Skocz do zawartości
alepajonki

Jaka distro do przeglądania www; jak najmniejsza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Proszę o poradę jaką dystrybucję wybrać.

Jedyne zastosowanie to przeglądanie www (Chrome)

Musi być najmniejsza jak to możliwe, ale za porady "Debian > Expert Install i sam se wybierasz" dziękuję. Nie wiem, nie umiem.

Najlepiej, żeby był goły system, z jakimkolwiek GUI, z działającym wifi i dźwiękiem, i możliwością instalacji pakietów DEB lub RPM.

Przypuszczam, a prawie jestem pewien, że wymagania nierealne, więc proszę o porady chociaż trochę zbliżone do pytania ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.07.2015 o 13:28, rawyolks napisał(a):

Jedyne zastosowanie to przeglądanie www (Chrome)

Chrome na Linuxa. Diabelski plan.

Musi być najmniejsza jak to możliwe,

To jest cholernie nieprecyzyjne określenie. Określ, na czym chcesz to używać i ile ma zająć na dysku oraz w RAM.

Bo wiesz, jest DamnSmallLinux, jest Puppy i pewnie kilkanaście innych - także jeszcze mniejszych. Ale raczej nie będziesz z nich zadowolony.

ale za porady "Debian > Expert Install i sam se wybierasz" dziękuję.

Dobre kilka lat nie widziałem takiej opcji w instalatorze Linuxa.

Najlepiej, żeby był goły system, z jakimkolwiek GUI, z działającym wifi i dźwiękiem, i możliwością instalacji pakietów DEB lub RPM.

AFAIK nie istnieje takie - każde distro ma jakieś narzędzia. Jeśli jest typowo ratunkowe, to ma narzędzia dyskowe i sprzętowe. Jesli jest normalne, to zwykle ma OpenOffice, Gimp i 100 innych programów.

Przypuszczam, a prawie jestem pewien, że wymagania nierealne, więc proszę o porady chociaż trochę zbliżone do pytania ;)

Debian z LXDE (lub XFCE jak go trawisz).

Odinstalowujesz zbędne programy - jeśli koniecznie potrzebujesz miejsca.

Potem instalujesz GDEBI do obsługi plików DEB.

Tylko nie próbuj usuwać Xarchivera w wersji LXDE, bo wywali LXDE. ;]

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.07.2015 o 17:22, ULLISSES napisał(a):

Chrome na Linuxa. Diabelski plan.

?

Używam od ~3 lat, IMHO najlepsza przeglądarka linuxowa - jeżeli nie potrzebujesz  żadnych pluginów NPAPI. FF używam tylko, jak potrzebuję javy lub silverlighta (pipelight). Czyli rzadko, w odróżnieniu od flasha, który jednak nie chce umrzeć, i tu chrome lub chropera rozwiązują problem pepperflashem.

Co do distro - na początek coś, co ma dobrą dokumentaję - debian, ubuntu, arch, centos.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiesz mi jeszcze jak zablokować cały ruch sieciowy i ja dopiero bym sobie dodawałem, że np. Chrome może. Potem zachce mi się dodać np. rTorrent.

Ale żeby absolutnie nie było żadnych połączeń z zewnątrz.

I czy linux też ma coś w rodzaju Windows Linux Update? Bo takie czegoś też nie chcę. System ma chodzić 24/7 bez resetów.

W dniu 5.07.2015 o 21:31, Dijkstra napisał(a):

To było do Ullissesa. 

VM Tools  instalujesz tylko, jeżeli system zainstalowałeś na platformie VMware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.07.2015 o 21:57, Dijkstra napisał(a):

A vmtools/guestAdditions zainstalowałeś? Bo sporo wirtualnego hardware nie ma modułów kernela. 

ElementaryOS to ubuntu, więc na VM nie powinno być większych problemów.

Nie instalowałem. Sprawdzę w wolnym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.07.2015 o 22:04, rawyolks napisał(a):

Podpowiesz mi jeszcze jak zablokować cały ruch sieciowy i ja dopiero bym sobie dodawałem, że np. Chrome może. Potem zachce mi się dodać np. rTorrent.

I czy linux też ma coś w rodzaju Windows Linux Update? Bo takie czegoś też nie chcę. System ma chodzić 24/7 bez resetów.

Ubuntu ma wbudowanego firewalla ufw, do którego jest graficzne zarządzanie za pomocą gufw. Niezależnie od tego, naturalnie jest iptables (ufw tworzy tylko chains w iptables), ale iptables wymaga trochę wprawy. Gufw to to, czego szukasz.

Nie wiem, jakie narzędzia do zarządzania aktualizacjami ma Elementary, ale na pewno jakieś ma. Domyślnym narzędziem GTK jest chyba update-manager, qt ma adept i update-notifier-kde. Mint ma swojego bardzo fajnego mint-update, prawdopodobnie nie byłoby problemem zainstalowanie go z repozytoriów minta. Ale popatrz, co jest w Elementary, nie chce mi się wierzyć, żeby nie było.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.07.2015 o 22:04, rawyolks napisał(a):

Jesli dobrze pamietam to domyslnie system nie dopuszcza na polaczenia z zewnatrz, jesli nie byly inicjowane z samego siebie.

Do sprawdzenia mozna posluzyc sie programem nmap aby zbadac otwarte porty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby kogoś nadal interesował temat: nowe znalezisko!

http://semplice-linux.org/discover

http://distrowatch.com/table.php?distribution=semplice

Niesamowicie leciutka i ładna, a przy tym spójna jak elementary.

Jedyne co to nie ma żadnego "menu start" ani docka. Wszystko uruchamia się z prawego przycisku, albo wpisując nazwę na klawiaturze (podobnie jak w "metro start" w Windows 8+).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi