ZepsutaPralka Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam Zamierzam zakupić nowy komputer. http://proline.pl/?fn=koszyk&1:GTX+960+GAMING+2G;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU;1:BQT+L8+500W;1:ASUS+M5A97+R2;1:AMD+FX-6300;1:CT128MX100SSD1 http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CORE+I5-4460;1:GTX+960+GAMING+2G;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU;1:BQT+L8+500W;1:GA-B85M-D3H Zrobiłem 2 koszyki. 1 z Fx-6300 drugi z i5 4460. Za róznice w cenie mógłbym dokupić dysk SSD. Ale czy według was ma sens? Dodam że HDD nie kupuje gdyż mam jeszcze swój...no nieco wiekowy ale działa :) Model urządzenia Hitachi HDP725050GLA360 ATA Device 500 gb. Własnie dlatego że jest stary to myślałem o ssd. Obudowę i nagrywarkę tez mam swoją. Jeśli czegoś nie podałem to prosze pisać. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez ZepsutaPralka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 I5 4460 zdecydowanie lepszy . Wydajniejszy i mniej prądożerny niż FX 6300 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 dysk i nagrywarka są na sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZepsutaPralka Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 dysk jest na sata. Nagrywarka jest z 2008 moze byc na starszym ale jutro otworze i sie upewnie Uważacie że lepszy procek jest skuteczniejszy niz gorszy z systemem i paroma gierkami na ssd? . Po zrobieniu testu odczytu partycji c w konsoli wyszło 84 mb/s . Nie wiem czy to dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Dokupić SSD w dowolnym momencie żaden problem, za to z platformą zostajesz na dłużej. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 łatwiej wymienić dysk niz procka z płytą zdecydowanie i5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 SSD za bardzo gier ci nie przyśpieszy * , za to lepszy procek tak i to bardzo . * - Na SSD same FPS-y praktycznie nie wzrosną , zyskasz tylko na czasie uruchamiania samej gry czy poszczególnych poziomów . np. Euro Truck Simulator 2 - mam w grze 8,5 GB modów , na normalnym HDD uruchomienie gry trwało kilka minut , na SSD ładuje się błyskawicznie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 SSD jest dobry do systemu, do programów graficznych, czy też innych które potrzebują szybkiego dostępu do danych zapisanych na dysku, no powiedzmy od biedy że gierki też będą szybciej się ładowały, robienie z dysku SSD dysku do danych, no w moim odczuciu nie jest to zbyt dobrym pomysłem, pamięci mają swoje ograniczenia pod względem zapisu/odczytu, no ale żeby to wykorzystać to trzeba się sporo napracować :D Natomiast nie oczekuj w zamian przyrostu klatek na sekundę, jeżeli nie zależy ci na szybko uruchamiającym się systemie, to mógłbyś wziąć HDD a kasę której nie wydasz na SSD dołożyć do jakiegoś podzespołu który podniesie ci ogólną wydajność komputera. Co do procesora to wybór jest dość prosty a zarazem oczywisty. AMD vs Intel? żaden procek od AMD nie doskoczy nawet do tego i5, no chyba że FX-8320 podkręcony do 5ghz :D Ostateczny wybór należy do ciebie, ale myślę że większość osób tutaj zgodzi się z tym co napisałem, a jeżeli nie to proszę o sprostowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Intel + zbieraj szybciutko na SSD, będziesz miał jeszcze lepsze wrażenia z nowego zakupu ;) Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Do 970tki by dołożył a nie SSD na siłę ;) albo do 290tki Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Catalyst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZepsutaPralka Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Myśle że jednak kupie intel + gtx 960 ( chodzby ze wzgledu na klucz wiesika 3). Nie będę grał za dużo dlatego gtx 960 spokojnie wystarczy a SSD najwyzej kupie za jakis czas jak troszke ceny spadna. Szkoda tylko ze civilization V bedzie mi dlugo ladować ale no coz trudno. Sorry ze odbiegam od tematu ale czy jesli chciałbym podkręcić programem msi karte to wystarczy mi 500 W zasilacz nawet jeśli markowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...