-=agent=- Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witajcie! Mam nietypowe pytanie: Kupiłem płytę główną ASRock A55M-HVS wraz z procesorem A4 3300. Sprzedający w opisie nie zawarł informacji iż założy plombę ograniczającą możliwośc wymiany procesora na inny. Skontaktowałem się telefonicznie i usłyszałem pokrętne tłumaczenie że w przypadku założenia uszkodzonego procesora można uszkodzić płytę. Szczególnie przy procesorach od 4400 wzwyż... Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, nigdzie o tym nie czytałem przeglądając internety. Poprosiłem o pisemne wyjasnienie kwestii ale zostałem zbyty że " wiedza kosztuje " No i teraz mam wątpliwości czy odesłać gościowi płytę i niech spada z takim przekrętem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Płyty to zapewne refurbishe domowej roboty, które sprzedający kupił bez gwary albo z 30-dniową, a sam zapewne daje z pół roku albo rok, więc w ten sposób chce zminimalizować szanse, że padnie ich zbyt wiele. Tylko takie wyjaśnienie przychodzi mi do głowy. Ja bym to oddał jeśli się da, w ogóle kupowanie takich rzeczy to raczej słaby pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Odsyłaj niech spada. Niesprawny proc nie zostanie poprawnie wykryty przez płytę i szansa że by ją uszkodził jest moim zdaniem marginalna, i też nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałem. Mało tego wielokrotnie gdy miałem problem ze sprzętem przerabiałem sytuacje że szedłem do znajomego i sprawdzaliśmy u niego poszczególne taile. Kilka razy CPU był walnięty i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Dzięki serdecznie za odpowiedzi. Swego czasu dużo dłubałem w komputerach ale głównie na platformie Intel'a i nigdy się z tym nie spotkałem no ale wszystkiego człowiek nie wie - lepiej zapytać kogoś kto jest bardziej na bieżąco. Dzięki jeszcze raz :) Pozdrawiam -=agent=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Nie licząc mechanicznych uszkodzeń płyty i socketu ( zwłaszcza jego ) to raczej procek nie może uszkodzić płyty w inny sposób . Co innego płyta może uszkodzić procka , na to są większe szanse szczególnie jak całość jest zasilana przez kiepskie CPU . Sprzedawca po prostu coś kręci , zapewne tak jak mówi Adashi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Proce pewnie miały pogięte albo i połamane nóżki i siedzi to w sockecie na słowo honoru. albo sprzedaje to tak, bo w razie reklamacji chce mieć jak najwięcej powodów, żeby ją odrzucić. Tak czy owak, jest to znaczący wpływ na funkcjonalność produktu o którym sprzedający nie informował w związku z czym masz prawo do zwrotu z tytułu niezgodności towaru z opisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...