Purysta Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Padł mi dysk w kompie (Samsung HD502HJ), totalny trup, nie kręci się, oczywiście nie da się wykryć. Chciałbym odzyskać jednak dane. Czy przełożenie samej elektroniki (bo chyba ona jest uszkodzona) z identycznego innego dysku może pomóc? Macie jakieś inne pomysły? Czy silnik napądu jest kluczowany jakimś tranzystorem, który mógł strzelić? TIA za wszelkie podpowiedzi! Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 To dopiero po przełożeniu tejże elektroniki będziesz wiedział czy tylko ona padła. Jeśli tak wszystko powinno zadziałać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis2013 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Gdyby strzelił sterownik BDLC (silnik bezszczotkowy) to dysk byłby wykrywany tylko talerz by się nie kręcił. Sterownik trójfazowy kluczuje co 120 stopnii. Wymień elektronikę i sprawdź czy działa. http://www.forbot.pl/forum/topics38/sterownik-silnika-bezszczotkowego-bldc-vt2577.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Bezszczotkowy_silnik_elektryczny http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/silnik-bldc-spis-tresci.html Edytowane 7 Lutego 2014 przez gumis2013 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Oj oj oj .. wymiana elektroniki może nic nie dać. Rom dysku jest na atmelu lub Winbond. ( 8 nożkowy koło proca i pamieci ) Go trzeba bedzie przelutować do nowej elektroniki ! Chyba że bedziesz miał farta to trafisz na ten sam ROM ale to mało proawdopodobne. Zasilacz firmy krzak ? Podaj model 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purysta Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Zasilacz firmy krzak ? Podaj model Zasilacz w kompie jest OK, zresztą dysk był sprawdzany poza kompem. Najgorsze, że są różne opinie, czy wymiana elektroniki zadziała. Bo elektroniki samej się nie kupi, musiałbym na Alledrogo kupić taki sam dysk za ok. 100 zł i dopiero wtedy wymienić płytkę z elektroniką. To trochę kosztowne eksperymentowanie, nowy dysk (i to 2 x większej pojemności) to ok. 230 zł. Sam nie wiem, co robić. Może jeszcze ktoś coś mądrego doradzi! Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 1 : Model zasilacza podaj dokładnie. Wtedy pomyslimy dalej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis2013 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Według mnie nie opłaca się kupować całego dysku za ok. 100zł. No chyba że zależy Ci na danych, choć i z tym wiąże się pewne ryzyko. ([po za tematem]Dlaczego ujemny punkt reputacji, coś źle powiedziałem?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Zasilacz w kompie jest OK, zresztą dysk był sprawdzany poza kompem. Najgorsze, że są różne opinie, czy wymiana elektroniki zadziała. Bo elektroniki samej się nie kupi, musiałbym na Alledrogo kupić taki sam dysk za ok. 100 zł i dopiero wtedy wymienić płytkę z elektroniką. To trochę kosztowne eksperymentowanie, nowy dysk (i to 2 x większej pojemności) to ok. 230 zł. Sam nie wiem, co robić. Może jeszcze ktoś coś mądrego doradzi! Krzysztof Odzyskiwanie danych w profesjonalnej firmie zaczyna się od 500 funtów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purysta Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 1 : Model zasilacza podaj dokładnie. A możesz mnie uświadomić, czemu tak drążysz temat zasilacza? Przecież dysk był podłączony do innego kompa również i tam też był martwy, niewykrywalny, ani drgnął! Możesz jakoś racjonalnie uzasadnić? Bo musiałbym rozbierać bebechy mego kompa, trochę przy weekendzie mi się nie chce, ale jeśli to miałoby w czymś pomóc... Krzysztof ([po za tematem]Dlaczego ujemny punkt reputacji, coś źle powiedziałem?) [q];++d){var>[q];++b)for(var> Nie kumam… Jestem nowy na tym forum i na pewno nie wręczałem nikomu żadnych punktów, tym bardziej ujemnych ;-) Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purysta Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Chyba że bedziesz miał farta to trafisz na ten sam ROM ale to mało proawdopodobne. Słyszałem, że wystarczy kupić dysk identycznego typu i tej samej "rev" - wówczas firmware powinien być ten sam, czy ktoś może to potwierdzić? Inna sprawa: ponieważ jestem inżynierem-elektronikiem mógłbym sam pogrzebać w tej (prawdopodobnie) padniętej płytce z elektroniką, ale problem dla mnie podstawowy: gdzie można zdobyć schemat ideowy tej elektroniki? Gdzie szukać w Sieci i pod jakimi hasłami w Google'u? Ktoś może mi podpowiedzieć? Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...