Skocz do zawartości
Nozdmaru

Problem z LG IPS 237-L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu pojawiają mi się bad pixele/artefakty. Z początku winiłem nowego XFX R9 280X DD- problem często nasilał się podaczas grania, jednakże z czasem stał się losowy i ciągły- po podłączeniu integry to samo. Monitor to LG IPS 237-L. Moje pytanie czy to na pewno monitor. Jeśli nie sorki za zły dział. Problem przedstawiam w załącznikach. Czyżby monitor umierał -,-??

Może się przyda:

Intel Core i5-4590

XFX R9 280X DD

GA-B85M-D3H

CM G550M

Zalman Z9 Plus

Crucial Ballistix 1600MHz CL9 2x4GB

Crucial MX100 128GB

WD Caviar Blue 1TB

Proszę o szybką odpowiedź :)

post-209455-0-62254600-1417728549_thumb.jpg

post-209455-0-29781500-1417728559_thumb.jpg

post-209455-0-64050500-1417728750_thumb.jpg

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie karta graficzna, to może problem leży w mobo? Ja miałem kiedyś ECS-a z uwalonym złączem AGP, waliło artefaktami aż miło, a żeby było śmieszniej, to tylko przy nowszych sterach do karty graficznej - jak instalowałem stare, to wszystko było w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczalbym od formata i swiezego systemu tak dla pewnosci czy nie ma jakis problemow softwarowych, a dopiero potem hardware.

Generalnie to troche pola do popisu jest.

0. Ustawienia default monitora

1. Format

2. Sprobuj potem testowac na 1 kosci ram jak dalej to samo

3. Zasilka?

4. Grafa?

5. Mobo

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowego kompa raz już formatowałem- przed i po miałem ten sam problem. Widzę, że z tym będzie sporo zabawy =(. Wracając do mobo (jeśli chodzi o to to jestem trochę zielony) można w jakiś łatwy sposób sprawdzić czy mobo jest pozbawione defektów? Co do grafy to tydzięń temu katowałem ją Heaven Benchmarkiem przez 3h i nie było problemu. Spróbuję zmienić sterownik na starszy.

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie artefakty jak na 1-wszym zdjęciu miałem po 10m kablu HDMI i z monitorem LG i rejestratorem Hikvision - testowałem potem w domu monitor i kabel i mój laptop i było OK. Okazało się, że ten rejestrator ma jakiś tani układ GPU + wyjście HDMI i maks co dało radę, to dobry kabelek 5M hdmi.

W związku w powyższym, zakładając, że masz kabel 1-3 metry, bo to komputer na biurku, sprawdziłbym monitor z innym komputerem oraz inny kabel, a potem mobo,GPU, ram, PSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi