Skocz do zawartości
efielipe69

Wybór płyty głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje złożenie zestawu:

I5 4590
gtx 970 MSI 

8gb ram 
zasilacz posiadam stary corsair tx650w

pojawia sie problem z wyborem płyty głównej, rozważam takie opcje:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-gaming-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-dvi-gblan-atx-b85-g43-gaming-602556/
http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-b85-killer-b85-dualddr3-1600-sata3-atx-b85-killer-623144/

pytanie czy opłaca się dopłacać te 90 zl za wersje GAMING? Czy może lepiej za tą cenę kupić coś na chipsecie z97? 

komputer będzie służył głównie do grania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gamingi mają lepszą dźwiękówkę i sieciówkę (przydatna w grach online), jeśli ci na tym nie zależy to nie ma sensu przepłacać.

Jeśli masz wysoko taktowany ram to możesz dopłacić do z97, w przeciwnym razie cokolwiek na b85.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam z płytami MSI złe doświadczenie ze względu na ich głupi BIOS. Ja bym brał AsRock'a :)

I tylko z tego powodu polecasz asrocka?

Też byłbym zwolennikiem wyboru Asrocka i przeciwnikiem wyboru MSI.

Ale byś rozwinął trochę - jest coś za czy tylko jesteś fanboyem asrocka?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jest to, że Asrock wkłada na te płyty konkrety. Przykładowo moja płyta ze średniego segmentu ma Thunderbolt, którego używam, ma M.2, którego na razie nie używam, ale mogę, a przez dobre wsparcie rozumiem np. to, że jak się pojawia jakiś mniej typowy problem, a mają w trakcie robienia jakieś beta-uefi, to ci go przyślą do sprawdzenia czy może nie pomoże, zamiast mieć cię w d upie.

Nigdy mi żadna płyta nie padła oprócz pierwszego i ostatniego Gigabyte (chyba to był s.939), a pewne drobne problemy miałem z Epox kiedyś (chyba Pentium D), ale też zawsze od tego czasu ograniczałem się do Asusa i Asrocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybrał asrocka dlatego że z nimi jest najmniej problemów gdy dojdzie do naprawy gwarancyjnej - taką opinię wyrazili kolesie w proline. jak mi świrował asrock z97 extreme 4 to mi na nową sztukę w 3 tygodnie wymienili (kupiona w proline). 

Gdy padła kumpla karta graficzna GIGABYTE 980TI - walnięta od nowości (i proszę bez oszczerstw  :biggrin: ) to 5 tygodni czekaliśmy na jej wymianę - też karta kupiona w proline. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybrał asrocka dlatego że z nimi jest najmniej problemów gdy dojdzie do naprawy gwarancyjnej - taką opinię wyrazili kolesie w proline. jak mi świrował asrock z97 extreme 4 to mi na nową sztukę w 3 tygodnie wymienili (kupiona w proline). 

Gdy padła kumpla karta graficzna GIGABYTE 980TI - walnięta od nowości (i proszę bez oszczerstw  :biggrin: ) to 5 tygodni czekaliśmy na jej wymianę - też karta kupiona w proline. 

Grafikami może zajmować się inny dział, poza tym co innego wymienić/naprawić płytę za 500zł, co innego kartę 5 razy droższą. Ja w swojej płycie msi "zepsułem bios" i wymieniona została w nieco ponad 2 tygodnie - też kupowałem w proline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosu już w sumie nie ma

MSI mają niezłe dźwiękówki więc jesli z tego korzystasz to jest na plus

a czy asrock to taki highend to też bym sie spierał

Wiem, to skrót myślowy ;) UEFI to w zasadzie graficzna nakładka na BIOS więc po części miałem rację :P

I tylko z tego powodu polecasz asrocka?

Tak, to jest mój główny powód. Kolorki mi sie podobają, wiesz? ;)

Z tych 3 płyt AsRock jest po prostu lepszy, bo ma sporo elementów z wyższych modeli, a jego głównym ograniczeniem jest czipset.

Chociaż w tej cenie raczej zastanawiałbym się między MSI H97 PC Mate, ASRock H97 PRO4 lub Gigabyte GA-H97M-HD3  ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 3 płyt AsRock jest po prostu lepszy, bo ma sporo elementów z wyższych modeli, a jego głównym ograniczeniem jest czipset.

A jakie to elementy?

Chociaż w tej cenie raczej zastanawiałbym się między MSI H97 PC Mate, ASRock H97 PRO4 lub Gigabyte GA-H97M-HD3   ;)

Jeśli w grę nie wchodzi broadwell i dyski w RAID to nawet nie ma się nad czym zastanawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coś dodam, Asrock czy MSI to praktycznie ta sama półka, + dla Asrock to, że ich płyty nie grzeją się tak jak MSI, bios kwestia gustu mi nie podoba się ani msi, ani Asrock. Ja osobiście wolę Asusa.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi