Skocz do zawartości
tyranxp

Jaki HDD 3TB czy 4TB oraz model?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki dysk HDD byście polecali przedziale 3TB i 4TB? W obecnej chwili co jest opłacalne 3TB czy 4 TB?

Obecnie padł mi do gustu ten HDD

http://www.morele.net/dysk-western-digital-red-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30efrx-500407/

..ale czytam te opinie to raczej dysk nadaje się do macierzy RAID, więc jak to jest w końcu? W "gotowcach" ten sam dysk lecz 2 TB i jest tylko jeden dysk a nie dwa czy cztery. Tzn. że do normalnej pracy bez RAID też się nadaje?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze może na magazyn to wystarczy, chociaż dla mnie dośc drogi, juz wolałbym Barracude 3T która ma w odczycie ponad 200MB\s  a jak kogos boli krótsza gwarancja to nawet po wykupieniu łącznie czterech lat rozszerzonej dysk będzie po cenie tego "reda" więc nie dośc że sporo szybszy to więcej gwary a cena ta sama ...

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem WD, od początku byłem zwolennikiem Seagate ale niestety coraz więcej pojawiają się problemy i wiele osób ucieka do WD. Co prawda w WD też są problemy, niestety rzadkie. Oczywiście ten pojemniejszy dysk będzie służył jako magazyn, więc jak będzie mi niepotrzebny to można ją wyłączyć z poziomu systemu.

Żałuję, że 5 miesięcy temu kupiłem zestaw (MSI z87+i5+GTX770+ssd 128 GB) z dyskiem 1 TB. Od początku miałem obawy, że to nie wystarczy :/

Wziąłbym tego Seagate z przedłużoną gwarancją, ale wszyscy wiemy jak działają sprawy reklamacyjne w sklepach internetowych. To też kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi