Skocz do zawartości
adashi

Rola timingów

Rekomendowane odpowiedzi

Namnożylo się ostatnio przeróżnych marketingowych badziewi z serii pamięci CL9, ale faktyczne timingi to np. 9-11-11-31, czyli nędza oprócz samego CL.

Mamy na przykład te modne ostatnio niedrogie G.Skille 2133CL9, które mają właśnie takie timingi jak wspomniane wyżej i kosztują tyle samo co 1600CL7, z tym że te CL7 znowu wcale nie mają timingów typu 7-7-7-21, a 7-8-8-24-2N (sic!). czyli generalnie znowu trochę kicha.

A ja myślę o wymianie pamięci właśnie (z 2x4 chcę przejść na 2x8 i przy okazji być może na nieco szybsze, o ile ma to sens). Obecne działają mi tak jak w stopce (nominalnie są 1600 9-9-9-24). Czy wymiana na takie 2133 9-11-11-31 jest kompletnie absurdalna czy jednak można by oczekiwać, że będzie się super-pi szybciej liczyło?

Ma ktoś te tanie G.Skille (albo jakieś inne godne uwagi, może np. żółte Cruciale 1600 8-8-8-21) i wie o ile da się te timingi zacieśnić w praktyce? Te Cruciale 2x8GB kosztują obecnie około 540 zł i spodziewam się, że spadną w okolice 500 niedługo.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie widziałeś, ale może coś Ci rozjaśni http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ddr3_do_core_i5_haswell_test_ddr3_13332400_mhz

Ja też się zastanawiałem co wybrać 2x8GB. Po przejrzeniu oferty sklepu stwierdziłem dokładnie to co Ty, że teraz w ofertach same badziewie i ciężko dostać coś ciekawego, oczywiście za rozsądną cenę. Sam poszedłem w MHz'ce i wziąłem 2666 11-13-13-35, bo cena była niższa od 2400MHz 10-12-12-31.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza zawsze była wartość CL. Reszta była jako pomocnicza. I kiedyś też tak było, że tylko ona sięgała założonej wartości. Dla przykładu:

Geil UltraX DDR400 (kości samsung TCCD) miały timingi 2-2-2-5, a zwykłe Geile Ultra na TCCC działały już tylko przy 2-3-3-6 (niżej zejść za Chiny nie chciały).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie kości wziąłeś, może A-daty? Próbowałeś zejść w dół z opóźnieniami? Ja chyba wezmę te żółte Cruciale jeśli spadną poniżej 500, w recenzjach chodzą ludziom na 2133CL10, to jakiś postęp to może i będzie, bo wolałbym się przynajmniej nie cofnąć w kontekście szybkości.

Jak mi się jeszcze kiedyś chciało bawić w pi-współzawodnictwo i podobne pie rdoły, to nawet te trzeciorzędne timingi (pamiętam jak z tym walczyłem godzinami na P5Q-E a potem na Asrocku P67) pozwalały urywać jakieś ułamki sekundy, natomiast z tych czterech głównych timingów drugi był nie mniej ważny niż pierwszy, ostatni miał bardzo małe znaczenie.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem te http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=MY-057-TG&groupid=701&catid=8&subcat=1387Jak je kupiłem to trochę się bawiłem ze schodzeniem z opóźnieniami i z tego co pamiętam szły na niższych przy 2400, ale zostawiłem na stock. Za dużo się nimi nie bawiłem z braku czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi