie wymarzyłeś. Wtedy wybrać sobie jeden model który Ci najbardziej odpowiada i dopiero wtedy szukać wad i zalet. Jeżeli znajdziesz znaczącą wadę, to monitor wywalasz z listy i szukasz kolejnego faworyta :)

W tym temacie już parę ładnych monitorków było podanych, zawsze możesz wejść na stronę sklepu typy Komputronik.pl odfiltrować sobie przekątną i tam szukać kolejnych potencjalnych faworytów :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja.

Jednak chciałbym prosic o opinię na temat tego monitora   http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5658970 tzn. czy Waszym zdaniem jest wart swojej ceny?

Czy bardzo odstaję od http://www.morele.net/monitor-led-asus-vn279qlb-90lm00e1-b01370-600258/

Pytam ponieważ zamówię 1 z tych.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz recenzje tego produktu co podałeść Asus MX279H.

http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-asus-mx279h-teil8.html

Zwróć uwagę dlaczego już nie ma w magazynie tego monitora Asus VN279QLB..dużo osób musiało to kupić Dołączona grafika.

Asus MX279H ma note "gut"

Asus VN279QLB ma note "sehr gut"

...jeśli Cie nudzi czytanie całego opisu, to zerknij poprostu ostanią strone recenzji (tabela-podsumowanie) i tyle

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi