Zmajzlik Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Od kilku dni mój komputer po prostu się męczy. Użycie procesora przy włączonym AIMP3 > 60%, już nie wspominam nawet o RAM'ie którego wykorzystanie sięga maximum. Robiłem już chyba wszystko co można było zrobić(oprócz formatowania). Przeczyściłem cały komputer od środka, nałożyłem nową pastę(czy jak się to tam nazywa) pod radiator, zmieniłem kość ramu(brat ma taką samą) i nadal nic. Zrobiłem defragmentację dysków, oczyściłem wszystko CCleanerem, skany ESET'em nic nie dały - parę wirusów wykryły i od razu zostały usunięte. Spadki FPS w grach są na tyle poważne, że podczas gry w głupiego NFS U2 na dość dobrym sprzęcie muszę grać na średnich żeby pograć komfortowo. PC Spec: CPU: AMD Athlon II X4 640 3,00 GHz GPU: Nvidia GT430 HDD: Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS Motherboard: ASUS M4A77TD RAM: 6GB DDR3 1333MHz GoodRam W załącznikach załączam screeny. Proszę o pomoc! :( Z góry dziękuję pozdrawiam. PS.:Jeżeli zły dział to najmocniej przepraszam, jestem nowy na forum i nie bardzo wiedziałem gdzie napisać. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Zmajzlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierra2000 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Napisz jaki masz system 32/64 bit. Spróbuj jeszcze malwarebytes przeskanuj może masz jakiegoś robala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Postawiłem niedawno system. Windows 7 64 bit. Więc raczej robala nie ma. Dokupiłem też 2gb ramu 1333MHz, więc już mam 6GB. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Zmajzlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Według menadżera zadań masz 4gb ramu.Wysłano z Moto G Edytowane 4 Stycznia 2015 przez raarx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub3711 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 Być może złapałeś jakiegoś wirusa na kompa. Przeskanowałeś go antywirusem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Wy umiecie czytać? Przecież napisał z początku, że ma 4GB ramu, ale potem, że dokupił 2GB i teraz ma 6GB. Więc nie ma teraz 4 tylko 6. Czy przeskanował go antywirusem też jest jasno napisane w pierwszym poście! Po pierwsze, mam nadzieję, że nie grasz z włączonym Chrome w tle z otwartymi 10 zakładkami. Bo w momencie robienia screena to on zajmował ponad połowę użytego Ramu. Dysk z 11000 przepracowanych godzin już się najbardziej męczy w tym kompie. Gdy nic nie robisz to pali się czerwona lampka od jego aktywności? Bo ewidentnie jakiś proces wymusza jego stały zapis/odczyt, test od początku do końca był zakłócany. Wyłącz indeksowanie (Windows Search) i wstępne ładowanie do pamięci w usługach (services.msc). Czy robala nie ma bo Windows świeży? Nie sądze by był to wyznacznik. Jeśli formatowałeś tylko C, a masz więcej partycji/dysków to radzę jednak te malwarebytes odpalić, bo ewidentnie coś jest na rzeczy a ESET może nie wykrywać tego, szczególnie, że wirusy miałeś na dysku wcześniej. PS. Co do wysokiego użycia procka przez AIMPa. Wypróbuj jakiś inny program do muzyki dla testu. Poza tym, mimo nowej pasty, sprawdź temperatury programem Real Temp. Zostaw programik w tle, pograj trochę, wyłącz i odczytaj maksymalne zanotowane wartości dla wszystkich 4 rdzeni. Może się okazać, że źle nakładasz tą pastę, skoro nawet masz wątpliwości, czy pasta się nazywa pastą. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Przy graniu mam wyłączone wszystko oprócz Steam i Teamspeak'a3. Wyłączyłem to co pisałeś. Odpalam skanowanie, jadę do sklepu i odpalam gierkę. Zobaczymy :) Zdjęcia wrzucę po 19. PS. RealTemp nie działa na AMD(obsługuje tylko podzespoły Intelowskie). Pobrałem Core Temp. PS2. Opłaca się kupować dysk SSD na tą płytę główną(obsługuje tylko SATA II) czy lepiej kupić nowy motherboard i do tego dwa świeże dyski? Dodam, że nie mam zbyt wysokiego budżetu (nie pracuję, nauka). Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Zmajzlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dla SSD sata2 to nie problem, gorzej z chipsetem AMD - ale i tak warto kupić ssd. HDD źle nie wygląda - na magazyn danych będzie w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Przy wyłączonej przeglądarce i wszystkim co możliwe zużycie procesora do 10%, a ramu powyżej 30%.. Znalazłem tą pastę co ją kupiłem. - http://www.morele.net/arctic-cooling-mx-2-4g-pasta-termoprzewodzaca-159740/ Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Zmajzlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Sama pasta jak najbardziej bardzo dobra. Też jej używałem, póki mi się nie skończyła :) Użycie procka w idle do 10% zdarza się i jest możliwe. A co z tym skanowaniem i temperaturami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Grałem przez godzinkę w CS:GO i miałem 16C co mnie strasznie zdziwiło. Skanowanie coś tam znalazło, usunąłem już to "gówienko" co było, nic to nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 16*C to niemożliwe. Zapewne 16*C dystansu do Tj Max. Daj screena. Tak poza tym to teraz w czym problem jest? Gry Ci nie tną, słuchanie muzyki w innym programie dało jakiś wymierny efekt? Wysłane z mojego C6603 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Temperatura po 45minutach grania. Programu nie zmienię bo to najlepszy program jakiego używałem. Problem jest w tym, że chcę dojść dlaczego takie zużycie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) HWMonitor jest też dobry i przejrzysty, ale co z tego, jak Ci źle pokazuje? Chyba, że to walnięte czujki, to wszystkie będą tak pokazywać. Chyba, że chodzi Ci o AIMPa, to napisałem, że testowo możesz spróbować w innym, czy tyle wykorzystuje procka, a nie na stałe. Czego masz za duże zużycie? 30% z 6GB ramu to jest 2GB, całkiem normalna wartość, zależy co masz w autostarcie. Zazwyczaj jeśli system widzi, że ma więcej ramu do dyspozycji, to i więcej wykorzystuje. Zwalnia zasoby wtedy, gdy włączysz grę. Normalna rzecz. Po to dokupiłeś Ram, żeby go wykorzystywać, a nie po to by leżał odłogiem prawda? ;) Wysłane z mojego C6603 Edytowane 6 Stycznia 2015 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Sprawdź co pokaże asuspcprobe Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 ehh takie zdalne pomaganie raczej niewiele pomoże, najlepiej jakby przy tym kompie usiadł ktoś ogarnięty i sprawdzil procesy, co i ile zżera ram i procka, mozliwe że w AIMP jakaś wtyczka niekompatybilna i zaraz staty zużycia w górę, jakaś usługa w autostarcie i to samo może też kwestia sterowników, zbyt wiele niewiadomych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) ehh takie zdalne pomaganie raczej niewiele pomoże, najlepiej jakby przy tym kompie usiadł ktoś ogarnięty i sprawdzil procesy, co i ile zżera ram i procka, mozliwe że w AIMP jakaś wtyczka niekompatybilna i zaraz staty zużycia w górę, jakaś usługa w autostarcie i to samo może też kwestia sterowników, zbyt wiele niewiadomych Jaki proces może zużywać 50% ramu!? Temperatury z tego programu od Asusa wrzucę wieczorem - nie mam teraz czasu na odpalanie gier(powrót do szkoły :P) Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Zmajzlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) A mozesz w Menedzerze zadan zaznaczyc opcje pokaz procesy wszytkich uzytkownikow? Jest na dole w lewym rogu: Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 ponad 1GB zabiera ci opera, troche sporo bo u mnie przy kilku kartach firefox bierze z 300MB, doliczając pozostałe progsy plus system 3GB nie są niewykonalne ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgadza się. A jeśli liczysz każdy MB RAM to powinieneś Adobe Readera wywalić i zainstalować lekkiego Foxit Reader do pdf-ów. Wysłane z mojego C6603 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmajzlik Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jedyny dodatek w Operze to Adblock Plus. Nie sądzę, żeby aż tyle pożerał RAM'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 W ogóle sama przeglądarka żre Ram. Ile masz zakładek pootwieranych? wyłącz zupełnie Operę i inne przeglądarki jak masz i wtedy zobacz zużycie Ramu. 2GB to normalna rzecz. Ja w tej chwili, przy włączonym wszystkim co potrzebuję i używam, z grającym foobarem w tle i trzema zakładkami w Chrome mam zajęte ponad 3GB Ramu, z czego to nie on jest głównym sprawcą i szczerze mówiąc mi to wisi. Porównaj sobie i pomyśl czy masz powód do zmartwień. Po drugie skoro miałeś wirusy i inne robale, które znalazł malawrebytes, może zostawiły w systemie jakieś szkody. Z tym AIMPem i jego apetytem na procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcbs Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam! Ja bym po prostu postawił system na nowo i najprawdopodobniej pozbył się tym samym wszystkich problemów. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2015 Sprawdź w menadżerze urządzeń jaki proces najbardziej obciąża procka. W zakładce wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...