Carson Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Ok, przeanalizuje sobie wszystko pod kątem ekonomicznym. Dzięki za pomoc :) Wg mnie do tego zestawu i Prey'a wystarczy dokupic gtx1050 ti i spokojnie bedzie smigac. Test wydajności na ppc to potwierdza. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Wg mnie do tego zestawu i Prey'a wystarczy dokupic gtx1050 ti i spokojnie bedzie smigac. Test wydajności na ppc to potwierdza. Wg. testu: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_prey_pc_wymagania_niskie_ale_grafika_slaba?page=0,8 ... na GTX 1050Ti w 1920x1080 przy Ultra / AF x16 / SMAA 2TX jest średnio 57,6 fps ... jak włączy SSAA x 4, lub wpadnie na pomysł wymiany monitora na 2560x1440 to będzie mniej. Ja bym wolał GTX 1060 6GB, lub nawet 1070 8GB, skoro pieniądze są. No chyba, że priorytetem jest ultra cisza, to pasywny GTX 1050Ti + wolnoobrotowy wentylator 120mm. Edytowane 25 Września 2017 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daedalus Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Zotac 1080 mini został zwrócony. Jednak 1350rpm w idle nie było tym czego szukałem. Zakupiłem 1080 Gamming + MSI. Obecnie 1800MHz@0,8v ;) Max w stresie 64c Wentylatory 1150-1220rpm Karta dobija w okolice 60% power limitu. Memki +600Mhz czyli 12,2GHz Nie bawiłem się w max oc na rdzeniu. Jakieś cenne rady ? - tego zotaca mini idzie wyrwać za 2.1k więc skorzystałem (jedzie do mnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Pascale mają spory zapas do undervoltingu,aż byłem zdziwiony bo przecież już z fabryki biorą mało pradu.Moja GTX 1080 SJS przy power limicie na 65%, +100MHz na rdzeniu i +880MHz na pamięciach osiąga tę samą wydajność co na fabrycznych ustawieniach a przy tym wentylatory skręcone na możliwe minimum (25% w przypadku mojej karty) i temperatury koło 60 stopni. Edytowane 25 Września 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Zastanawiam się czy jest sens wymieniać r9 390 na GTX 1060 a jeśli tak to na który model? Głównie zależy mi na ciszy (mój 390 pod obciążeniem do cichych nie należy mimo że miał być w miarę cichy), nie bawię się w OC, wstępnie myślałem o tej. A może jeszcze poczekać? Edytowane 27 Września 2017 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 @Deadalus Zotaca Mini pozbyłem się szybciej niż wstępnie myślałem. Podobno można wgrać bios z wyższego modelu i ustawić wentylatory poniżej 37%. Niestety nie próbowałem tego. Musisz szukać info na necie. Bo o ile nie przeszkadzał w czasie gry. To w idle jednak męczące było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) Zastanawiam się czy jest sens wymieniać r9 390 na GTX 1060 a jeśli tak to na który model? Głównie zależy mi na ciszy (mój 390 pod obciążeniem do cichych nie należy mimo że miał być w miarę cichy), nie bawię się w OC, wstępnie myślałem o tej. A może jeszcze poczekać? R9 390 zmieniłbym choćby ze wzgl. na pobór mocy ... ( i związane z tym grzanie się...) Z dobrych kart 1060, masz również : http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=17622 Jaka reszta podzespołów/monitor ? Edytowane 28 Września 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) R9 390 zmieniłbym choćby ze wzgl. na pobór mocy ... ( i związane z tym grzanie się...) Z dobrych kart 1060, masz również : http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=17622 Jaka reszta podzespołów/monitor ? Akurat mój R9 aż tak się nie grzeje (MSI gaming) ale pod obciążeniem cichy nie jest (a ponoć miał być - albo jestem wyczulony albo taki egzemplarz), no a pobór mocy to wiadomo. Co do reszty i5-6600 (bez K) + standardowa reszta, monitor to zwykły samsung 60Hz 1600x900 ale pewnie będzie zmiana niedługo. Trochę poczytałem na temat 1060 i sporo wzmianek o piszczących cewkach (co doprowadza mnie do szału). :/ Edytowane 29 Września 2017 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Jeżeli masz 1600x900 i wersję MSI Gaming tej R9 ki to jednak wstrzymałbym się-raczej-jeżeli akceptujesz jej pobór pod obciążeniem. W celu poprawy "głośności" ( +poboru energii ) można pokusić się o UV i zmianę- ręczną- balansu wentylatorów. ( MSI R9 390 nie jest głośną kartą , jak widzę jej testy na youtube + ma spore radiatory ) Przy posiadanym monitorze oraz modelu MSI Gaming- posiadanej karty- wymiana raczej nie ma sensu. Edytowane 29 Września 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) ( MSI R9 390 nie jest głośną kartą , jak widzę jej testy na youtube + ma spore radiatory ) Tak, ja też widziałem te testy, niestety nijak się one mają do mojej karty jak wentylatory wchodzą powyżej 40% (o co w wymagających grach nie trudno, a buda dobrze wentylowana). Ale jeszcze przemyśle tą kwestie, dzięki za rady. Edytowane 29 Września 2017 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pronto Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Złożyłem jakiś czas temu komputer na G4560 ale do tej pory cały czas siedziałem na integrze, chciałbym teraz kupić coś do 1 tys. zł, co byście polecili? Czy w ogóle w tym budżecie są jakieś karty któryc ten procesor nie uciągnie? Reszta to płyta na H110, zasilacz Vero SPC 500W, 8 GB RAM Corsair Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Do tego procka bym brał GTX 1050Ti, ale pytanie do czego Ci komputer. Pamiętaj że z czasem można wymienić procek. Możesz tam wsadzić nawet i7 7700K po updacie biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daedalus Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 @culmen Rzeczywiście do tego Mini można wgrać bios od AMP - karta wtedy zyskuje tryb pół-pasywny ..ale jaja :-D Mnie to póki co nie przeszkadza - może przez to,że kartę trzymam w Fractal R3 Jak za 2.1k to jestem zadowolony - nawet już zarejestrowałem kartę,żeby mieć te 5 lat gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Przymierzam sie do zakupu grafiki, miedzy gtx1070 a 1080. 1080 jest o wiele mocniejsza tylko pytanie, czy jest sens wsadzac do mojego pcta, czy procesor nie bedzie waskim gardlem? Asrock P67PRO3 i7 2600 4.7ghz 2x8gb 2133mhz XFX 550W Edytowane 17 Października 2017 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gramlet Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 Oczywiście, że będzie wąskim gardłem. Zresztą dopiero 8th gen Intela z tego msca może da rade z gtx 1080 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Karta graficzna do i5-2500k. Chciałbym do tego podejść racjonalno-rozsadkowo-finansowo oczywiście o ile się da :). i5 kręci się całkiem zacnie - chyba zatrzymałem go na 4,4. (Jakieś 3 miechy temu wróciłem do default) Z góry dzięki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 4,4 Ghz na 2500K to raczej średnio , szczególnie jak to procek z początku produkcji - ES-y i pierwsze wersje sklepowe robiły po 5+ Ghz , to tego lutowany IHS sporo dawał przy chłodzeniu procka . W kwestii chłodzenia jeden z lepszych procków , dużo lepszy niż kolejne rewizje / generacje . Wydajnościowo też niezły , szczególnie jak by poszedł na ~5 Ghz . Co do karty - spokojnie można brać GTX1060 , przy OC w okolicach 5 Ghz można się pokusić o 1070 . Jaką masz płytę i ram ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 4,4 Ghz na 2500K to raczej średnio , szczególnie jak to procek z początku produkcji - ES-y i pierwsze wersje sklepowe robiły po 5+ Ghz , to tego lutowany IHS sporo dawał przy chłodzeniu procka . W kwestii chłodzenia jeden z lepszych procków , dużo lepszy niż kolejne rewizje / generacje . Wydajnościowo też niezły , szczególnie jak by poszedł na ~5 Ghz . Co do karty - spokojnie można brać GTX1060 , przy OC w okolicach 5 Ghz można się pokusić o 1070 . Jaką masz płytę i ram ? asrock p67 pro3 ramow nie podam bo teraz nie jestem obok budynku ale nie jakieś specjalne 8gb Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Niezła płyta z dobrą sekcją zasilania , jak procek jest z dobrej partii to powinien pójść sporo wyżej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Niezła płyta z dobrą sekcją zasilania , jak procek jest z dobrej partii to powinien pójść sporo wyżej .Dobrze to słyszeć. Z prockiem nie szedłem wyżej z racji temperatur ( były już 80C w stresie). Pewnie to wina chłodzenia bo kiedyś mi spadło i się HP rozszczelnily :) Jaka rewizja tego procka jest ok? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Października 2017 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Tu raczej ciezko coś trafić. Poluj na jakieś selekty z Allegro. Ew poszukaj na róznych forach ofert z selektami. Te najlepsze. To jest rewizja jednego z naszych uzytkowników co ma nadal i5 2500K i jego procek do dzis kręci się na 5.0 GHZ : L041C124 Edytowane 23 Października 2017 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) 4,4 Ghz na 2500K to raczej średnio , szczególnie jak to procek z początku produkcji - ES-y i pierwsze wersje sklepowe robiły po 5+ Ghz , to tego lutowany IHS sporo dawał przy chłodzeniu procka . W kwestii chłodzenia jeden z lepszych procków , dużo lepszy niż kolejne rewizje / generacje . Wydajnościowo też niezły , szczególnie jak by poszedł na ~5 Ghz . Co do karty - spokojnie można brać GTX1060 , przy OC w okolicach 5 Ghz można się pokusić o 1070 . Jaką masz płytę i ram ? Dziękuje Wam za cenne odpowiedzi - dobrze jest trafić na ekspertów w dziedzinie :) Ja nietety od kilku ładnych lat nie siedze w sprzetach komputerowych i czuje sie... nieswojo :-). Powiedzcie jeszcze odnośnie tego GTX1060 - Kupować 3 GB ramu czy 6GB. Poza tym rozpiętość cenowa tych samych modeli też jest spora - czym się sugerować ? Zastanawiam się w ogóle czy nie wydam pieniedzy w błoto - obecnie mam monitor FHD i raczej nie zanosi sie abym wskakiwał z wiekszymi rozdzielczościami? Może po prostu starczy mi GTX1050 ? np. https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx1050-oc-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-gv-n1050oc-2gd-975580/ Dodatkowo chce kupic na tą i5 lepsze chłodzenie i pewnie zrobie drugie podejście z O/C Co sądzicie o: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-pure-rock-bk009-667931/ https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-dark-rock-3-bk018-625559/ Czy rzeczywiście warto dopłacać do droższego modelu? Jeszcze raz Wam dziekuje za pomoc! Edytowane 23 Października 2017 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) gtx 1060 6GB. Myślę, że z przedziału cenowego 1100-1250zł każda jest ok (mają dobre recenzje). Są lepsze, takie jak MSI Gaming X czy Asus Stix , ale koszt także odpowiednio większy Cooler cpu, przykłady: Thermalright macho rev 2 właściwie legenda, wyrobił sobie znakomitą renomę 223zł Macho rev A tą legendę zaczął tworzyć ten model 204zł SPC Grandis 2 xe 1436 cichy i walczy równo z klasowymi coolerami, nawet z TR "Macho" czy Noctua - 200zł test 1 test 2(niemiecki) BeQuiet shadow rock slim 180zł Cryonig H5 universal z innej stajni, dobre i ładne 190zł Na podstawie twoich przykładów- duża rozpiętość cenowa. Można tańsze, ale mogą być nieco głośniejsze jeśli uda się podnieść wydoko taktowania procesora. Nie podałeś szerokości obudowy, a co za tym idzie jakie zmieści się chłodzenie. Jak będziesz przeglądać coolery zwróć uwagę na to czy nie będą kolidowały z kościami RAM. Niektóre je omijają, a niektóre zasłaniają jeden slot Edytowane 23 Października 2017 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trendy.kupiec@gm Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 cześć a jaka kartę graficzną byście polecili żeby wyświetlała obraz w 4k na tv. chodzi mi o pasywna 100 procent czyli 0 db I żeby naprzyklad w tym 4k pociągnela starego wowa cata woltk bo gram na lapku na nvidia Quadro 6600 I daje rade 50fps HD. no a chciałbym pograć na tv bo lepiej z kanapy na Bluetooth myszka i klawa. będzie podpięcie hdmi najlepiej nvidia. podstawą będzie core 2 duo w przyszłości i3 Sent from my Redmi 3 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2017 Czy jest jakaś grafa do i7-7700 i monitora 1440p, pod którą nie trzeba zastawiać domu? Czy jedyny sensowny wybór to 1080/ti / vega56/64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) @alepajonki Jeśli nie przeszkadzają Tobie k. grafiki używane, to możesz poszukać 980ti za kilkanaście stówek - do rozdz. 1440p/60kl nadal jest spoko, w części najnowszych gier, o ile wystąpią spadki fps, trzeba zejść z ultra o stopień niżej - moim zdaniem, jeśli nie chcesz wydawać 2000-3500zł za nówki 1070-1080ti, to jest to chyba jedyna karta, która spełniałaby Twoje wymagania 980ti po porządnym OC jest wydajniejsza od 1070 po OC - maxwelle zdecydowanie lepiej kręcą się od pascali (zysk %-wy klatek jest wyższy dla starszej generacji). Minusem jest jedynie prądożerność - wypada mieć przynajmniej 550, a najlepiej 650W w zasilaczu dobrej klasy. Chyba, że wydajność 980ti/1070 jest dla Ciebie niezadowalająca... Edytowane 26 Października 2017 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicramer Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Hej, chciałbym kupić GPU do i5-3570K@4,4GHz i XFX 450W (408W na +12V). Mam obawy, że zasilacz nie da rady uciągnąć 1070ti/1080. Jeśli miałbym wybrać 1070tkę, to jaką wersję najlepiej? Jeśli 1070, to myślę o MSI Aero (turbinka), jakimś Zotacu, bądź wyrwaniu jakiejś używki. Czekać jak ceny się ustabilizują po premierze 1070ti? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Mozesz wrzucic 1080 tylko zamiast oc undervolta zapodac. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Czesc, warto brac cos takiego za 350? Colorful NVIDIA GeForce iGame GTX1070 GPU 8GB GDDR5 256bit PCI-EX16 3.0 VR GTX 1070 Gaming Video Graphics Card DVI HDMI 3 Fans http://s.aliexpress.com/E3aYfyuA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Padł mi kilka dni temu radeon 7870, którego kupiłem używanego w zeszłym roku. Teraz chciałbym coś nowego na gwarancji o podobnej wydajności (raczej nie mniejszej). Czego szukać? Nie widzę porównań 7870 do nowych kart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...