MiruK Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Poszukuję zasilacza do komputera HTPC, największy priorytet to oszczędność. Do tej pory miałem przy TV postawionego kompa na E-350 + hdd 2,5 cala w malutkiej obudowie itx z jakimś zasilaczem 150W. Myślałem że toto jest oszczędne (komp działał prawie nonstop), w końcu E-350 w reklamach to tylko 18W. Ostatnio coś zaczęło śmierdzieć z zasilacza i zacząłem drążyć temat, jakież było moje zdziwienie gdy podpiąłem go pod urządzonko które mierzy pobór prądu i moim oczom ukazało się ponad 70W na włączonym i 20W na wyłączonym komputerze. Podmieniłem zasilacz na starego chieftec'a 420W i pokazało 55W, ale z kolei ten zasilacz ciągnie aż 35W jak tylko go wepnę do sieci na wyłączonym kompie, co go zupełnie dyskwalifikuje. Na końcu przetestowałem zasilacz NOX Urano 450W (własność kolegi) i znów zdziwienie bo ten zasilacz na wyłączonym komputerze pobiera 0W !!! a na włączonym 45W i o taki zasilacz mi chodzi. W najbliższym czasie planuje złożyć coś na oszczędnym Haswellu więc nie potrzebuje mocnej zasiłki, chodzi mi o to żeby na wyłączonym komputerze nie brało prądu i na włączonym jak najmniej, co byście polecili ? Edytowane 1 Grudnia 2014 przez MiruK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ma to być klasyczny zasilacz ATX, nie Pico? Zobacz ten test http://uk.hardware.info/reviews/4683/3/45-psus-tested-at-very-low-loads-which-one-is-the-most-efficient-225-watt-test- badali sprawność przy niskich mocach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiruK Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Ma to być klasyczny zasilacz ATX, nie Pico? Zobacz ten test http://uk.hardware.info/reviews/4683/3/45-psus-tested-at-very-low-loads-which-one-is-the-most-efficient-225-watt-test- badali sprawność przy niskich mocach. Zasilacz który jest w HTPC zaczął śmierdzieć spalenizną i już go nie podepnę bo się boje że uszkodzi mi resztę klamotów więc do wyboru mam albo pico+zasilacz 12V w starej obudowie, albo nowa mała buda z zasilaczem ATX (Cooler Master Elite 130) i ku temu się skłaniam gdyż jest to bardziej przyszłościowe i mniej problematyczne rozwiązanie, a zatem interesuje mnie oszczędny zasilacz ATX w przyzwoitej cenie:) Edytowane 1 Grudnia 2014 przez MiruK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Co do pomiarów jakie zrobiłeś są obarczone duzym błędem pomiarowym. Bo twój watomierz nie ma kompensacji mocy biernej i często moc bywa zawyżona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiruK Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Co do pomiarów jakie zrobiłeś są obarczone duzym błędem pomiarowym. Bo twój watomierz nie ma kompensacji mocy biernej i często moc bywa zawyżona. Twierdzisz że w rzeczywistości pobór prądu jest mniejszy? Skoro tak to zapytam czy takową kompensację mocy ma licznik który nalicza mi rachunki ? Nie interesuje mnie rzeczywisty pobór prądu tylko kwota na rachunku który płacę za prąd, a z tego co pokazuje mój stromkostenmessgerat to np. Chiftec nawet przy wyłączonym kompie wcina 35W co w skali roku daje już zauważalną kwotę. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez MiruK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 (...) albo nowa mała buda z zasilaczem ATX (Cooler Master Elite 130) i ku temu się skłaniam gdyż jest to bardziej przyszłościowe i mniej problematyczne rozwiązanie, a zatem interesuje mnie oszczędny zasilacz ATX w przyzwoitej cenie :) Przy podobnych warunkach (tyle że i5 + grafika pcie) wybrałem BeQuiet L8 300W. Słabszych nie trzysetki nie robią, więc i tak nie masz zbyt dużego wyboru ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiruK Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Co sądzicie o zasilaczu SEASONIC S12II-330 120MM 330W 80+ BRONZE ? Czy to dobra firma ? Edytowane 3 Grudnia 2014 przez MiruK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 Jedna z lepszych firm z branży , choć zasilacz to stara i niezbyt mocna konstrukcja - 288 W na linii +12V . Do HTPC czy niezbyt mocnego kompa biurowego może być , pytanie ile ma lat . Do innych celów nie ma po co go brać - za słaby jak na potrzeby dzisiejszego sprzętu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiruK Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Podłączyłem do zasilacza NOX Urano 450W płytę: Asus Z87I-pro + i3-4130 i jestem w szoku bo zużycie energii 40-50W , czyli około 10W mniej niż "niby bardzo oszczędna" ASRock E350M1, a wydajność nieporównywalna. Dziwne bo i3 ma niby TDP 54W a E-350 18W ! Edytowane 4 Grudnia 2014 przez MiruK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2014 Po raz kolejny, aż do śmierci :) TDP nic nie mówi o rzeczywistym poborze energii. To jest tylko pewien wskaźnik. Żaden i3-4xxx nie jest w stanie pobrać 50W. Jak już to połowę tego... Zobacz ten test: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2100t_11.html#sect0- jest i3 Sandy, jest E350. Dodam tylko, że Haswell (czyli i3-4xxx) będzie oszczędniejszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2014 MiruK, TDP to "thermal design power", dla mnie dziwnie brzmi i uważam, że poprawna nazwa na to tak jak tego uczą, to "power to be dissipated" czyli PTD ;) w każdym bądź razie wartość ta ze względów bezpieczeństwa projektowego przekracza realne zużycie o kilkanaście-kilkadzieścia procent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...