Skocz do zawartości
Dayuum

Komputer do 6000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Składam kompa do gier. Czy takie coś będzie okej ? Procesor będę kręcił na pewno.

Buda/monitor/system

Procesor: i5 4670k - 859

Karta graficzna: MSI GTX 780 (klik) czy  więcej wydajności zyskam na Gigabyte GTX 780 ? (klik) (słyszałem, że cewki piszczą?)

Ram: 2x4GB Crucial Ballistix 1600mhz - 266

Płyta: AsRock Z87 Extreme4 - 489zł

Napęd: Samsung DVD - 59zł

Chłodzenie: Thermalright HR-02 - Macho BW - 167

Monitor: LED BenQ ProGaming XL2411T 120Hz - 1147 zł

Buda: Zalman Z9 U3 - będzie cicha? Oglądałem masę recenzji, ale o ciszy zdania są podzielone - 229zł

System: Windows 8.1 x64 OEM - 339zł

SSD: Plextor 128 GB - 349 zł

Zasilacz: Prosiłbym o doradzenie w tej sprawie (zależy mi na ciszy). 

= 5735 zł z kartą od MSI

HDD raczej dokupię za jakiś miesiąc. Będzie to grało mniej więcej ?

Edytowane przez Dayuum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z obudów może Bitfenix Shinobi? Na pewno będzie lepsza, niż ten zalman.

Co do piszczenia cewek na grafice, to marka nie ma tu znaczenia. Piszczeć może każda karta, kwestia szczęścia, na jaką się trafi.

Ja bym się tylko zastanowił nad monitorem. Jeśli zależy Ci na szybkiej matrycy, a mniej na jakości obrazu, to ten Benq będzie dobry. Zastanów się też jednak np. nad Eizo F2333. Różnicę w jakości obrazu w porównaniu do TN widać gołym okiem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podoba Ci się Define, to bierz - jedna z najlepszych obecnie bud.

Co do monitora, to na Eizo tracisz ok 1,3cm szerokości (ten benq nie ma 24", a 23,6"). I fakt, Eizo nie grzeszy pięknem, ale ja np. wychodzę z założenia, że patrzę się tylko na matrycę, a nie na ramkę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad monitorem chyba najwięcej czasu, a gdy padł wybór, znów mieszasz mi w głowie XD Sam już nie wiem co robić :D 

Na początku chciałem brać BenQ ProGaming 24" XL2420T, ale niestety to już 300zł drożej :X a matryca przy tym benQ gorsza od Eizo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie. Benq ma głębię koloru 6bit+FRC, Eizo ma 8bit. Twoja karta graficzna generuje 8bit. Czyli jak masz kolejne odcienie np. szarości, to Eizo wyświetli wszystkie, a Benq będzie musiał niektóre generować sztucznie, za pomocą mieszania dwóch najbliższych odcieni.

Tu masz takie dość proste porównanie ze strony Eizo:

Dołączona grafika

A to od nas Dołączona grafika:
Dołączona grafika

Nie będę już wspominał o kątach widzenia, które na matrycach TN są bardzo kiepskie.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi