Atais Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam, mam dość specyficzny problem. Posiadam dysk WD Elements 500GB. Wszystko było z nim OK ... do pewnego dnia gdy losowo przestał działać. Sprawdzałem czy to aby nie wina kabla i niestety nie. Dysk jest na gwarancji, więc mam nadzieję, że wymienią go na nowy, jednak szkoda nam danych z dysku. Problem w tym, że dysk kręci talerzami, z tym, że nie widać go w managerze dysków. Na MacOS w ogóle nie pojawia się w Narzędziu dyskowym a w Windowsie czasem jest wykrywany, ale jako nieznane urządzenie no i sterownik nie jest ładowany poprawnie... - koło się zamyka - brak dostępu do dysku. Co można zrobić? Szukałem różnych programów, ale problemy zwykle są raczej na zasadzie odzyskiwania plików ze sformatowanej partycji... a w tym wypadku te dane tam są, tylko że nie można się do nich dostać. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, będę wdzięczny :-) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Może problem leży po stronie przejściówki USB-SATA . Zobacz czy dysk będzie poprawnie wykrywany na hubie USB z aktywnym zasilaniem . Innych sposobów nie widzę , rozebranie dysku raczej nie wchodzi w grę skoro ma gwarancję . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 probowalem paroma kablami na paru komputerach.. i teraz na hubie w monitorze, ale tez [gluteus maximus] :( z tego co widze to odzyskiwanie danych to około 1500zł http://www.krollontrack.pl/jak-odzyskac-dane.html#cennik taniej nic sie nie da prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Da. Rozbierz dysk podlacz bezposrednio do kompa... A za 250zł kup nowy, albo obudowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Możliwe że ten hub w monitorze nie ma dodatkowego zasilania . Więc albo normalny hub z aktywnym zasilaniem * albo rozebranie dysku i podłączenie go bezpośrednio do kompa . Druga opcja oznacza w zasadzie utratę gwarancji na dysk ale jest duża szansa że dysk zadziała . * - Nie koniecznie może pomóc , ale jest większa szansa - taki hub daje odpowiednie natężenie prądu , gdzie zwykłe porty USB na płytach / budach mają natężenie prądu sporo poniżej wymagań dysków USB . Opcjonalnie zamiast huba USB można użyć kabla z 2 wtyczkami . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...