DarkSoul88 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam was. Piszę z zapytaniem o radę ponieważ mam komputer po kuzynie który dostał laptopa a jego już były pc miałby służyć mojemu wujkowi do przeglądania internetu i oglądania filmów. Próbowałem te graty sprzedać ale za śmieszne ceny nawet nie było odzewu czy to na OLX czy na Allegro więć postanowiłem zrobić cokolwiek by ten komputer działał jak należy ponieważ troszkę zamula. Dysk poszedł na śmietnik ponieważ ledwo chodził i był to jeszcze dysk na ATA. Zacznijmy póki co od tego co posiadam czyli: Mobo: ASUS P5Q Proc : Intel e5200 Chłodzenie: Pentagram Karakorum Karta Graficzna: Radeon 4850 512 DDR3 (Gainward) Zasilacz: Corsair VX550 Ram: DDR2 800 mhz Geil 2x2Gb I teraz do sedna. Obudowa jest strasznie zniszczona, wentylatory nie nadają się w niej do użytku więc muszę ją wymienić. Tak samo dokupić chciałbym już dysk SSD 120Gb, który wystarczy w zupełności.No i na koniec wymiana procesora na coś lepszego. Póki co jeśli chodzi o budę to myśle ze SilentiumPC Gladius S20 wystarczy. Jeśli chodzi o dysk ssd to pewnie crucial albo adata, ewentualnie Transcend który jest troche tańszy a i tak nie wyciągnie swoich max przebiegów a jakby co będzie na przyszłość do innego kompa. Pozostaje kwestia procesora, Dysk + buda to jakies 340 zł. Czy w cenie koło do 150 zł kupie jakiś rozsądny używany procesor? Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez DarkSoul88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2015 czy ja wiem czy nie sprzedasz ? płyta+procek+chłodzenie =150zł ram = 100 kupujesz: używka celeron g1820-80zł nowa płyta na h81-150zł ram goodram 1600 - 98zł ja bym się zastanowił jeszcze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Ok, jako że bebechy udało mi się jakims cudem sprzedać to mam na wydanie około 900 zł. Wymyśliłem coś takiego ale w paru opcjach potrzebna jest pomoc Procesor - Tutaj nie wiem Płyta - też nie wiem Ram - 4GB GeIL Evo Laggera 1600 MHz CL9 - 99zł Obudowa - Silentium PC Brutus S30 - 109zł Dysk SSD - Transcend ssd370 - 215zł Zasilacz - Corsair VX550 (Już posiadam) Tak więc na płytę i procesor mamy niecałe 500 zł. Prosiłbym o polecenie najwydajniejszej opcji w tej cenie. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Jakaś płyta na H81 plus do tego Intel Pentium G32x0. Uprzedzając pytanie, branie drożej G34x0 jest skrajnie nieopłacalne. Widzę na ceneo, że G3450 jest poniżej 300 zł, to jego można wziąć. Edytowane 3 Września 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Przy 500 zł to albo G3240 za 254 zł albo G3258 za 295 zł + OC . Płyta to albo Asus H81M-K albo Asrock H81M , na obydwu można kręcić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Dziękuję za bardzo za pomoc. Mam rozumieć że nic tutaj nie trzeba podmienić i reszta pasuje? Pytam głownie o obudowę bo nie wiem czy nie znalazło by się coś lepszego w takiej śmiesznej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 W sumie ten pierwotny zestaw - to do internetu i filmów całkowicie dawałby radę, jeszcze parę ładnych lat. Ale co nowe, to nowe. Wszystko będzie grało. Buda całkiem niezła, ale chyba to chłodzenie jest dla niej za wysokie. Sprawdź jaką ma wysokość, bo wydaje mi się, że zabraknie 3 mm w brutusie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Z tym że chłodzenie i cały stary zestaw już są sprzedane. Napisałem o tym troszkę wyżej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 A tak BTW to chyba za kilka dni będę sprzedawał G3258. Może chcesz? :D Choć kręcenie na H81 to działa na słowo honoru, może w pewnym momencie przestać to być wspierane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 G3258 używka 200-220zł + sensowne chłodzenie 70zł, i3 na allegro 330zł chłodzenia nie trzeba, kwestia przemyslenia sprawy ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Adashi, komputer potrzebuje mieć złożony w poniedziałek. Jak się decydujesz na sprzedaż to podejmij jakąś męską decyzję i mów cenę:P Co do i3 to nie ma sensu się w to bawić ale dziękuję za radę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Oj to za szybko, nie dam rady sprzedać, bo nie będę miał jeszcze nowego - no trudno. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 ok:] Więc jeszcze raz pytanie co do obudowy, będzie coś lepszego w tej cenie lub minimalnie drozej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 I3 jak najbardziej ma sens, np: http://allegro.pl/procesor-intel-i3-3220-lga1155-i5646457973.html lub ten z resztą podzespołów od tego sprzedawcy ,płyta, pamięć. http://allegro.pl/intel-core-i3-3220-3-30ghz-lga-1155-box-gwar-i5642313690.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...