efielipe69 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Witam. Planuje złożenie zestawu:I5 4590gtx 970 MSI 8gb ram zasilacz posiadam stary corsair tx650w pojawia sie problem z wyborem płyty głównej, rozważam takie opcje: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-gaming-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-dvi-gblan-atx-b85-g43-gaming-602556/http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-b85-killer-b85-dualddr3-1600-sata3-atx-b85-killer-623144/ pytanie czy opłaca się dopłacać te 90 zl za wersje GAMING? Czy może lepiej za tą cenę kupić coś na chipsecie z97? komputer będzie służył głównie do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efielipe69 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Jakieś argumenty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Gamingi mają lepszą dźwiękówkę i sieciówkę (przydatna w grach online), jeśli ci na tym nie zależy to nie ma sensu przepłacać. Jeśli masz wysoko taktowany ram to możesz dopłacić do z97, w przeciwnym razie cokolwiek na b85. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efielipe69 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Ok dzięki. A wybór między B85-G43 Gaming a Asrock b85 fatal1ty killer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Właściwie płyty porównywalne -asrock tańszy, ale parę razy natknąłem się na złe opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Ja mam z płytami MSI złe doświadczenie ze względu na ich głupi BIOS. Ja bym brał AsRock'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Też byłbym zwolennikiem wyboru Asrocka i przeciwnikiem wyboru MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ja mam z płytami MSI złe doświadczenie ze względu na ich głupi BIOS. Ja bym brał AsRock'a :) biosu już w sumie nie ma MSI mają niezłe dźwiękówki więc jesli z tego korzystasz to jest na plus a czy asrock to taki highend to też bym sie spierał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A gdzie tam highend, po prostu rzetelnie zrobione płyty i dobre wsparcie, bez względu na to czy z plastikami/naklejkami od tego jakiegoś fatality kilera czy bez nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 wiesz teraz to bardziej loteria jest niż rzetelność, jak z dyskami czy kartami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ja mam z płytami MSI złe doświadczenie ze względu na ich głupi BIOS. Ja bym brał AsRock'a :) I tylko z tego powodu polecasz asrocka? Też byłbym zwolennikiem wyboru Asrocka i przeciwnikiem wyboru MSI. Ale byś rozwinął trochę - jest coś za czy tylko jesteś fanboyem asrocka? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Za jest to, że Asrock wkłada na te płyty konkrety. Przykładowo moja płyta ze średniego segmentu ma Thunderbolt, którego używam, ma M.2, którego na razie nie używam, ale mogę, a przez dobre wsparcie rozumiem np. to, że jak się pojawia jakiś mniej typowy problem, a mają w trakcie robienia jakieś beta-uefi, to ci go przyślą do sprawdzenia czy może nie pomoże, zamiast mieć cię w d upie. Nigdy mi żadna płyta nie padła oprócz pierwszego i ostatniego Gigabyte (chyba to był s.939), a pewne drobne problemy miałem z Epox kiedyś (chyba Pentium D), ale też zawsze od tego czasu ograniczałem się do Asusa i Asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 ja bym wybrał asrocka dlatego że z nimi jest najmniej problemów gdy dojdzie do naprawy gwarancyjnej - taką opinię wyrazili kolesie w proline. jak mi świrował asrock z97 extreme 4 to mi na nową sztukę w 3 tygodnie wymienili (kupiona w proline). Gdy padła kumpla karta graficzna GIGABYTE 980TI - walnięta od nowości (i proszę bez oszczerstw ) to 5 tygodni czekaliśmy na jej wymianę - też karta kupiona w proline. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 ja bym wybrał asrocka dlatego że z nimi jest najmniej problemów gdy dojdzie do naprawy gwarancyjnej - taką opinię wyrazili kolesie w proline. jak mi świrował asrock z97 extreme 4 to mi na nową sztukę w 3 tygodnie wymienili (kupiona w proline). Gdy padła kumpla karta graficzna GIGABYTE 980TI - walnięta od nowości (i proszę bez oszczerstw ) to 5 tygodni czekaliśmy na jej wymianę - też karta kupiona w proline. Grafikami może zajmować się inny dział, poza tym co innego wymienić/naprawić płytę za 500zł, co innego kartę 5 razy droższą. Ja w swojej płycie msi "zepsułem bios" i wymieniona została w nieco ponad 2 tygodnie - też kupowałem w proline. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 biosu już w sumie nie ma MSI mają niezłe dźwiękówki więc jesli z tego korzystasz to jest na plus a czy asrock to taki highend to też bym sie spierał Wiem, to skrót myślowy ;) UEFI to w zasadzie graficzna nakładka na BIOS więc po części miałem rację :P I tylko z tego powodu polecasz asrocka? Tak, to jest mój główny powód. Kolorki mi sie podobają, wiesz? ;) Z tych 3 płyt AsRock jest po prostu lepszy, bo ma sporo elementów z wyższych modeli, a jego głównym ograniczeniem jest czipset. Chociaż w tej cenie raczej zastanawiałbym się między MSI H97 PC Mate, ASRock H97 PRO4 lub Gigabyte GA-H97M-HD3 ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Z tych 3 płyt AsRock jest po prostu lepszy, bo ma sporo elementów z wyższych modeli, a jego głównym ograniczeniem jest czipset. A jakie to elementy? Chociaż w tej cenie raczej zastanawiałbym się między MSI H97 PC Mate, ASRock H97 PRO4 lub Gigabyte GA-H97M-HD3 ;) Jeśli w grę nie wchodzi broadwell i dyski w RAID to nawet nie ma się nad czym zastanawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekacz1324 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 po prostu bierz asrocka polecam ci jest najlepszy z całej tej 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja coś dodam, Asrock czy MSI to praktycznie ta sama półka, + dla Asrock to, że ich płyty nie grzeją się tak jak MSI, bios kwestia gustu mi nie podoba się ani msi, ani Asrock. Ja osobiście wolę Asusa. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...