prvrn14 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witam, mam dylemat z wyborem procesora. Karta z jaką będzie współgrał to najprawdopodobniej gtx 660. Zastanawiam się między i3 4150 a i5 4460 - tak, wiem że i5 jest wydajniejszy, natomiast różnica w cenie to ponad 250zł. Moje pytanie brzmi: jak wypada stosunek wydajności do ceny tych dwóch procesorów? PC do gier. Budżet i tak mocno wyśrubowany, więc może udałoby się zaoszczędzić na procesorze. OC nie przewiduje. Reszta zestawu to: Płyta główna MSI B85M-G43 4gb ddr3 1600 goodram aerocool 450w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ale masz dylemat. Do gier kupujesz przejsciowo pentiuma za 200zl i za jakis czas przeskakujesz na i5 albo od razu kupujesz i5. Ja jestem za druga opcja. Kupowanie 2 rdzeniowego i3 mija sie z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prvrn14 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 sam już nie wiem, jak patrze na testy w grach, to różnice nie są zbyt duże http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_do_500_zlotych_intel_core_i34130_i34330?page=0,8 a co do samej karty graficznej, to w przypadku i3 lepiej spisywałaby się gtx 660, czy r9 270? coś mi się obiło o uszy, że w przypadku i3 lepiej dają sobie radę radeony, ale nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prvrn14 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 ktoś jeszcze by się wypowiedział odnośnie stosunku wydajności w grach i3 wobec i5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Lepiej iść w i5, tym bardziej, że gry coraz częściej robią użytek z 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mameos Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 i3 to marnotrawstwo pieniędzy jeśli chodzi o gry. I5 zawsze lepsze :) Bierz R9 270X skoro nie podkręcasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varkot Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 i5 bez żadnych wątpliwości. Ta siła i3 bierze się z wydajnego rdzenia. Gdy jednak weźmie się pod uwagę gry efektywnie korzystające z kilku rdzeni jednocześnie, to przewaga i5 będzie dużo większa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 ktoś jeszcze by się wypowiedział odnośnie stosunku wydajności w grach i3 wobec i5? Jesli Ci to pomoże to potwierdzę co piszą poprzednicy - i5 miażdży w grach i bezapelacyjnie najlepszy wybór. Chyba że grasz w jedną gre np w StarCrafta czy Diablo to i5 nie potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 z drugiej strony jak nie kręci to żal brać i5, dodatkowo tez doradzam grafy AMD, oszczędniejsze, chłodniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 no ale co ma jedno z drugim wspólnego? Przecież chodzi tu o fizyczne 4 rdzenie i duży cache. Zresztą rozważa i tak i5 bez k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 zmierzałem ku temu że różnica w grach między i3 a i5 nie jest tak duża, raptem 20-25% i to na mocniejszych modelach kart których autor wątku nie bierze pod uwagę, więc z gtx 660 (czy pokrewna z AMD) ta różnica będzie mniejsza ... owszem, można sobie powiedzieć "ale potem zmieni grafe i proca będzie już miał" pytanie czy opłaca się kupować sprzęt "na zapas" przy tych spadkach cen ? więc jeśli budżet wyśrubowany to czy te 4 rdzenie są niezbędne ? myślę że nie, lepiej sobie to do wczasów dołożyć, lato jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...