xguciox1 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Witam od kilku tygodni mam problem z bardzo dużymi opóźnieniami w grach. Nie występują one caly czas. Czasami łapie 1300 ping na kilka sekund w momencie kiedy zaczyna sie dużo dziac w grze. Problem ten glównie wystepuje w World of warcraft ale tez w innych sieciówkach DIablo 3 i Hon Temperatura myślę że jest dobra GPU 50*C i CPU ok 63*C podczas gry. Wydaje mi sie ze chodzi tu o procesor. Sterowniki sa aktualne internet tez jest ok. Mój sprzęt to Gigabyte 970A-DS3 AMD FX-6100 Radeon 7870 2gb 8gb Ram DDR3 Zasilacz 600W Skan z DxDiag jest w zalaczniku DxDiag.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Akurat pingi w minimalnym stopniu zależą od sprzętu . Albo coś jest z kartą albo z infrastrukturą sieciową u ciebie lub u providera . Od kogo masz neta i jak się łączysz - po kablu czy po Wifi , masz router czy jesteś bezpośrednio podpięty ? Ustal IP serwerów na których grasz i sprawdź ping w windowsie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Mam router i łacze sie kablem sprawdzalem na 2 innych kompach i tam wszystko jest ok. Serwery tez sprawdzalem. Robilem pelny format i nic nie pomogło. Zauważyłem ze w momencie lagu jest kilku % wzrost uzycia porcesora. ok 10 - 15%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Jakaś aplikacja w momencie gry korzysta z zasobów komputera i sieci. Powyłączaj wszystko zbędne i ustaw antywirus w "tryb gry/pełnego ekranu"(lub odpowiedniki zależnie od programu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Zostawiłem praktycznie tylko grę i dalej jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Czasami antywirus (jaki masz?) poprzez sprawdzanie ruchu sieciowego zapycha łączę. W moim przypadku Sophos (dla OSX) uwalał cały ruch - odinstalowałem go. Czasami karta zostaje źle skonfigurowana za duże MTU przez co nie wyrabia się sprzęt. Jeśli formatowałeś i na czystym sprzęcie (tzn goły system i gra) masz to samo, mało tego nie występuje to na innej konfiguracji to masz uwalony sprzęt. Obstawiam kartę sieciową / ale aby być pewnym trzeba przeprowadzić test i podpiąć inną aby sprawdzić na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Pamietam ze kiedyś próbowalem krecić procesor programem od amd. I nawet po podkreceniu o 100mhz tez w pewnych momentach lapalem lagi i to duze bylo to dawno z jakis rok temu. Nie ma żadnego programu, którym mógłbym ew. sprawdzić czy to procesor jest winny lub jakiś inny komponent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Lagi nie są od procka czy innych części . Lagi od strony sprzętowej może powodować uszkodzona lub źle skonfigurowana karta sieciowa , inne części mają mały wpływ na to . Lagi mogą być też powodowane przez soft - wspomniany AV czy syf w systemie , ale skoro formatowałeś i instalowałeś system na nowo to odpada problem zasyfionego systemu . Pożycz od kogoś normalną kartę sieciową albo kartę Wifi ( lub kup takową - zwykła przewodowa karta sieciowa na PCI to koszt 15+ zł , za nie wiele więcej bo od 25 zł masz karty Wifi ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Połączyłem się przez kartę Wifi tak jak mówiłeś niestety żadnej poprawy nie widzę :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Zmieniałeś MTU (sieciówka albo ruter)? Jaki masz dysk? Może on odmawia posłuszeństwa i daje do zrozumienia - niedługo umieram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) MTU nie ruszalem A dysk to zwykly HDD 1T WD10EZRX sprawdzałem go HD Tunem i wszystko jest ok Edit. Zrobilem tez skan programem LatencyMon i takie cos mi wyszlo. Edytowane 22 Lipca 2014 przez xguciox1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Spróbuj zidentyfikować co powoduje podwyższone zużycie procesora i sieci. Uruchom choćby windowsowy Monitor Zasobów otwórz zakładkę sieci i uruchom grę. Jak pojawią się lagi zobacz jaki proces miał duża aktywność sieciową. To że był format wcale nie wyklucza, że coś się nie zagnieździło, choćby w backupie.Jakie masz obecnie zabezpieczenia? Zrób pełne skanowanie tym programem lub jakimś online np. Eset, Kaspersky ew. pobierz i zainstaluj jakąś wersie trial całego pakietu zabezpieczającego i im przeskanuj. I uzupełnij konfiguracje komputera o model zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Sprawdziłem monitorem zasobów i w momencie lagu aktywność sieci spada praktycznie do 0% na 1 - 2 sekund. Aktywność procesora jest bez wiekszych zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Sprawdź w ustawieniach oszczędzania energii czy nie masz ustawionego wyłączania sieciówki w przypadku braku aktywności. Kolega miał podobne problemy i to było to. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Przeskanowalem kompa 3 programami jak @Ancient powiedzial i nic nie wykrylo. Zauważyłem że na skype i teamspeak jest tak samo nawet jesli nie ma żadnej gry odpalonej. Zrobiłem jeszcze raz formata. Zainstalowalem tylko jedna gre nic wiecej, kompa połaczylem z siecia bezposrednio z gniazdka pomijajac router. Niestety nie ma żadnej poprawy Model zasilacza to: Chieftec CTG-600-80-P (600W) Edit. dodalem screen z monitora zasobów czerwona linia to moment w którym zaczął skakać mi ping. Były wtedy 3 procesy które korzystały z sieci: system, svchost.exe i world of warcraft Edytowane 22 Lipca 2014 przez xguciox1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Zastanawiaja mnie te hard page faults. Pokaz zawartosc zakladki "pamiec" posortowane po ilosc bledow oraz uzyciu pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xguciox1 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Jeśli chodzi o błedy sprzetowe to wszedzie jest 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Ram masz w jednej kości 8GB czy to zestaw 2x4GB ? Jak to jest zestaw to odpal kompa na jednej kości i sprawdź jak się zachowują gry , potem to samo zrób na drugiej kości . Możesz też przeskanować pamięć programem Memtest - albo samodzielna dosowa wersja albo wersja z pakietu Hiren Boot CD . W HBCD też jest inny program do sprawdzenia pamięci - Gold Memory . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...