Skocz do zawartości
prvrn14

i3 vs i5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dylemat z wyborem procesora. Karta z jaką będzie współgrał to najprawdopodobniej gtx 660.

Zastanawiam się między i3 4150 a i5 4460 - tak, wiem że i5 jest wydajniejszy, natomiast różnica w cenie to ponad 250zł. Moje pytanie brzmi: jak wypada stosunek wydajności do ceny tych dwóch procesorów? PC do gier. Budżet i tak mocno wyśrubowany, więc może udałoby się zaoszczędzić na procesorze. OC nie przewiduje.

Reszta zestawu to:

Płyta główna MSI B85M-G43
4gb ddr3 1600 goodram
aerocool 450w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam już nie wiem, jak patrze na testy w grach, to różnice nie są zbyt duże

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_do_500_zlotych_intel_core_i34130_i34330?page=0,8

a co do samej karty graficznej, to w przypadku i3 lepiej spisywałaby się gtx 660, czy r9 270?  coś mi się obiło o uszy, że w przypadku i3 lepiej dają sobie radę radeony, ale nie wiem ile w tym prawdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś jeszcze by się wypowiedział odnośnie stosunku wydajności w grach i3 wobec i5?

Jesli Ci to pomoże to potwierdzę co piszą poprzednicy - i5 miażdży w grach i bezapelacyjnie najlepszy wybór.

Chyba że grasz w jedną gre np w StarCrafta czy Diablo to i5 nie potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmierzałem ku temu że różnica w grach między i3 a i5 nie jest tak duża, raptem 20-25% i to na mocniejszych modelach kart których autor wątku nie bierze pod uwagę, więc z gtx 660 (czy pokrewna z AMD)  ta różnica będzie mniejsza ... owszem, można sobie powiedzieć "ale potem zmieni grafe i proca będzie już miał" pytanie czy opłaca się kupować sprzęt "na zapas" przy tych spadkach cen ?

więc jeśli budżet wyśrubowany to czy te 4 rdzenie są niezbędne ? myślę że nie, lepiej sobie to do wczasów dołożyć, lato jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi