ZimnySobi Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Witam, Mam pytanie a jednocześnie proszę o radę... Posiadam 3 dyski po 500 GB każdy. Seagate 3.5' 7200 rpm 500 GB (x2) SATAII Western Digital (Ciaviar) Blue 500 GB też 3.5' i 7200rpm tylko pod SATAIII Otóż Moją płyta główna tj. GIGABYTE GA-G33M-S2 nie posiada wejścia na SATA III tylko ma 4 wejścia na SATA II. Na złączu SATA III siedzi Dysk Western Digital Ciaviar Blue który jest "rozbity" na dwie partycje C:/ i D:/ transfer między C i D nie przekracza 6-15-20 Mb/s. Na w/w dysku jest też system i on tak samo jak by zwalniał i to dość mocno... Natomiast pozostałe Setegate przekraczają pułap 100 Mb/s a są w standardzie SATA II. Czy dysk z złączem SATA III może tak znacznie zwalniać system i wykonywane w nim operacje z powodu braku zgodności standardu złączy? Czy nie lepiej zainstalować system na którymś (obojętnie) Seagate a w poźniejszym czasie podłączyć WD poprzez karte PCI-E z interfejsem SATA III? Żeby wykorzystać te 6Gb/s prędkości transmisji... Proszę o szybką pomoc... wiem że jest 9:00 rano i normalni ludzie jeszcze śpią a Ci ciach!lnięci motają się z dyskami i przeprowadzkami miedzy Win 7 a 8.1 tylko już się zgubiłem bo WD przy kopiowaniu to demon prędkości 4 Mb/s przy kopiowaniu pliku 9 GB... i nie wiem qrwa... o co kaman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Hmm aktualizowałeś sterowniki do chipsetu na Twojej płycie głównej ? Sprawdź też na innym porcie. AHCI włączone i sterowniki zainstalowane ? Win 7 sam powinien zainstalować odpowiednie sterowniki. Można tez próbować zaktualizować BIOS płyty głównej, sprawdzić dysk na innym komputerze. Użyj też innego kabla SATA. Link do sterowników: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g33m-s2/download/ Edytowane 18 Marca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZimnySobi Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Mam Windows 8.1 Enterprise... instalowałem co potrzebne klamoty od Chipsetu i reszty... AHCI mam wyłączone... nie używam Taśmy "IDE" a AHCI jest tylko chyba do tego... Sprawdzałem HD Tune prędkości to Seagate jeden i drugi MInimalna prędkość to 100 Mb/s a przy WD była minimalna 6 Mb/s ~Max 90-98,9 Mb/s średnia 24 Mb/s. Wychodzi na to że Seagate jeden i drugi jest szybszy od WD ponieważ złącze od Seagate to SATAII a owe mam na płycie głównej. Tylko WD jest odmieńcem z SATA III i jego transfery lecą na [CIACH!] :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Co ty motasz ? GA-G33M-S2 nie portu SATA 3 ( a tak piszesz że podłączone do S3 ) Manuala od WD sie nie przeczytało --- zworka i limitacja do S2. Choć u mnie WD5000AAKX nie ma zworki i biega na Sata 2 bez problemu, Pokaż smart WD-ka. Sata 3 nic ci nie da bo odczyt realny z tego dysku to 150Mb/s a to dopiero połowa możliwosci Sata 2. A na odczyt bufora nie ma co patrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Mam Windows 8.1 Enterprise... instalowałem co potrzebne klamoty od Chipsetu i reszty... AHCI mam wyłączone... nie używam Taśmy "IDE" a AHCI jest tylko chyba do tego... Sprawdzałem HD Tune prędkości to Seagate jeden i drugi MInimalna prędkość to 100 Mb/s a przy WD była minimalna 6 Mb/s ~Max 90-98,9 Mb/s średnia 24 Mb/s. Wychodzi na to że Seagate jeden i drugi jest szybszy od WD ponieważ złącze od Seagate to SATAII a owe mam na płycie głównej. Tylko WD jest odmieńcem z SATA III i jego transfery lecą na [CIACH!] :D A co ma wspólnego taśma IDE z AHCI. Poczytaj sobie w ogóle co to jest. Czekamy na SMART'A. Nie wykluczone że dysk jest uwalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZimnySobi Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Nie sądze aby WD był trzaśnięty... zaledwie 9 tyś h... najmniej przebiegu z wszystkich moich dysków. Odpowiada normalnie... tylko czasy są masakryczne... Dysk przestał być Dyskiem systemowym i czasy są na pułapie 117 Mb/s min. 2.1 Mb/s a średnia to 46 Mb/s. Wszystkie klamoty przeniosłem na Seagate z najmniejszym przebiegiem i system działa normalnie. Nie zastanawia się przy uruchamianiu Aplikacji tylko kliknę i od razu jest reakcja. Plany zasilania też zmieniłem było zaznaczone że dysk ma się wyłączyć po 20 min - Jego start zwiększa czas dostępu do zawartości tylko Dysk systemowy się nie "zatrzyma/uśpi" bo korzysta z niego system, przecież to nie Linlux w trybie LiveCD do [CIACH!]*a... Czasy: No i Error Scan: Cały zielony ... 0.0% Zworki nie mam bo Automatycznie się ustawia ponoć... Przy kopiowaniu Folderu z Drugiego Seagate na Pierwszy Seagate wykres prędkości wygląda jak dyno test w Lamborgini... nie ma ponad godziny kopiowania tylko 6 min... To zaledwie 36 GB... zresztą nigdy nie miałem zaufania do WD po używaniu przez rok kiedyś jednego trzeszczał, strzelały głowice o talerze cyrk na kołach ... Seagate'y jeden 2 lata a drugi ponad 3 lata i nie ma z nimi żadnych problemów.... Droższe nie znaczy lepsze i tak jest w większości przypadków. Polecicie jakiś Adapter z Złączem SATA3 pod PCI-E? Edytowane 18 Marca 2014 przez ZimnySobi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Nie wiem co sobie uwidzialeś ale to jest AAKS i one zawsze były SATA 2 ! Więc 100% kompatybilny z Sata 2. Prawde o stanie dysku powie MHDD scan 2xf4 i pokaz wyników na forum.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 ze SMARTa dysk zdrowy, prędkości max też, prędkości min. cóż, może kwestia zrobienia formatu bądź defragu, co bym zrobił ? format i testy na pustym dysku, ew. zabrał dysk do jakiegoś znajomka w celu zrobienia dalszych testów kopiowania itp. jak to nic nie da, sprzedaj na allegro :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 20% użycia CPU przy teście HDtune? Masz Semprona czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Mam Windows 8.1 Enterprise... instalowałem co potrzebne klamoty od Chipsetu i reszty... AHCI mam wyłączone... nie używam Taśmy "IDE" a AHCI jest tylko chyba do tego... (...) Tylko WD jest odmieńcem z SATA III i jego transfery lecą na [CIACH!] :D 1. Nie, AHCI nie jest od tego. A w zasadzie może trochę jest, bo jak AHCI jest wyłączone, kontroler i dysk pracują w trybie emulacji IDE. Czyli dokładnie odwrotnie. AHCI powinno być włączone i być może to jest przyczyną problemu. Z tym, że jak je włączysz teraz bez przygotowania systemu, nie uruchomi się (kliknij po rozwiązanie) 2. Nie, Twój dysk nie jest SATA III - jest SATA 3Gb/S, a to SATA II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...