Zderewolaz Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, planuje kupić nowy komputer w budżecie 5500 - tylko buda, monitor, myszke i klawiaturę już mam.Monitor FHD.Myślę o czymś takim:http://www.morele.net/inventory/info/qEpQx3/Co sądzicie o tym zestawie?I mam pytanie jeszcze -czytałem że I5 4790K nie obsługuje pamięci RAM o napięciu 1.65V. Natomiast w polecanych zestawach się takie pojawiają.Informację tą mam ze strony https://pcpartpicker.com.Pytam, bo planowałem wstawić taką pamięć:http://www.morele.net/pamiec-g-skill-tridentx-ddr3-2x4gb-2400mhz-cl10-f3-2400c10d-8gtx-478219/ i powyższa strona pokazała mi, że nie będzie w pełni kompatybilna przez napięcie.Pozdrawiam, Zderewolaz Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Zderewolaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) zestaw bez sensu - zobacz polecane zestawy i przeczyt mini regulamin działu Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderewolaz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zmieniłem zestaw, wydaje mi się, że teraz będzie lepszy. Link w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Dalej bez sensu dzisiaj inwestuję się w Skylake, szczególnie przy takim budżecie. Do tego nawet gdybyś się uparł na starszą generację i5 to pamięci 2400Mhz i dysk WD red 7200 i do tego chłodzenie dla procesora. Nie ma sensu na siłę pchać 980Ti i oszczędzać na innych podzespołach. Do Full HD spokojnie starczy gtx 980 a resztę kasy zainwestuj w i5 6600k, płytę, pamięć ddr4, chłodzenie i dysk ssd(~250gb) o którym całkowicie zapomniałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Wg mnie zestaw wcale nie jest bez sensu, natomiast na pewno powinieneś dobrać dysk SSD 240GB+. System na HDD to już nie dzisiejsze standardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale po co pakować się w Haswella jeśli może mieć mocniejszego i nowszej generacji Skylake. W grach ten procesor sprawuję się sporo lepiej niż Haswell. Do tego brak chłodzenia do procka K. No i ten głośny i bardziej awaryjny HDD od WD. Pamięć 1600Mhz do płyty na z97 to kolejna porażka i 7-12% straty wydajności w porównaniu do 2400Mhz. Ps. Pamięci 2400 z 1.65v będą działać bez problemu. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) WD Red to tragedia wydajnościowa w porównaniu z tym Seagate. Pakowanie się w Skylake kiedy nagle okazało się, że powrót IVR na płytę powoduje, że są one o $50+ droższe (nie żeby wtedy kiedy IVR schodziło z płyty do procka nagle o tyle potaniały) oraz DDR4 mają nie lepsze osiągi niż DDR3,. a za to są droższe, ma zwolenników i przeciwników. Ja się zaliczam do tych drugich. Większa wydajność Skylake to wyższe cyferki w benchmarkach. Co poza tym? Przyrost półtorej klatki na sekundę? Owszem jest to pewien dyskomfort psychologiczny kupować nienajnowszą platformę. Ale w parametrze cena/jakość to jak najbardziej sensowna decyzja. Edit: faktycznie, pamięć 1600CL9 to bezsens do tego zestawu. Można brać 1600CL8 takie jak moje i wykręcić, ale najlepiej normalnie wziąć jakieś 2133CL9. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Większa wydajność Skylake to wyższe cyferki w benchmarkach. Co poza tym? Przyrost półtorej klatki na sekundę? No co ty skąd ty te półtorej klatki wytrzasnąłeś? Różnice są często ~20% w wydajności. GTA V 51 vs 61fps, Far Cry 4 61 vs 76fps. http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie Skylake daje na prawdę solidnego kopa względem Haswella a różnica w cenie do powyższego zestawu to ~100pln lub trochę więcej jak będzie chciał lepszą płytę główną. Sam 6600k jest droższy raptem o ~50pln, a płytę główną można bez problemu kupić za ~500pln, a jak dla kogoś za słaba taka płyta to za 650 wypasiony ASUS z170 pro gaming. . Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderewolaz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Hej, poprawiłem jeszcze raz i mi wyszło coś takiego -http://www.morele.net/inventory/info/Whfopm/Te pamięci RAm będą ok? Czy wymienić je na inne? Jak tak, to jakie najlepiej?Dysk SSD i dodatkowe chłodzenie do procesora zamierzam dokupić w przyszłości, na razie nie będę procka podkręcał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Poza tym, że potrzebujesz pamięci ddr4 to jest coraz lepiej. Kup teraz ssd 240-256GB, hdd dokup w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Pamięci musisz wymienić na DDR4 i moim zdaniem do tej karty wzioł bym troche mocniejszy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderewolaz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Takie pamięci i zasilacz byłyby ok?http://www.morele.net/inventory/info/RlgjM5/Jaki dysk ssd 250GB polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...