Skocz do zawartości
Chester70

Dysk SSD pod Gigabyte GA-G31M-ES2L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę o pomoc w wyborze dysku SSD (128GB) pod płytę Gigabyte GA-G31M-ES2L. Komputer jest do prac biurowych, głównie Comarch Optima, Płatnik, Pakiet Office.

Dysk ostatnio wydaje jakieś dziwne dźwięki, strasznie zwolnił, muli niesamowicie - jest na nim poczciwa już 80-tka (WD Caviar).

Sprawdzałem jeszcze programem ATTO Disk Benchmark i zapis/odczyt są na poziomie 45Mb/s masakra...natomiast HDDLife pokazuje sprawność na poziomie 61% więc chyba pora na wymianę.

Myślałem nad dyskami A-Data , SanDisk, Kingston => w cenie do 300 zł

Proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chester70 zasadniczo możesz kupić najtańszy z pierwszej strony tego wątku, bo na max wydajności czy pojemności ci nie zależy to po co przepłacać (tym bardziej na ICH7) a nawet na zwykłym goodramie za koło 200zł róznica będzie i tak w stosunku do tego co posiadasz

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będzie lepiej niż na tym co masz, wprawdzie na ICH7 wyniki są troche gorsze (plus nie wiem czy masz AHCI) ale i tak powinienes wycisnąć minimum jakieś 120MB/s plus o wiele szybszy dostęp do danych, tak więc jak masz zbędne 200zł to bym się nie zastanawiał

Edytowane przez TSRules
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie transfer jest najmocniejszą stroną SSD tylko bardzo niskie czasy dostępu .

Nawet jak dysk będzie pracował z prędkością ~45 mb/s ( w co wątpię SSD to full elektronika , wykorzysta całą przepustowość portu sata - teoretycznie nawet do 300 mb ) to i tak będziesz miał dużą poprawę z powodu znacznego spadku czasów dostępu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi