Chester70 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, Mam prośbę o pomoc w wyborze dysku SSD (128GB) pod płytę Gigabyte GA-G31M-ES2L. Komputer jest do prac biurowych, głównie Comarch Optima, Płatnik, Pakiet Office. Dysk ostatnio wydaje jakieś dziwne dźwięki, strasznie zwolnił, muli niesamowicie - jest na nim poczciwa już 80-tka (WD Caviar). Sprawdzałem jeszcze programem ATTO Disk Benchmark i zapis/odczyt są na poziomie 45Mb/s masakra...natomiast HDDLife pokazuje sprawność na poziomie 61% więc chyba pora na wymianę. Myślałem nad dyskami A-Data , SanDisk, Kingston => w cenie do 300 zł Proszę o poradę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 M500 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Chester70 zasadniczo możesz kupić najtańszy z pierwszej strony tego wątku, bo na max wydajności czy pojemności ci nie zależy to po co przepłacać (tym bardziej na ICH7) a nawet na zwykłym goodramie za koło 200zł róznica będzie i tak w stosunku do tego co posiadasz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chester70 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Rozumiem, ale jeśli chodzi o zgodność z tą płytą ona widzę ma SATA II jeszcze to nie będzie problemu z podpięciem? Wydajność też podskoczy względem tych 45Mbs/s w teście? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Na pewno będzie lepiej niż na tym co masz, wprawdzie na ICH7 wyniki są troche gorsze (plus nie wiem czy masz AHCI) ale i tak powinienes wycisnąć minimum jakieś 120MB/s plus o wiele szybszy dostęp do danych, tak więc jak masz zbędne 200zł to bym się nie zastanawiał Edytowane 15 Marca 2014 przez TSRules 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 To nie transfer jest najmocniejszą stroną SSD tylko bardzo niskie czasy dostępu . Nawet jak dysk będzie pracował z prędkością ~45 mb/s ( w co wątpię SSD to full elektronika , wykorzysta całą przepustowość portu sata - teoretycznie nawet do 300 mb ) to i tak będziesz miał dużą poprawę z powodu znacznego spadku czasów dostępu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Na ICH 7 to raczej coś ok 110-120MB/s pewnie będzie ale i tak warto zdecydowanie! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Miałem ten sam dylemat, SATA2 i SSD na SATA3, może kup prosty kontroler SATA3 i podłącz SSD pod niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Jak kontroler będzie miał przepustowość ok 130MB/s i bardzo marne IOPS to taka "zmiana" nic na lepsze nie zmieni. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...