Rasti003 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Witam w mojej głowie narodził się pewien pomysł i potrzebuje rady . Otóż posiadam nowy komputer w którym wąskim gardłem są dyski gdyż nie posiadam ssd i na razie nie zamierzam go mieć . Czytałem ostatnio o sposobie tworzenia RamDysku . Mój Pomysł polega stworzeniu takiego dysku ale nie na komputerze lokalnie tylko na swoim domowym serwerze który stoi zaraz przy głównym PC i połączyć je gigabitowym lanem . Czy ma to szanse zaistnieć ? I Czy jest to opłacalne pod względem wydajności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Już lepiej poczytaj sobie o RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Nie wiem czy jest sens . 1 GB/s = ~125 mb/s i to w idealnych warunkach . Wolniej niż przepustowość SATA I . W praktyce rzeczywisty transfer może być sporo wolniejszy , nie wiem także czy takie coś jest w ogóle możliwe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Szkoda zachodu, bo gigabit cie ograniczy (do tego narzut TCP). Edytowane 6 Marca 2014 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 W większości przypadków to nie transfer, tylko czas dostępu do danych ma największe znaczenie, stąd SSD na sata I będzie subiektywnie szybsze, niż RAID0 na kilku dyskach. I tu przepustowość 1gbps nie będzie wielkim ograniczeniem, w końcu takim samym ograniczeniom podlega iscsi, które jednak jest wykorzystywane i nie zawsze w sieciach 10G. I to samo założenie stało za ReadyBoost. IMHO próbować warto - tylko co ma być uruchamiane z ramdrive? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 ale iscsi ma multipathing ktory sie potrafi ladnie skalowac i wtedy inaczej to dziala. Poza tym dobry nas ma sporo ramu/ssd ktory pomaga w szybkich trasferach. Moim zdaniem ramdisk po sieci to raczej tylko na specyficznd dane czesco i losowo odczytywane/zmieniane. Na dane typu wideo/storage nie zda to egzaminu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 Toteż dlatego pytałem co autor chce z tym robić - np. jako cache webserwera myślę, że sprawdziłoby się świetnie ;] A MPIO to opcja - którą nota bene tu też można zastosować, jakkolwiek byłoby to zdecydowanie strzelanie z armaty do muchy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 no bez przesady, takie rozwiazanie jako cache webservera to bylaby pomylka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...