_KaszpiR_ Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Nie miałem czasu interesować się rurkami, chętnie poznam wypowiedzi osób, które miały z nimi do czynienia. Prosiłbym podanie wad i zalet, spostrzeżenia z okresu x tygodni/miesięcy uzytkowania. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Zalety: - wygląd (jeżeli dobrze to zrobisz, układy z krzywymi, źle dociętymi rurkami wyglądają słabo) Wady: - cena - czas montażu - potrzebne narzędzia i wprawa - zmiany w układzie wymagają dorobienia nowych rurek, bo nie są elastyczne - utrudniony demontaż / wyjmowanie komponentów z układu Co do użytkowania z czasem to nie wiem, chyba osad w rurkach może osadzać się tak samo jak w wężach, nie wiem czy tu jest drastyczna różnica. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 a szczelnosc i gwarancja zachowania parametrow w czasie - bo wiadomo jak to jest z przeciekami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Jak to dobrze zamocujesz w złączkach, ze szczelnością chyba nie ma problemu. Przynajmniej na styku rurka/złączka. Bo jak zaczną cieknąć jakieś kątówki obrotowe to dotyczy również węży. Generalnie, jeżeli nie masz konkretnej wizji, że układ musi być na rurkach, bo ma wyglądać w określony sposób, to bym w to nie szedł, bo poza tym ma w zasadzie same wady. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Na pewno z rurkami jest dużo chrzanienia się, i jak aerial napisał - trudniej z montażem/demontażem, choć dobrze zrobione wyglądają naprawdę świetnie. Co do osadów, to tu zależy sporo od jakości materiału - im gładsza powierzchnia wewnątrz, tym mniejszy osad z czasem. Łatwo tę różnicę zobaczyć porównując np. Tygon z tanim PVC - nie muszę chyba mówić, który z nich zrobi się matowy już po kilku miesiącach. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Dlatego kupuje czarne węże i się nie martwię do tego woda destylowana i jest spokój z glonami, moje założenia są taki ze to ma cicho chłodzić a nie wyglądać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Lepiej mieć chociaż jakbyś punkt w układzie, gdzie widać co dzieje się z płynem. Zbyt dużo syfu może ci zapchać blok na cpu i obniżyć wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 od tego jest rezerwuar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 W rezerwuarze nie zobaczysz za dużo syfu, ponieważ ten utknie pomiędzy finami, lub na dyszy, bloku CPU - ja raz tak zapchałem Heatkillera 3.0 LT, przy użyciu "cudownego" płynu fesera. W rezie było czysto, ponieważ cały osad został w bloku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Niestety znam ten ból. Ale jakies takie kłaczki w rezerwuarze zapaliły lampkę ;) Edytowane 14 Maja 2015 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...