haceka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Witam, jak powszechnie wiadomo, w procesorach Phenom II x2 i x3 można było odblokować dodatkowe rdzenie, aby zrobić z nich procesory 4-rdzeniowe. W moim Phenom II x2 555 BE również się to udało i procesor przez kilka lat pracował jako 4-rdzeniowy. Komputer ostatnio przez około 2 tygodnie stał odłączony od prądu, dzisiaj po jego włączeniu zauważyłem, że pracuje jako 2-rdzeniowy, można było się spodziewać, że po tym czasie ustawienia BIOSu się zresetują. Ku mojemu zaskoczeniu, przy próbie ponownego odblokowania rdzeni, w ustawieniach BIOSu na liście dostępne są tylko 2 rdzenie, nawet przy ustawieniu wszystkich innych opcji związanych z procesorem na "manual", dodatkowe rdzenie się nie pojawiają, tak jak było to te kilka lat temu kiedy je odblokowywałem. Ktoś ma jakiś pomysł o co z tym może chodzić? Próbowałem ponownie wgrywać aktualną wersję BIOSu, a także jedną ze starszych wersji, resetowałem BIOS przez wyjęcie baterii, zdemontowałem chłodzenie i wyjąłem procesor, "sprawdziłem" wszystko wizualnie (brak napuchniętych kondensatorów, nóżki procesora proste i czyste, socket też czysty), wymieniłem pastę termoprzewodząca. Rdzeni jak nie było tak nie ma. Jaka może być tego przyczyna? Edytowane 17 Marca 2015 przez haceka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Może być to kwestia działań Ufonautów albo ewentualnie jednak jakiejś opcji w BIOSie, o której zapominasz. Jako to płyta główna i jaka wersja BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Rdzeni nie ma w biosie czy w systemie? Może masz ustawiony limit procesorów/rdzeni w msconfig? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haceka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Może być to kwestia działań Ufonautów albo ewentualnie jednak jakiejś opcji w BIOSie, o której zapominasz. Jako to płyta główna i jaka wersja BIOS? Właśnie miałem edytować, jeszcze jeden raz wgrałem najnowszy BIOS, wykonałem parę rebootów, ustawiłem opcje, które zmieniałem wcześniej i... udało się, rdzenie się pojawiły. Chyba jednak Ufonauci :D Edytowane 17 Marca 2015 przez haceka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...