Skocz do zawartości
zigi90

Nowy laptop i problemy z grami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem laptopa Acer. E5 572G z i5 i gf840m.

Po 1 zainstalowałem win7 a następnie wszystkie inne sterowniki do karty graficznej czy w Intel HD. Jednak gry np FIFA 15 czy wiedźmin 3 nie działają a na stacjonarnym te same wersję gry działały poprawnie. Przeinstalowywalem system jak i sterowniki wiele razy ale to nic nie dało. Czy to możliwe aby wina mogła być po stronie sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem karta graficzna w twoim laptopie nie nadaje się do tak wymagających gier jak wiedźmin 3. Obejrzyj sobie gameplaye na YT z Wiesia na twojej grafice, ludzie w rozdzielczości 1366x768 na ustawieniach low osiągają 20 klatek na sekundę.

Dla mojej ciekawości napisz jaką masz grafikę w stacjonarce. Ja mam HD5850 i w rozdzielczości HD+ na ustawianiach około średnich osiągam >30 klatek, a można ją kupić za ok. 250 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy gry uruchamiają się na grafie Intela, czy NVidii. Na Twoim miejscu odinstalowałbym sterowniki intela do grafy (newat wyłączył w biosie), po czym zainstalował tylko te od NV i zobaczył.

Teoretycznie 

Fifa 15 2014 na twojej karcie powinna hulać bez problemów.

1280x720    81.4 89.8 ~ 86 fps      
1366x768    67.3 74.9 ~ 71 fps      
1920x1080  42.6 50.5 ~ 47 fps

Sterowniki pobierz z http://www.acer.pl/ac/pl/PL/content/drivers(chyba, że masz płytę) Zainstaluj stery od płyty głównej, potem reszta.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz od nowa. Odinstaluj tylko intela od grafiki, wyłącz w biosie, a sterowniki pobierz do nvidii na stronie nvidii.

http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/85890/pl

Ze strony ACERA bardziej chodziło mi o stery do płyty głównej, które w pierwszej kolejności zainstaluj, sieciówek itd... Może masz to na płycie DVD również.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi