Skocz do zawartości
Ashall

Czy jest sens robić upgrade nie-gamingowego PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam obecnie AMD AII X2 245 (2,9Ghz) 4GB i HD5670. Służy mi głównie do internetu, Office'a i filmów, gram jeśli już to w starocie lub HotS-a, więc nie potrzebuję szybkego GPU. Jednak uruchamianie systemu, programów, działanie przeglądarki z pootwieranymi 25+ zakładkami trochę słabo działa, dlatego myślę o upgradzie.

Korzystając z poradnika myślałem o Intel Core i3-4160 BOX/Intel Core i5-4460 BOX, 8GB ramu i dysku SSD. I teraz pytanie, czy w codziennej pracy zauważyłbym przyrost szybkości w działaniu komputera? A może po prostu dokupić SSD i więcej ramu do tego co mam i wyjdzie na to samo?

(oczywiście, decydując się na upgrade, kupiłbym nowy PSU, obudowę, itd, ze starego wziąłbym tylko HDD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw ssdek i ram a potem zobaczysz jak to chodzi

a jaką masz płytę bo może tani  byś dorwał Atlona 4 rdzeniowego albo phenoma 965

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD to coś, od czego zacząłbym upgrade, chcąc osiągnąć to, co chcesz osiągnąć. Ponieważ to jest element przenośny, po prostu kup go już teraz i zobacz, czy boost będzie wystarczający - najwyżej przełożysz do nowego kompa.

Drugą rzeczą, która Cię trochę hamuje jest prawdopdobnie 4GB ram - nowe przeglądarki z sandboxowaniem potrafią skonsumować całkiem dużo RAM. SDD to po części rozwiąże, jeżeli umieścisz na nim swapa.

Nowy config prawdopodobnie brałby mniej prądu, niż obecny, wiec zmiana PSU może nie jest konieczna - zależy co tam masz i jak stare to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugą rzeczą, która Cię trochę hamuje jest prawdopdobnie 4GB ram - nowe przeglądarki z sandboxowaniem potrafią skonsumować całkiem dużo RAM. SDD to po części rozwiąże, jeżeli umieścisz na nim swapa.

chyba trochę popłynąłeś, firefox z 15-20 okienkami zżera jakieś pół giga, system z jeden, max półtora, na moim rezerwowym 5 letnim lapku z 2GB ramu i SSD Intela wszystko śmiga jak złoto ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę posiadam i zasilacz Chieftec 350W. Czyli radziecie najpierw kupić SSD i ew. ram i zobaczyć czy jest różnica. A Phenom 4 rdzeniowy, w typowych biurowych zadaniach, dużo będzie wolniejszy od tych CPU, które wymieniłem w pierwszym poście? Bo może rzeczywiście nie ma sensu robićcałkowitego upgrade'u.

edit. A, Firefox w tej chwili zajmuje mi jakieś 1gb ramu (plus ew. flash).

Edytowane przez Ashall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak masz SATA1 i dziadowski chipset jest sens dokładania SSD .

Sam mam od niedawna SSD@SATA II i widzę ogromną poprawę działania kompa , szczególnie tam gdzie liczy się wydajność dysku np. ładowanie ETS2 z ~8 GB modów .

Tyle że prawdopodbnie mam lepszy chipset/kontroler niż ty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedą chodzić [ustawią się na 1333]

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-1333mhz-cl7-xmp-f3-10666cl7d-8gbxh-419050/można by też takie

i może takiego atlonka http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x4-630-4x-2-8ghz-am3-am2-i5351805169.html

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach 965 ma wydajność na poziomie I3 - zależy od gry , raz jest Phenom lepszy a raz I3 góruje .

Plusem 965 jest możliwość OC , I3 nie podkręcisz nawet o 1 mhz .

Tyle że Phenom ma sporo wyższy pobór prądu , po OC szczególnie , ale plusem jest to że nie musisz zmieniać płyty jak przy I3/I5 .

Co do I5 to Phenomowi sporo brakuje .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi