locke90 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 Panowie, mam dziwny problem. Kilka dni temu, wymieniłem kartę graficzną, na posiadającą gniazdo HDMI. OD tego czasu nie mam dzwięku ze zintegrowanego ALC892. Z tego co udało mi się wyczytać, bios mógł automatycznie przełączyć się na kartę dzwiękową w grafice (bo jest gniazdo HDMI) Odnalazłem w biosie opcję onboard hdmi audio - była ustawiona na AUTO, jednak wybranie zarówno opcji disabled jak i enabled nie pomaga. Realtek w ogóle nie jest widziany w menadzeże urządzeń, widziane za to jest tylko urządzenie audio HDMI. Przed wymianą grafiki, usunąłem wszystkie sterowniki starej karty graficznej Nvidii, ale wątpię by to miało jakieś znaczenie. Próbowałem również reinstalacji sterowników do realteka, zarówno gołych, jak i tych ze strony Asrocka. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu? Asrock p67 pro3 gtx650 i5-2500k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Może ten Realtek po prostu padł?Masz możliwość włożenia starej grafiki i sprawdzenia czy jest wtedy widziany?@Tapatalk Edit: Ok. Następne kroki to aktualizacja biosu do najnowszej wersji/zabawa ustawieniami w nim, możesz też sprawdzić jak się ma sprawa audio na jakimś Linuxie z pendraka (przykładowo Mint). Edytowane 21 Marca 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 owszem, gdy włożę starą kartę bez hdmi, realtek działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 Rzecz odbywa się na pewno w BIOSie. Opcja zapewne nazywa się onboard HD Audio, a nie HDMI Audio. Czy wybierzesz tam AUTO czy Enabled to jeden pies, bo ustawienie AUTO wyłącza ja tylko gdy włożysz kartę dźwiękową w PCI. To że karta graficzna ma port HDMI pozostaje bez znaczenia. Tak że sterowniki i inne rzeczy w systemie bym odpuścił, bo to bez znaczenia. Popróbowałbym flashowania BIOSu różnymi wersjami. Można wiedzieć jaką obecnie masz wersję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 Jakie urządzenia pokazuje Ci w urządzeniach do odtwarzania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 widoczne jest jedynie urządzenie dzwiękowe nvidia hdmi. Instalowałem już wszystkie sterowniki płyty głównej, i bez skutku. w biosie przed zmianą karty graficznej nie było nic widoczne. opcja onboard hd audio nic nie daje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Zrób CLR CMOS z nową kartą w środku. Wysłane z mojego GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 clr cmos zrobiony. problem nadal jest. Komputer jest uparty na kartę dzwiękową po hdmi w nowej karcie... tak to wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 A to nieznane urządzenie? Wysłane z mojego GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 nieznanego urządzenia nie da się za nic zainstalować. nie wiadomo co to jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 A bo to ciężko sprawdzić? Zakładka "Szczegóły" z listy wybierasz "Identyfikator sprzętu" kopiujesz to najdłuższe i pytasz wujka google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 gdybym wiedział że instnieje taka mozliwość, już bym tak zrobił. jest to urządzenie ACPI\INT33A0 spróbuję ponownie przeisntalować wszystkie sterowniki asrocka, jednak jak już mówiłem, nic to wczesniej nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 To Smart Connect. Wyłącz w UEFI. Tak samo jak Rapid Start jeśli nie używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 doinstalowalem brakujące sterowniki. teraz w managerze urządzeń jest czysto, jednak dzwięku nadal nie ma. w trayu ikona głośnika, nadal z krzyżykiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Jeśli nic nie pomaga, do głowy przychodzi mi problem dawniej dość powszechny, obecnie rzadko występujący. Mam na myśli konflikt/brak przerwań. Spróbuj powyłączać w biosie wszystko, czego nie używasz, tj. kontrolery portów szeregowych, równoległych itd. Może to sprawi, że karta pojawi się w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Nadal nic się nie udaję. Zaczynam rozkładać ręce, w załącznikach dodaję ustawienia w biosie.. Może ktoś jeszcze będzie w stanie pomóc. Z góry dziękuję Wam za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Upgrade do BIOS 3.25 wskazany (jest w sekcji beta). Zawsze jest jakaś szansa, że to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Port szeregowy możesz wyłączyć, jeśli nie używasz. W zakładce nagrywanie masz jakieś urządzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 SATA w trybie IDE?? Gdzieś ty się uchował przez ostatnie 10 lat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...