Skocz do zawartości
DedeRR

Stopniowy upgrade platformy mITX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Powoli zbieram się do modernizowania swojego mITX'a. Chciałbym kompa używać Photoshopa, amatorskiej obróbki filmów, do spokojnie grać w GTA V, WatchDogs, emulować Nintendo GameCube i ogólnie być dosyć spokojny o gry, które wyjdą w przyszłości, i wcale nie muszą one chodzić w najwyższych detalach.

Obecnie zestaw wygląda tak:

MoBo: ASUS Z87i-Pro

CPU: G3258 + Thermalright AXP-100

RAM: Crucial Ballistix Sport 8GB CL9 1600MhZ

GPU: Gigabyte Radeon R9 270x OC

HDD: Samsung F1 640GB + Hitachi 1TB

PSU: Cooler Master RealPower M520

A wszystko to upchane jest w obudowę Cooler Master Elite 130. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym rozłożyć w czasie modernizację, gdyż nie posiadam aż tylu pieniędzy. Docelowo zmiany miałyby być następujące:
1) Procesor, wiadomo, że najlepiej 4690k, ale nie wiem czy jest sens, gdyż Pentiuma wykręcam najwyżej do 4.3, uroki małej obudowy.

2) Dokupienie 250GB lub 500GB SSD na system i gry. Stosunek cena/wydajność chyba najlepiej wypada przy Crucialu BX100, co nie?

3) Karta graficzna, tutaj mam największy dylemat.

Mam pomysł, by kupić używanego referencyjnego R9 290 lub GTX 780 i założyć Krakena G10 w połączeniu z Krakenem X31, które mogę kupić po okazyjnej cenie od znajomego.
Łącznie z kartą takie rozwiązanie wyniosło by mnie około 1100zł, co jest cenę zdecydowanie niższą niż drugi pomysł - GTX 970 ITX od Gigabyte'a.
Czy po podkręceniu pierwsza opcja byłaby mocniejsza niż ten 290/780?

Proszę o rady, od czego zacząć i co wybrać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś i5 z wyższym zegarem, niekoniecznie z 'k'. Zawsze to cztery jaja...

Płyta na Z, więc będziesz mógł ustawić max mnożnik na wszystkich jajach,

BCLK ze 2-3MHz i zawsze to kilkaset MHz zysku ;)

Grafika - buda nie za duża, ciekawsza by jednak była nVidia. Grafa ITX - a po co?

Elite130-dimensions.jpg

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. O ile o wydajność Krakena się nie martwię, o tyle głośność mogłaby już być uciążliwa, więc może faktycznie niereferencyjnego GTXa wezmę.
Choć i tak dalej nie wiem od czego zacząć przebudowę? CPU, czy GPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zacznę od procesora. Budżet pozwoli tylko na 4460 (ewentualnie może znajdę jakąś promocję).
W miedzyczasie znalazłem promocję na SSD mSata Intel 80GB. Czy po podłączeniu do przejściówki mSata->SATA (taka z allegro za 30pln) nie straci on na wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi