Skocz do zawartości
Snneer

Pamięci DDR3 Adata czy coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, nie zwróciłem uwagi, że te Adaty Gold są takie tanie. Pomyliłem z serią Titanium. Gwarancja tu i tu producent daje dożywotnią.

W tej cenie nic lepszego od nich nie znajdziesz.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według tego tekstu wpływ ma zarówno CL jak i MHz. Natomiast idąc tym tropem. 2600 CL11 powinno być lepsze od 2133 CL9.

Więc bierz te ADaty puki tanie i tyle. Generalnie coś mega tanio są.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas dostępu jest ten sam.

Jeżeli ktoś w teście uzyskał istotnie lepszy wynik na 2600CL11 warto zapytać czy były kontrolowane inne timingi, oprócz tych czterech podstawowych. Bo żaden cud tu nie powinien nastąpić. Jeżeli inne timingi były takie same, a zmieniono tylko CL i częstotliwość, może z tego wynika ta nieoczekiwana przewaga? Jednakże, jeżeli tak było, zapewne oznacza to, iż dla 2133CL9 te inne timingi mogły zostać zacieśnione (poprawiając osiągi).

Co do zasady: wyższe MHz = wyższa temperatura i zapotrzebowanie na wyższe napięcie, bo wszystkie tranzystory są szybciej przełączane, a nie tylko niektóre, jak to jest przy zacieśnianiu timingów. To teoria. Ale naturalnie pierwszeństwo ma praktyka.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W artykule były testowane pamięci G.Skill TridentX na ustawieniach

2400 MHz CL 9-11-11-31
2400 MHz CL 11-13-13-35
2133 MHz CL 9-11-11-31
1866 MHz CL 9-11-11-31
1600 MHz CL 8-8-8-24
1600 MHz CL 9-11-11-31
1333 MHz CL 9-11-11-31
i w testach raz wychodzi lepiej 2400 MHz CL 11 a raz 2133 MHz CL 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei widzę tam, że różnica między 2400 CL9 a CL11 jest niewielka i dlatego bym brał te ADaty 2600 CL11, które powinny wychodzić tak samo albo szybciej od 2400 CL9. Tym bardziej, że są zdecydowanie tańsze.

A nie mówiłem ;) kapneli się, że za tanio mają ;)

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi