Skocz do zawartości
shadow616

Intel Xeon E5420 czy Core2 Quad Q9400 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Oba procesory dosyć stare i chyba dobrze znane ale który jest lepszy?

Tu mamy opis XEONa

http://ark.intel.com/pl/products/33927/Intel-Xeon-Processor-E5420-12M-Cache-2_50-GHz-1333-MHz-FSB

Tu opis Q9400

http://ark.intel.com/pl/products/35365/intel-core2-quad-processor-q9400-6m-cache-2_66-ghz-1333-mhz-fsb

różnica to przede wszystkim zegar na korzyść q9400 ale XEON ma 12M cache gdzie 9400 tylko 6

W testach w necie raczej wypadają na remis ale mi się wydaje, że lepiej powinien wypadać XEON, zastanawiająca jest również różnica w cenie 9400 kosztuje od 320zł w górę XEON można kupić za 85zł skąd ta różnica?

9400 mam zamontowany e5420 mogę mieć tylko czy to się opłaca i ma sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica to przede wszystkim socket....

Dla chcącego nic trudnego Dołączona grafika

Ten Xeon to bardziej Yorkfield z 2x6MB L2 (Q9x50). Czy się opłaca? Sprzedając Q9400 i montując Xeona będziesz na plus zarówno finansowo, jak i kapkę wydajnościowo. Najbardziej sensowny jest jednak przeskok na nowszą platformę w postaci s1150, ew. 1155.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica to przede wszystkim socket....

owszem xeon to 771 a Q to 775 ale jak widać to jest do obejścia.

Rady w stylu sprzedaj, dołóż i kup i5 są moimi ulubionymi ale nie o to pytałem :P

Czyli generalnie wydajnościowo lepiej wyjdzie Xeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi