Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Nie wiem dlaczego albo przy trybie AHCI moje dyski ładują się czasami dłużej czyli: detecting drives. detecting drives..... raz tylko jedna kropka się pojawi a czasami parę i gdy następuje to dłuższe wykrywanie dysków to z komputera wydobywają się dziwne dźwięki, chyba te dźwięki można by porównać do ładowania się dyskietki w stacji dyskietek. Kolejny problem to brak smarta w hd tune mimo włączonego w biosie. Przy native IDE żadne z tych problemów nie występuje i w dodatku smart działa nawet z wyłączoną opcją w biosie. Specyfikacja komputera:Windows 7 x64Phenom II 550 BE x2@3 3.1@3.4StealthXStream 500Wma ma770t ud3p v.1GoodRam 1333 CL9 DDR3Radeon 5770 HDSamsung F3 500gbCrucial MX100Seagate 2TB ST2000DM100 Edytowane 14 Września 2014 przez Psychol324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Smart odczytają tylko niektóre programy w AHCI. JA wyłączyłem AHCI od razu jak zobaczyłem że ładowanie OS-a trwa 2 razy dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) A dźwięki też wydawał twój komputer przy wykrywaniu dysków? co do mojego ssd to nie jest on przypadkiem uszkodzony? bo wpisałem w google grafika AS SSD SATA II i wyniki są dużo większe oprócz Seq READ. IDE raczej odpada bo bez TRIM to mi ten dysk padnie szybko bo już teraz mam 150gb przemielone po 3 dniach. Edytowane 14 Września 2014 przez Psychol324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Użyj sterownika os MIcrosoftu, u mnie na sterowniku AMD wynik były dużo niższe od tych na sterownikach M$. http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/?p=3852859 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 A dokładniej jakiego bo nie mam pojecią. mam płytę GA-MA770T-UD3P jeśli ma to znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Domyślny z Windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) A jak je pobrać? bo na googlach samie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły wyskakują jak wpiszę default microsoft drivers. Edytowane 14 Września 2014 przez Psychol324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 W menadżerze urządzeń właściwości kontrolera, sterownik, i aktualizuj sterownik lub przywróć sterownik i wybierasz sterownik zaproponowany przez system od Microsoftu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 ...mam płytę GA-MA770T-UD3P jeśli ma to znaczenie. Ogromne! Na tym chipsecie nigdy nie ma rewelacji, mostek SB710 jest bardzo kiepski i SSD to uwidacznia. Owszem sterowniki mogą sporo zmienić jednak wciąż ten chipset pozostawia dużo do życzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 W menadżerze urządzeń właściwości kontrolera, sterownik, i aktualizuj sterownik lub przywróć sterownik i wybierasz sterownik zaproponowany przez system od Microsoftu. Ten AMD SATA Crontroller tak? to mam najpierw usunąć a potem update zrobić? bo przywrócenie jest na szaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Nie wiem czy komp wstanie po usunięciu. Opcja aktualizuj tez jest na szaro? Jaki to system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Nie wiem czy komp wstanie po usunięciu. Opcja aktualizuj tez jest na szaro? Jaki to system? Win 7 x64. Update jest dostępne, to dać update? edit. Dałem update i pisze, że moje sterowniki są aktualne. edit2. Odinstalowałem i przy próbie update każdego z tych kanałów pisze, że stery aktulane tylko system wstaje 70 sekund, wtf? Edytowane 14 Września 2014 przez Psychol324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Daj obecny ss z AS SSD. Bios masz najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma770t-ud3p_10/download/ Mam "F5" a najnowszy jest "F12". Tylko z tego co pamiętam to na F12 nie mogłem odblokować trzeciego rdzenia w moim Phenomie II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Możesz pokombinować z tymi biosami jeszcze, może poprawi się wykrywanie dysków. Wykresy poprawiły się wyraźnie. Jak czegoś nie używasz, powyłączaj tez w bosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychol324 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Zainstalowałem najnowszego biosa i pomogło, Windows 7 ładuje się w 17 sekund i wszyszukiwanie dysków nie trwa tak długo. Mam nadzieję, że ostatnio źle coś podkręcałem bo będzie wybór pomiędzy minutowym bootowaniem a dodatkowym rdzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2014 IDE raczej odpada bo bez TRIM to mi ten dysk padnie szybko bo już teraz mam 150gb przemielone po 3 dniach.1. TRIM aż taki cudowny nie jest, dysk nawet bez niego sobie radzi 2. 150GB nabiłeś robiąc miedzy innymi testy AS SSD które tutaj tak chętnie wklejasz :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...