Frasier Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Panowie i Panie mam problem. Pomagam znajomemu składać komputer (jedzie bardzo po budżecie) i udało mi się go przekonać na SSD (60GB - powinno wystarczyć, prawdopodobnie V300, lub Goodram na tym Phy-cośtam). To przecież najbardziej odczuwalny obecnie element komputera w codziennym użyciu po wymianie. Znajomego jednak przeraża to, że mu się "zużyje". Pokazywałem różne testy i wykresy, jak długo mu pożyje przy intensywnych zapisach - nic nie dało. Czytam więc sobie różne poradniki, np. ten z PPC , ten chyba przesadzony , no i inne. Na pewno zrobię polecane wyłączenie defragmentacji, czy np. wyłączenie indeksowania na SSD (na HDD mu zostawię - właśnie, konfiguracja będzie działać w SSD i HDD - ten chyba laptopowy 5400 rpm, na dane - po prostu mam zbędny, to mogę mu dać), przeniesienie folderu pobierania itd. Niektóre porady wydają się być przesadzone. Największą zagwozdkę mam z cache przeglądarki. Rzecz w tym, że znajomy bardzo lubi strumieniowane wideo, pod postacią głównie YouTube, ale też i różne VoD, czy TVN Player. Potrafi sobie zapuścić jakąś playlistę z Tuby na pół dnia, jak mu w tle gra. No i tutaj dochodzimy do kwestii cache. Czy ewentualne przeniesienie go na HDD (zwłaszcza ten wolniejszy, 2.5 cala laptopowy) wpłynie odczuwalnie na spowolnienie otwierania stron? Moim zdaniem spowolnienie będzie, nie wiem tylko jak duże (może dysk trzeba będzie "wybudzać"). Do tego jest kwestia taka, że w Firefox przenieść można to banalnie, w Chrome (który znajomy preferuje) trzeba się trochę nagimnastykować (jak widać w poradniku PPC) i szczerze mówiąc, to nie mam zaufania, czy jakaś aktualizacja nie skasowałaby takiej preferencji. W każdym przypadku przeglądarka instalowana na SSD (dla szybkiego otwierania), tylko ten cache (może) przeniesiony. Podsumowując - czy cache swoich przeglądarek wyprowadzacie z SSD celem zaoszczędzenia zapisów, a jeżeli tak - jak bardzo jest to odczuwalne. Aha, Windows 8.1 (świadomie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Po to mam SSD, żeby system, w tym przeglądarka, chodziły żwawiej. Wg mnie takie przenoszenie jest bez sensu. Jak ktoś ma panikować i nie korzystać z w pełni z zalet dysku, bo mu się "zużyje", to chyba nie powinien go w ogóle kupować. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Ile jest ramu? Ja stawiam maly ramdisk i tam wrzucam cache. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Aktualnie to w przeglądarkach można po prostu ustawić, żeby cache siedział w RAM. Nie trzeba nic dodatkowo kombinować. Ot 1 zmiana w ustawieniach. A do tego jak to ustawić w konkretnej przeglądarce to polecam google ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Ramu prawdopodobnie 4GB ( pisałem, że budżetowo :-)). W sumie o rozwiązaniu z cache tylko w RAM też myślałem - jest tu tylko minus jego zupełnego zniknięcia przy wyłączeniu komputera, ale z drugiej strony - to nie jest jakiś duży minus. Myślę, że doradzę wykonać kilka kroków z poradników (tych najbardziej oczywistych), a kwestia cache przeglądarki chyba najprościej będzie załatwić pchając go do RAM, lub jak znajomy już będzie miał SSD, to odpalę mu jakiś program do przewidywania ile mu SSD pożyje i może to go przekona do pozostawienia ustawień domyślnych (chce celować w 5 lat żywotności co najmniej). Tłumaczę mu, że to raczej powinno być osiągalne bez większego stresu przy jego używaniu. Tłumaczę też, że aktualne HDD to duża loteria i trafić coś długowiecznego trudno. Tłumaczę też, że za 5 lat pewnie 256GB będzie w cenie dzisiejszych 60GB, lub pojawią się inne rozwiązania. Nie trafia :-). Zabiorę chyba jakiegoś laptopa z SSD do niego, pokażę kopa w wydajności i może efekt WOW go przekona :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 jak już było pisane wielokrotnie, nic nie trzeba kombinować, nic przenosić, przy obecnej technologii i generacji dysków jest to zbędne, każdy dysk sie zużywa, a jeśli nie ma sie zużywać to zamiast montowac po kupnie w PC to postawic na półce i wzdychać codziennie :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Ramu prawdopodobnie 4GB ( pisałem, że budżetowo ). W sumie o rozwiązaniu z cache tylko w RAM też myślałem - jest tu tylko minus jego zupełnego zniknięcia przy wyłączeniu komputera, ale z drugiej strony - to nie jest jakiś duży minus. Chyba wszystkie sensowne ramdyski mają opcję zapisywania zawartości do pliku przy zamykaniu systemu, a następnie odtwarzania jego zawartości przy uruchamianiu, więc nic nie tracisz. Mam i używam DataRam RAMDisk http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk? , w wersji darmowej pozwala na tworzenie ramdysku o rozmiarze max 4GB. Mała uwaga: w wersji 4.4 RC8 wprowadzono wymóg, aby obraz był trzymany na partycji systemowej (czyli SSD, również w moim przypadku), stąd też nadal używam wersji 4.3, gdzie tego wymogu nie ma i obraz może sobie siedzieć na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Zeby wykonczyc ssd przez przegladanie netu musialby go uzywac chyba 24/7 przez 10lat. Nie przesadzajmy, od czegos jest tez gwarancja. Jak ktoś fajnie napisał po to jest ssd zeby korzystać z niego a nie przenosic wszystkie zapisy i odczyty systemu na inny dysk.Cache przegladarki na ramie to dobry pomysl ale akurat nie da sie tego zrobic z chrome, mozna go jak juz zainstalowac na swapie ale ramu bedzie mial za malo. Edytowane 3 Lutego 2014 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Cache przegladarki na ramie to dobry pomysl ale akurat nie da sie tego zrobic z chrome, mozna go jak juz zainstalowac na swapie ale ramu bedzie mial za malo. Da się, ale jest to ociupinkę bardziej skomplikowane: http://www.ghacks.net/2010/10/19/how-to-change-google-chromes-cache-location-and-size/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) W linku który podałeś jest mowa o przeniesieniu cache na inny dysk, a nie na pamięć ram. Przenieść na inny dysk się da, ale na ram jak to można zrobić w firefoxie już nie. Jedynym rozwiązaniem jest jak już było mówione instalacja chrome na ramdysku. Edytowane 4 Lutego 2014 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) jak znajomy już będzie miał SSD, to odpalę mu jakiś program do przewidywania ile mu SSD pożyje i może to go przekona do pozostawienia ustawień domyślnych (chce celować w 5 lat żywotności co najmniej) Normalnie niech użytkuje SSD Możesz mu pokazać zrzut mojego ssd po roku użytkowania. Przewidywana żywotność - ponad 10lat. Edytowane 4 Lutego 2014 przez Leon166 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Dziękuję, screeny na pewno pomogą przekonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...