koyteck Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Zacznę od tego, że jestem laikiem w sprawach sprzętu komputerowego. Otóż mam zestaw komputerowy (poniżej specyfikacja) i chcę zmienić kartę graficzną na GTX 970. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy zasilacz wystarczy(moc)? Czy będę zmuszony kupić mocniejszy? Jeśli tak to jakiego (o jakiej mocy, podanie modelu będzie bardzo pomocne)? 2. Czy procesor nie będzie ograniczał karty? Jeśli tak to czy da się go podkręcić to wartości, która to zmieni? 3. Czy moja płyta główna będzie w PEŁNI KOMPATYBILNA (wykorzysta potencjał nowej karty)? Zestaw: - procesor i7-4770 @3.40 GHz - karta graficzna GeForce GT 640 - ma zostać zastąpiona przez coś lepszego, na chwilę obecną mam na oku GTX 970 - płyta główna ASUS b85-plus - pamięć 16 GB RAM - SSD 256 GB - OCZ CoreXStream 500W (CXS500W) - CD/DVD - standardowe akcesoria( myszka, klawiatura) Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas :) Edit: dodałem płytę główną (gapa :) ) ^^ Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez koyteck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zasilacz spokojnie da radę - ma 444 W na linii +12V a GTX970 nie jest specjalnie prądożerną kartą choć ma większy pobór niż GT640 . Procek spokojnie wystarczy do karty , kręcić go się nie da jak nie masz wersji K , problemem też może być płyta - co prawda Asus twierdzi że obecnie wszystkie ich płyty na socket 1150 mają złamaną blokadę OC ale nie wiem czy dotyczy to starszych rewizji / płyt . Płyta wystarczy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Możesz spokojnie brać 970'ke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyteck Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Dziękuję :) Czy to nie przesada, aby do tego zestawu wkładać GTX 970? Zestaw ma już swoje latka. Teraz przyszła mi myśl czy przypadkiem nie marnuję pieniędzy. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Bez przesady - I7 4770 to nadal mocny i nie taki stary procek , procek ma jakieś 2 lata ( maksimum , patrząc po dacie wejścia do sprzedaży ) . Ludzie pakują GTX970 do nieco słabszych I5 2xxx / I7 2xxx i jakoś to działa . Przesiadka na Skylake praktycznie nic ci nie da ( zyskasz tylko kilka % na wydajności ) a wydasz sporo kasy - nowy procek , nowa płyta i pamięć DDR4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...