DedeRR Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Witam wszystkich.Powoli zbieram się do modernizowania swojego mITX'a. Chciałbym kompa używać Photoshopa, amatorskiej obróbki filmów, do spokojnie grać w GTA V, WatchDogs, emulować Nintendo GameCube i ogólnie być dosyć spokojny o gry, które wyjdą w przyszłości, i wcale nie muszą one chodzić w najwyższych detalach. Obecnie zestaw wygląda tak: MoBo: ASUS Z87i-Pro CPU: G3258 + Thermalright AXP-100 RAM: Crucial Ballistix Sport 8GB CL9 1600MhZ GPU: Gigabyte Radeon R9 270x OC HDD: Samsung F1 640GB + Hitachi 1TB PSU: Cooler Master RealPower M520 A wszystko to upchane jest w obudowę Cooler Master Elite 130. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym rozłożyć w czasie modernizację, gdyż nie posiadam aż tylu pieniędzy. Docelowo zmiany miałyby być następujące:1) Procesor, wiadomo, że najlepiej 4690k, ale nie wiem czy jest sens, gdyż Pentiuma wykręcam najwyżej do 4.3, uroki małej obudowy. 2) Dokupienie 250GB lub 500GB SSD na system i gry. Stosunek cena/wydajność chyba najlepiej wypada przy Crucialu BX100, co nie? 3) Karta graficzna, tutaj mam największy dylemat. Mam pomysł, by kupić używanego referencyjnego R9 290 lub GTX 780 i założyć Krakena G10 w połączeniu z Krakenem X31, które mogę kupić po okazyjnej cenie od znajomego.Łącznie z kartą takie rozwiązanie wyniosło by mnie około 1100zł, co jest cenę zdecydowanie niższą niż drugi pomysł - GTX 970 ITX od Gigabyte'a.Czy po podkręceniu pierwsza opcja byłaby mocniejsza niż ten 290/780? Proszę o rady, od czego zacząć i co wybrać. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Jakiś i5 z wyższym zegarem, niekoniecznie z 'k'. Zawsze to cztery jaja... Płyta na Z, więc będziesz mógł ustawić max mnożnik na wszystkich jajach, BCLK ze 2-3MHz i zawsze to kilkaset MHz zysku ;) Grafika - buda nie za duża, ciekawsza by jednak była nVidia. Grafa ITX - a po co? Edytowane 15 Lipca 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DedeRR Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Płytę Z mam, Z87i-Pro. Co do grafy, pisząc o nVidii miałes na myśli GTXa + Krakeny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 GTX tak, Kraken niekoniecznie (to już sam wiesz jaka głośność i jaka wydajność chłodzenia jest potrzebna). SSD - Crucial BX100 jest ok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DedeRR Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Rozumiem. O ile o wydajność Krakena się nie martwię, o tyle głośność mogłaby już być uciążliwa, więc może faktycznie niereferencyjnego GTXa wezmę.Choć i tak dalej nie wiem od czego zacząć przebudowę? CPU, czy GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Jak dla mnie - procesor. Jak grafika jest za słaba - zjedziesz z detalami, jak proc za słaby - nic nie zrobisz ;) Chociażby takie GTA V mocno skorzysta z czterech jajec (zwłaszcza minimalny fps). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Grafika jest nawet dość dobra, spokojnie wystarczy na jakiś czas (bez żadnych cudownych efektów specjalnych, ale jednak). Też bym zaczął od procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DedeRR Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 No to zacznę od procesora. Budżet pozwoli tylko na 4460 (ewentualnie może znajdę jakąś promocję).W miedzyczasie znalazłem promocję na SSD mSata Intel 80GB. Czy po podłączeniu do przejściówki mSata->SATA (taka z allegro za 30pln) nie straci on na wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...